boban666 101 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia (edytowane) Nie no teraz jest elegancko W wątku o Ryzen 9 mają z nas beke 😂 że to są nasze 1 komputery w życiu 😁 Edytowane 18 Stycznia przez boban666
Adikon 140 Opublikowano 18 Stycznia Autor Opublikowano 18 Stycznia Przynajmniej kogoś rozbawimy, więc jakiś plus jest, ale ja wiem i Ty też, że nie zwariowaliśmy, bo jak widać teraz inaczej wyglądają wykresy. Dodam, że to zależy jak płyta/ windows się załączy, bo robiłem kilka prób i raz znów solidnie ścięło, a poźniej po resecie ok.
NoviAMG 432 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia Aaa, i jak grzebiecie dużo w biosie i macie już stabilne nastawy to zapiszcie profil, reset biosu, włączyć windowsa, znów reset biosu, włączyć windowsa i wczytać profil. Kiedyś na am4 biosy się glitchowaly jak za duzo się grzebało. Podobno funkcja cppc na driver powinna być wybrana w biosie 1
Adikon 140 Opublikowano 18 Stycznia Autor Opublikowano 18 Stycznia Dzięki za cenne wskazówki. U mnie to zależy jaki proces się uruchomi chyba, bo nawet jak komp włączony jakiś czas to nagle potrafi się zepsuć i wykresy już ciulowe. Robię reset kompa i znów ok. Wracając jeszcze do tematu riva tuner to u mnie szczerze mówiąc bez różnicy, bo dość długo to testowałem, więc raczej chodzi o loterię ładowania windy. I to, że się z nas śmieją to mam pełen luz, bo w sumie się nie dziwię, ale w przeszłości serio nie miałem takich akcji, a od zawsze byłem bardziej niż większość ludzi wyczulony na jakieś anomalia. I to nie tylko w kompach, ale ogólnie tyle, że są na szczęście programy, które pokazują co się dzieje, więc mamy dowód na to, że nam się nie wydaje tylko jest lipa. Na starym PC nie miałem takich sytuacji, a tutaj wszystko nowe, więc chyba normalne, że pierwszą myślą jest "coś jest zepsute w sprzęcie". Jak się doda do tego posty z neta to tym bardziej. Co by nie było jest coś na rzeczy, bo mam znajomych z intelami i AMD, a jednak Ci z AMD tylko narzekają na tego typu problemy. Intel oczywiście też ma swoje za uszami, temperatury, a i stuttering się zdarza. Zresztą już mówiłem, że nie należę do żadnej z grup, bo mam wyebane na to jaki napis będzie na procesorze czy karcie graficznej. To ma działać i tyle, a może aż tyle patrząc na to wszystko 😂
Art385 339 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia Ej a ty updatowałeś FW od KC3000 na najnowsze? Bo na ori jakaś sieczka była z odczytem
Adikon 140 Opublikowano 18 Stycznia Autor Opublikowano 18 Stycznia (edytowane) Najnowsze jakie były dostępne miałem już wrzucone Tak myślę jeszcze może kupić moduł TPM tylko nie wiem jaki będzie pasował do tej płyty i jak to się wpina szczerze mówiąc. Objawy podobnej jak kiedyś ludzie mieli z amd, ale podobno to naprawili... Chociaż już wiem jak podłączyć, bo znalazłem w instrukcji płyt ;p Edytowane 18 Stycznia przez Adikon
boban666 101 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia (edytowane) Ja to mam wyłączone w BIOS w sumie po co mi to 😆 , tylko wtedy W10/11 pluje się o nowy pin 😂. Weź to wyłącz i tyle 😁 Edytowane 18 Stycznia przez boban666
Art385 339 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia A już myślałem, bo jak ja kupiłem swojego na mikronach, to się czułem srogo wyruchany po przesiadce z cruciala P5 na PCI-E3.0 Dopiero po upadatcie chodzi ok
Adikon 140 Opublikowano 18 Stycznia Autor Opublikowano 18 Stycznia Sprawdziłem to na początku, bo na elektrodzie znalazłem post, że potrafiły się sypać na starym FW. 2 minuty temu, boban666 napisał(a): Ja to mam wyłączone w BIOS w sumie po co mi to 😆 , tylko wtedy W10/11 pluje się o nowy pin 😂. Weź to wyłącz i tyle 😁 Ja w ogóle nie mam pinu w windzie od momentu wejścia w tryb awaryjny z którego już nie szło wyjść przez to gówno 1
NoviAMG 432 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia Szkoda, że zdrowie mi figle płata, bo bym potestował to i owo, aczkolwiek nie mam "sił" na takie zabawy. Udało mi się tylko płytę wrzucić, coś tam wstepnie ustawić, ale nadal nie jest to zoptymalizowane ustawienie na codzień . CapframeX już się nie buntuję, na ekranie to samo co na tej steel legends, więc chyba nie ma powodu dalej grzebać. Ale znając mnie, jak odzyskam siły, to jeszcze będę się kopał z koniem bez powodu, żeby te dodatkowe 3% minimalnego fps podbić. Na szybko wczoraj wrzuciłem 6600mhz cl30 i 8000mhz cl36, płyta wstaje od kopa, a nastawy z tzw palca wrzucone, więc rokowania bardzo dobre w tym kierunku. 2
Adikon 140 Opublikowano 18 Stycznia Autor Opublikowano 18 Stycznia (edytowane) To życzymy zdrówka 😇 Ja też mam takie podejście niestety, że niby działa ok, ale w głowie siedzi to i owo, więc kombinacje w kółko 😂 I to nie chodzi o szacun na dzielni tylko o spokojną głowę, bo wiem, że raz działa raz nie, a powinno za każdym razem tak samo. Edytowane 18 Stycznia przez Adikon
boban666 101 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia Ja do wakacji jakoś przetrwam , potem ma wejść do sklepów Switch 2 i skończą się moje męki .
Adikon 140 Opublikowano 18 Stycznia Autor Opublikowano 18 Stycznia (edytowane) Switch nie dla mnie, więc ja walczę dalej, później przerwa na sezon motocyklowy i znów powrót na pole bitwy 😂 Jak ASRock nie poprawi to najwyżej kupię inną płytę. Może @NoviAMGbędzie zmieniał to od niego wezmę 😛 Edytowane 18 Stycznia przez Adikon
boban666 101 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia Tylko niech ci zapisze profile w BIOS 😁. 1
NoviAMG 432 Opublikowano 18 Stycznia Opublikowano 18 Stycznia Nie jest powiedziane, że nie będę odsyłał płyty, lub gonił ryzena z płytą, jak mnie wkurzy. Kto mnie z laba zna ten wie, że płyta musi się mnie słuchać, a nie ja jej . Przez 2 lata potrafiłem 10 płyt przerzucić, a jak miałem x670e steel legend od wrzesnia 23r to znaczy, że asrock dawał radę . Przez tyle czasu, znam grzeszki asrocka, i jednak wolałbym uderzyć w asusa, ale nie mając tego "wow" na asusie, nie wiem czy jest jakikolwiek sens . Asus jest tylko "trochę" lepszy i nie wiem czy ich płyta za 1000zł by mi tak samo nie leżała jak ten x870e-e. 1
Adikon 140 Opublikowano 18 Stycznia Autor Opublikowano 18 Stycznia Tak na dobranoc. Jak chce to potrafi ;p
Adikon 140 Opublikowano 19 Stycznia Autor Opublikowano 19 Stycznia Wczoraj graliśmy z kumplami w ETS 2 i przez pierwsze 1,5 godziny super, a później znów zaczęło ścinać. Temperatury były ok. Dziś włączyłem tradycyjnie na testy WRC i stuttering. Reset kompa i znów płynnie co potwierdza capframex także według mnie problem sprzętowy można wykluczyć. Niestety nie znam żadnego programu, który mógłby wyhaczyć co w momencie ścięcia się uruchamia lub jaki sterownik crashuje. Poniżej ss po włączeniu kompa. Tutaj po resecie.
NoviAMG 432 Opublikowano 19 Stycznia Opublikowano 19 Stycznia 2x32 teoretycznie daje stabilniejszy fps przez to że jest dual rank. Niestety Asus nie lubi się z tymi patriotami 2x32gb. Każdorazowe uruchomienie pc z tym ramem liczy się w minutach ... ASRock uruchamiał się w ułamkach sekund. Więc pozostanie mi pozostać na 2x16 a sprzedać 2x32. W sumie Asusa kupiłem też dla tego ramu 2x16gb, bo mam odblokowane napięcie i mogę fajniej ten ram ustawić niż na asrocku ;). 1
NoviAMG 432 Opublikowano 19 Stycznia Opublikowano 19 Stycznia (edytowane) U mnie fps stabilne i na ramie 2x16 i na 2x32, chociaż 1% w cap na 2x32 mam wyższe. Ale jak widać, coś się uruchamia w tle i powoduje problem u Ciebie. Ewentualnie obserwuj temp ramu, i zobacz czy po tych 1.5h gry temp nie wskakuje za wysoko. Reset pc to jednak czas żeby ew ten ram się wychłodził. Jest oki, ustawiłem już ram na asusie jak chciałem docelowo, pozostaje używać pc ;). Edytowane 19 Stycznia przez NoviAMG 1
boban666 101 Opublikowano 19 Stycznia Opublikowano 19 Stycznia (edytowane) Ja niestety dalej w czarnej ....... jestem. Wykorzystałem te wasze wskazówki i dalej lipa jest Ten drugi jest bez DLLS Edytowane 19 Stycznia przez boban666
Adikon 140 Opublikowano 19 Stycznia Autor Opublikowano 19 Stycznia (edytowane) To wcale nie wygląda tak źle. Na pocieszenie dodam, że u mnie też różnie bywa co zresztą napisałem. Było dobrze jakiś czas i nagle znów zaczęło ścinać chociaż wiem, że ETS i optymalizacja to tak średnio, ale no...było ok przed 1,5h. Teraz podłączyłem kierownicę i też zaczęło ścinać. Robię reset, może pomoże na jakiś czas i znów wróci 🥲 @NoviAMG temperatury RAM zazwyczaj 47-50 stopni, a ścięcia są zaraz po włączeniu lub po jakimś czasie, więc to raczej proces jakiś tylko nie wiem jaki 🫤 Edytowane 19 Stycznia przez Adikon
NoviAMG 432 Opublikowano 19 Stycznia Opublikowano 19 Stycznia (edytowane) @Adikon Ets2 mi nigdy nie ścinał na żadnym procesorze. Chyba, że mowa o online i mijanie się z konwojem lub przejazd obok kolejki ciężarówek czekających na przeprawe promową. Na offline jak karta dawała radę to nie było żadnych ścinek nigdy, mimo że ets2 siedzi bardziej na pojedynczym rdzeniu niż na multi. W teorii do 50* powinno być oki, tym bardziej jak nie kręcisz ramu na żyletki tzw. Edytowane 19 Stycznia przez NoviAMG
Adikon 140 Opublikowano 19 Stycznia Autor Opublikowano 19 Stycznia (edytowane) No ja gram online, ale chodzi o to, że było super przez dłuższy czas i znów zaczęło ciąć. Zastanawiam się jeszcze nad problemem z USB, bo na przykład muszę za każdym razem odpinać kiere, bo jak jest podłączona i robię reset kompa kalibracja jakby się sypała. No i jeszcze te ścięcia w intro WRC jak kiera podpięta. Sterowników jako tako chyba nie ma na stronie asrocka do USB. Oczywiście ścięcia w grze jak są to bez znaczenia czy kiera podłączona czy nie. Jedyna różnica to tylko to intro. Edytowane 19 Stycznia przez Adikon
boban666 101 Opublikowano 19 Stycznia Opublikowano 19 Stycznia Kurde , nie wiem czy jednak nie wyłączyć tej "hybrydy" , bo mam wrażenie że jednak trochę przymula , ale ten obraz jest taki piękny z załączoną "hybrydą" aż żal to robić
Rekomendowane odpowiedzi