Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Adikon napisał(a):

Idealnie 😃 Gajrowskie? Może jeszcze powinienem win 10 spróbować tylko wsparcie jest chyba do października i ciekawe jak z nowymi tytułami będzie 🤔

Tak Gajrowskie. Sam jestem w szoku , wychodzi na to ze te wszystkie "cuda" w BIOS sa do bani. Miałem jeszcze jedną opcje w BIOS załączoną , dobieranie timingów , bylo ustawione na "najciaśniejsze".  Korci jeszcze coś pogrzebać , może coś jeszcze urwe 😆

Edytowane przez boban666
Opublikowano

Idealnie 😃. Ja sobie na razie poczekam na aktualizacje i w międzyczasie będę kombinował. Mam nadzieję, że to wina softu, a nie uszkodzonego sprzętu 🙃 

Lipa tylko, że muszę resetować kompa i liczyć na to, że akurat teraz będzie ok. Jak załapie to działa jakiś czas, ale nie wiem co jest problemem 🤷

LATENCYMON pokazuje czasem DirectX dxgkrnl.sys, ale też nie zawsze nawet jeśli są te ścięcia. Dziwne tylko, że jeśli to jakiś proces robi problem to tak dobry (przynajmniej w teorii) procesor sobie nie potrafi poradzić. Ja naprawdę nie miałem takich problemów na i5 7600k i karcie Asus 1060 6GB. I tam tylko był lekko podkręcony plus skalp, bo temperatury były jakie były chociaż do przeżycia. 

Opublikowano (edytowane)

Czyli ASRock się słabo przygotował? Już widzę, Wuadator tak? Przydałaby się jakaś okrojona, dobrze zrobiona winda na testy. Chore to jest według mnie, że im nowszy sprzęt tym więcej użytkownik musi grzebać, a powinni brać pod uwagę fakt, że nie każdy jest alfą i omegą. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Zastanawiałem się żeby wrzucić na zapasowy dysk Linux mint i zobaczyć. Niestety jest na nim problem z easy antycheat a ja gram w apexa głównie, więc na stałe taki system u mnie odpada :/

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano

Ja teraz odpaliłem ETSa na singlu, bo gadamy na discordzie i jest niby ok. Latencymon wywala z tym DirectX, ale nie jakoś bardzo i w granicach rozsądku. Capframex też się mieści w normie, bo wiadomo, że ETS optymalizacje mam jaką ma. Tak chwilę mi przeszło przez myśl czy to nie problem z kartą sieciową, bo jednak większość gier korzysta z chmury plus te antycheaty jak WRC itp. Tylko jak mi przeczytałem to na AM5 to już w ogóle zgłupiałem. Powinni dodawać do sprzętu sterowniki w zestawie 😅. Wiem, że większość się z tego śmieje, ale problem jest i tyle. Dobrze, że chociaż Ty @NoviAMG normalnie podchodzisz do tematu. Ja nie mówię, że to nie jest wina użytkownika, ale no ku*wa...Przecież chyba nie chodzi o to, żeby optymalizować systemy, biosy i siedzieć w nich tyle czasu. Zresztą sam wiesz, że z @boban666 zrobiliśmy wiele rzeczy, a nie jesteśmy dziećmi, które płaczą bez powodu🙃

Opublikowano (edytowane)

Hmm, odinstaluj sterownik lan, przełącz się na wifi jeśli możesz.  Ogólnie to wygląda na problem wieku dziecięcego u AMD, niestety ale często przy nowej generacji takie problemy AMD miewało ... Na am4 często gęsto pomagało od razu po premierze, jak się zmieniło płytę na taką z nowszym chipsetem, jednak masz x870 więc to akurat odpada. Apex to samo co warzone, jak karta pozwala to jest super...

Aaa ftpm wyłączyłem mimo windowsa 11, pc działa.  Nie wiem czy płyta to zignorowała czy jednak się wyłączylo. Dodatkowo izolacja rdzenia w windowsie na off. 

IMG20250119194256.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano

Wyłączenie Ftpm u mnie też nie powoduje problemów, ale nie zauważyłem poprawy. Ciekawi mnie teraz ten wątek z AM5 🤔. Izolacja rdzenia również wywalona na starcie. Widziałem, że sporo osób pakuje x870e, ale chyba ta moja x870 taka zła nie jest poza mniejszą ilością slotów czy USB 🤷

Opublikowano

Niee. Asus nie jest super wcale, mechanicznie ASRock jest fajniejszy. Ale parę rzeczy, które ma Asus są dla mnie przydatne stąd też zmiana. Chociaż zastanawiam się nadal nad np taichi... Mam na to czas, a z stutteringiem sobie poradzę, skoro na steel miałem już to ogarnięte.  

• Like 1
Opublikowano

W menedżerze urządzeń mam moduł ftpm 2.0. Tam można odinstalować, ale wyłączyć się nie da. Ogólnie ten stuttering teraz jest do przyjęcia powiedzmy i jeśli działa to nie występuje w ogóle, ale zdarzały się w ostatnim tygodniu nawet takie 1-2 sekundowe ścięcia, a to już przyjemne nie było. Fajnie, że chociaż Boban sobie poradził.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jeszcze co to za urządzenie co brakuje sterownika. Chyba, że to przez brak sterownika chipsetu, bo wywaliłem.

Zrzutekranu2025-01-19204827daw.thumb.png.4b176a478822f4dcc9c9988f4c8be539.png

Nie wzór, ale kilka ciekawostek jest. Tylko na razie nie wiem czy coś z tego warte uwagi w sumie ;p

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

A to wyłączyłem na testy tylko w menedżerze urządzeń. Na reedit jest świeży post i tam też niby pomogła któraś z rzędu instalacja windowsa z pominięciem sterów chipsetu. Loteria 😅

Znalazłem jeszcze coś takiego 

Screenshot_2025-01-19-22-37-25-71_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, Adikon napisał(a):

Ja teraz odpaliłem ETSa na singlu, bo gadamy na discordzie i jest niby ok. Latencymon wywala z tym DirectX, ale nie jakoś bardzo i w granicach rozsądku. Capframex też się mieści w normie, bo wiadomo, że ETS optymalizacje mam jaką ma. Tak chwilę mi przeszło przez myśl czy to nie problem z kartą sieciową, bo jednak większość gier korzysta z chmury plus te antycheaty jak WRC itp. Tylko jak mi przeczytałem to na AM5 to już w ogóle zgłupiałem. Powinni dodawać do sprzętu sterowniki w zestawie 😅. Wiem, że większość się z tego śmieje, ale problem jest i tyle. Dobrze, że chociaż Ty @NoviAMG normalnie podchodzisz do tematu. Ja nie mówię, że to nie jest wina użytkownika, ale no ku*wa...Przecież chyba nie chodzi o to, żeby optymalizować systemy, biosy i siedzieć w nich tyle czasu. Zresztą sam wiesz, że z @boban666 zrobiliśmy wiele rzeczy, a nie jesteśmy dziećmi, które płaczą bez powodu🙃

Przerabiałem już kartę sieciową 😁 odinstalowałem , zablokowałem w BIOS , nawet kupiłem nową karte sieciową na PCIe 😆.