Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No nie ma , kurde szukałem w tej zakładce CBS , ale tam nie ma CPPC , jedyna opcja to jest że mogę se wybrać ilość rdzeni. Jutro jeszcze poszukam.

Mam ten sam BIOS , i nie mam tej opcji , choć sądząc po screenie powinna być. Wgrałem nawet dwa inne BIOSY i dalej lipa nie mam tego CPPC 😭

Screenshot_20241222-113658.png

Edytowane przez boban666
Opublikowano

Dziwne faktycznie skoro ktoś ma na tej samej płycie i tym samym biosie te opcje 🫤. Tak czy inaczej zrób wszystko pozostałe co było opisane na forum, wyłącz też DF Cstates i global states jeśli masz. U mnie teraz co prawda zegary są praktycznie cały czas w przedziale 5-5,2, ale temperatury się w ogóle nie zmieniły, pobór mocy praktycznie też nie. Raczej się przez to nie zużyje szybciej, a działa stabilniej. Jak będzie już nowy bios dla mojej płyty to wtedy będę testował od nowa. 

@boban666 ogólnie po wybraniu opcji "cache" w CPPC u mnie znika z menedżera urządzeń 3D v-cache optimizer. Może tam go wyłączyć 🤔

Opublikowano (edytowane)

Ale na tym filmiku gada żeby to 3dvcache optymizer mieć załączone. Co do zegarów to ja nawet bym wolał żeby były cały czas bliżej 5200 , niż mają mi skakać między 4000 a 5200 😁. Do mojej płyty wyszły jakieś BIOSY beta z jakąś niby optymalizacją pod 9800x3d , ale nic to za bardzo nie daje 😆

Screenshot_20241222-121010.png

Edytowane przez boban666
Opublikowano

To się zgadza. Powiem Ci jak to zrobiłem u siebie. Najpierw zastosowałem wszystko z tego forum, gdzie jest między innymi CPPC. Było git. Później zastosowałem wszystko z tego filmiku na YT i zauważyłem, że w menedżerze urządzeń brakuje 3d v-cache, więc z powrotem CPPC na auto i się pojawiło. Dodatkowo wyłączyłem states global i df, ale CPPC mam obecnie w trybie auto, czyli jak było wcześniej. Nie wiem w sumie co zrobiło największą robotę. Nadal będę testował, a jak się pojawi bios z poprawką to go wrzucę. 

Opublikowano (edytowane)

Jak wróce z roboty to zobacze u mnie czy jest te 3DVchache w manadzerze urzadzeń bo może właśnie ten brak tego 3D coś zamula 

U mnie jest te 3D V Cache , ale w BIOS dalej tego nie ma :boink:

A Bios wyglada tak image.png.1271ef92942a5d044a6a6bbeb4738ccc.png

IMG_20241222_142025864_HDR.jpg

NIestety u mnie dalej są te spadki :( , jak widać na załączonym wykresie :(. Zrobiłem wszystko kropka w kropke

image.thumb.png.89704e74a2fe473647279b9768dd185c.png

Zrobiłem jeszcze sobie test M2 w #D MArk , tak średnio wypada , ja wiem że 3D Mark to nie jest tam jakiś wyznacznik , ale do średniego wyniku , trochę mi brakuje 

image.thumb.png.9e942e601a76c619caab06a70deaab4b.png

Edytowane przez boban666
  • Upvote 1