boban666 22 Opublikowano Sobota o 20:41 Opublikowano Sobota o 20:41 P-stste znalazłem ale te CBS , nie wiem już gdzie szukać.
Adikon 4 Opublikowano Sobota o 20:43 Autor Opublikowano Sobota o 20:43 @boban666czasem pomagam sobie chatbotem. Może tam znajdziesz odpowiedź 😉
boban666 22 Opublikowano Sobota o 20:51 Opublikowano Sobota o 20:51 (edytowane) No nie ma , kurde szukałem w tej zakładce CBS , ale tam nie ma CPPC , jedyna opcja to jest że mogę se wybrać ilość rdzeni. Jutro jeszcze poszukam. Mam ten sam BIOS , i nie mam tej opcji , choć sądząc po screenie powinna być. Wgrałem nawet dwa inne BIOSY i dalej lipa nie mam tego CPPC 😭 Edytowane wczoraj o 10:39 przez boban666
Adikon 4 Opublikowano wczoraj o 10:53 Autor Opublikowano wczoraj o 10:53 Dziwne faktycznie skoro ktoś ma na tej samej płycie i tym samym biosie te opcje 🫤. Tak czy inaczej zrób wszystko pozostałe co było opisane na forum, wyłącz też DF Cstates i global states jeśli masz. U mnie teraz co prawda zegary są praktycznie cały czas w przedziale 5-5,2, ale temperatury się w ogóle nie zmieniły, pobór mocy praktycznie też nie. Raczej się przez to nie zużyje szybciej, a działa stabilniej. Jak będzie już nowy bios dla mojej płyty to wtedy będę testował od nowa. @boban666 ogólnie po wybraniu opcji "cache" w CPPC u mnie znika z menedżera urządzeń 3D v-cache optimizer. Może tam go wyłączyć 🤔
boban666 22 Opublikowano wczoraj o 11:05 Opublikowano wczoraj o 11:05 (edytowane) Ale na tym filmiku gada żeby to 3dvcache optymizer mieć załączone. Co do zegarów to ja nawet bym wolał żeby były cały czas bliżej 5200 , niż mają mi skakać między 4000 a 5200 😁. Do mojej płyty wyszły jakieś BIOSY beta z jakąś niby optymalizacją pod 9800x3d , ale nic to za bardzo nie daje 😆 Edytowane wczoraj o 11:10 przez boban666
Adikon 4 Opublikowano wczoraj o 11:10 Autor Opublikowano wczoraj o 11:10 To się zgadza. Powiem Ci jak to zrobiłem u siebie. Najpierw zastosowałem wszystko z tego forum, gdzie jest między innymi CPPC. Było git. Później zastosowałem wszystko z tego filmiku na YT i zauważyłem, że w menedżerze urządzeń brakuje 3d v-cache, więc z powrotem CPPC na auto i się pojawiło. Dodatkowo wyłączyłem states global i df, ale CPPC mam obecnie w trybie auto, czyli jak było wcześniej. Nie wiem w sumie co zrobiło największą robotę. Nadal będę testował, a jak się pojawi bios z poprawką to go wrzucę.
boban666 22 Opublikowano wczoraj o 11:12 Opublikowano wczoraj o 11:12 (edytowane) Jak wróce z roboty to zobacze u mnie czy jest te 3DVchache w manadzerze urzadzeń bo może właśnie ten brak tego 3D coś zamula U mnie jest te 3D V Cache , ale w BIOS dalej tego nie ma A Bios wyglada tak NIestety u mnie dalej są te spadki , jak widać na załączonym wykresie :(. Zrobiłem wszystko kropka w kropke Zrobiłem jeszcze sobie test M2 w #D MArk , tak średnio wypada , ja wiem że 3D Mark to nie jest tam jakiś wyznacznik , ale do średniego wyniku , trochę mi brakuje Edytowane wczoraj o 15:06 przez boban666 1
Adikon 4 Opublikowano 20 godzin temu Autor Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) U mnie było już lepiej, ale znowu coś się spier... zepsuło. Temat badam głównie w far cry5. FPS blokada na 120 i tyle niby utrzymuje, ale 0,1 % frametime potrafi spaść do 30-40 i wtedy właśnie widać ścięcie. Najbardziej odczwalne jest to na nowym terenie, bo jak się "wczyta" to fps, srednia fps, 1%low i 0,1%low trzyma po 120. Może ktoś mi wytłumaczy czemu się tak dzieje? ;/ EDIT: Zmiana rozdzielczości czy ustawień grafiki na niższe nic nie zmienia. Nadal frametime 0,1 spada do niskich wartości. Blokada klatek niżej lub bez limitu to samo. Zrozumiałbym coś więcej gdyby zmiana na niższe opcje graficzne by pomogła, ale to też nie działa ;/ Edytowane 17 godzin temu przez Adikon
senac 4 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Testowałeś pamięci (jakiś memtest), dysk?
boban666 22 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 9 godzin temu, Adikon napisał(a): U mnie było już lepiej, ale znowu coś się spier... zepsuło. Temat badam głównie w far cry5. FPS blokada na 120 i tyle niby utrzymuje, ale 0,1 % frametime potrafi spaść do 30-40 i wtedy właśnie widać ścięcie. Najbardziej odczwalne jest to na nowym terenie, bo jak się "wczyta" to fps, srednia fps, 1%low i 0,1%low trzyma po 120. Może ktoś mi wytłumaczy czemu się tak dzieje? ;/ EDIT: Zmiana rozdzielczości czy ustawień grafiki na niższe nic nie zmienia. Nadal frametime 0,1 spada do niskich wartości. Blokada klatek niżej lub bez limitu to samo. Zrozumiałbym coś więcej gdyby zmiana na niższe opcje graficzne by pomogła, ale to też nie działa ;/ No widzisz , ja mam dokładnie to samo , pisałem o tym w moim wątku. Czy na Ultra , czy na Low , zawsze mam spadki kl/s. A weż ustaw blokade klatek , np. na 75 , u mnie dzieje się to samo wtedy , czyli z 75 spada np. na 72 , przy 163 spada na 160 i tak w kółko.
Adikon 4 Opublikowano 9 godzin temu Autor Opublikowano 9 godzin temu 2 godziny temu, senac napisał(a): Testowałeś pamięci (jakiś memtest), dysk? Tak. Memtest przeszło bez problemu. Spadki FPS są z Expo i default takie same. 1 godzinę temu, boban666 napisał(a): No widzisz , ja mam dokładnie to samo , pisałem o tym w moim wątku. Czy na Ultra , czy na Low , zawsze mam spadki kl/s. A weż ustaw blokade klatek , np. na 75 , u mnie dzieje się to samo wtedy , czyli z 75 spada np. na 72 , przy 163 spada na 160 i tak w kółko. No masakra jakaś 🫤.
senac 4 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Może jakieś aplikacje w tle działają? Jeżeli nie to przełożyć poszczególne części do innego komputera i tak jedynie sprawdzić.
Adikon 4 Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) No niestety tej możliwości nie mam właśnie, żeby cokolwiek sprawdzić w innym PC🙁. Ogólnie jest sporo podobnych tematów w necie, więc może faktycznie jeszcze nie dopracowali BIOSu do tych procesorów, ale nie wiem. Próbuję się jakoś pocieszać 🤷 Na czystym rozruchu jest to samo. Edytowane 8 godzin temu przez Adikon
boban666 22 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) Ja przez ten stutter zmienialem co 1.5 roku klamory. Zaczeło się od 3600 , potem byl 10600k , potem 5800x3d , no i teraz jest 9800x3d.GPU były 5700xt potem 2070s , potem 6800xt i teraz jest 4080s. Za każdym razem jest ten stuttering. Wychodzi więc na to że to te gry w które gram są słabo zoptymalizowane , sterowniki do bani , albo jestem za bardzo wyczulon. Myślałem że może monitor nie wyrabia , ale też wymieniłem z Samsunga 27" , na AOC 32 i obecnie AOC 34" UW. Najbardziej boli to , że PC za pare tyś. ma takir jazdy , a konsola Nintendo za 1200 zl chodzi jak złoto. Wiem ze tam jest 1080p , ale u mnie na PC nawet w 1080p jest ten stuttering. Edytowane 6 godzin temu przez boban666
Adikon 4 Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) No u mnie na 1080 też. Ogólnie jak czytam coraz więcej to problemem jest ta pamięć podręczna 3dvcache. I tak jak mówisz tyle kasy za kompa, a poza większą ilością FPS gra się gorzej niż na moim starym Intelu przez te ścięcia. RAM też ustawiałeś po swojemu, więc pewnie bardziej podkręcić się nie da. Ja akurat nie bawiłem się w to aż tak mocno, bo się nie znam, więc wklepałem tylko na sztywno to co było w Expo. I w furmarku 0,1 low też mam spadki, a tam chyba tylko karta graficzna jest testowana... Edytowane 6 godzin temu przez Adikon
boban666 22 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Ramy miałem po swojemu z kilku poradników i z profilu. Ja się już zastanawiam , czy u mnie nie jest problem z siecią elektryczną. Niby mam transformator za ścianą i powinno być wszystko elegancko , napięcie nie fiksują , ale cholera wie czy Tauron , nie ma poinstalowanych jakiś zabawek , bateri kondensatorów itp. wtedy takie kwiatki mogą się dziać a ja tego na mierniku nie wyłapie. Tym bardziej że gdzieś o tym czytałem i ludziom pomagała instalacja UPS w domu. Edytowane 5 godzin temu przez boban666
Adikon 4 Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu Też o tym czytałem. Szczerze mówiąc po tych naszych przejściach to się powinniśmy razem napić😅. Trochę liczę na poprawki biosu, ale skoro na Twoją płytę wyszła i też nic to pewnie lipa będzie. Teoretycznie da się grać, ale nic nie poradzę, że jestem tak wyczulony. Podobno to problem wszystkich AMD 3dvcache, a to, że nie wszyscy to widzą to ja nie wiem. Chyba, że grają w CSa, gdzie to nie jest pewnie tak zauważalne...
boban666 22 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Ja nie pije 😁. Sprzedam komputer , kupie nowego Switcha , reszte wydam na Lego 😁. Ja nie wiem jak ludzie tego mogą nie widzieć. Przecież w MSI AB masz wykresy , a widziałem pare postów gdzie na tych wykresach widac spadki kl/s , zegarów gpu/cpu , a oni twierdzą , że nic im nie przycina 🤯.Nie wiem może musimy iśc do psychologa.
Adikon 4 Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Ja też nie piję alko za bardzo choć posiadanie ryzena może do tego zmusić. Nie mam pewności, że to on jest winny, ale wiele na to wskazuje niestety. Czasem nawet widzę laga kursora myszy jak coś włączam i na pewno mi się to nie wydaje. Edytowane 5 godzin temu przez Adikon
boban666 22 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Aaa te lagi myszki tez mam. Nic pozostaje nam dalej szukać. A jak nie to przełknąć te gorzką pigułke i się modlić , że w końcu coś ktoś poprawi , czy sterownikiem , czy updejtem BIOS 1
Adikon 4 Opublikowano 4 godziny temu Autor Opublikowano 4 godziny temu Będę informował tutaj jeśli coś znajdę 🙂. Nie ma dnia, żebym choć chwilę nie szukał rozwiązania, bo na gry już nie mam czasu ostatnio 😅
Tankietka 46 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Ja też to mam, mniej lub bardziej: "in every game i played i had random frame spikes. the stutter was very noticible and was annoying. the spikes happen when entering a new scene or for example a random explosion and the game would stutter. if you`ve experienced this you know what i mean." Jeszcze raz kupię nowe gpu jeśli nadal to będzie to wracam do konsol już na stałe. Lepsze 30 klatek niż ciągła stop klatka podczas doczytki w locie (chociaż na konsolach też się zdarza ale w mniej agresywny sposób). To nawet widać w oficjalnych materiałach twórców na PC. Ciężko stwierdzić która gra to ma z winy naszego kompa a która lipnej optymalizacji. Edytowane 4 godziny temu przez Tankietka 1
Adikon 4 Opublikowano 4 godziny temu Autor Opublikowano 4 godziny temu Teraz, Tankietka napisał(a): Ja też to mam: "in every game i played i had random frame spikes. the stutter was very noticible and was annoying. the spikes happen when entering a new scene or for example a random explosion and the game would stutter. if you`ve experienced this you know what i mean." Jeszcze raz kupię nowe gpu jeśli nadal to będzie to wracam do konsol już na stałe. Lepsze 30 klatek niż ciągła stop klatka podczas doczytki w locie. To nawet widać w oficjalnych materiałach twórców. Ciężko stwierdzić która gra to ma z winy naszego kompa a która lipnej optymalizacji. Daj znać tutaj czy coś pomogło 😉 Ja też miałem kupić konsolę...tylko niestety w przypadku simracingu PC jest lepsze, ale widocznie nie z AMD jak większość twierdzi.
boban666 22 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Pare lat temu pamiętam , że jednak do simracingu zalecało się Intela i chyba tak pozostało. Tak się teraz zastanawiam , bo na intelu też miałem ten stutter ,z tym że wtedy miałem karte 6800xt więc zawsze coś tam od AMD w domu było. Zresztą w wątku o Intelach tutaj na forum ktoś cały czas próbuje udowodnić , że jednak Intel jest lepszy , porównuje tam czasy reakcji na załączenie aplikacjii itp. może jednak do simracingu ważny jest ten czas uruchamiania aplikacji/gry , nie wiem , może. Edytowane 4 godziny temu przez boban666
Rekomendowane odpowiedzi