Adikon 6 Opublikowano wczoraj o 10:47 Autor Opublikowano wczoraj o 10:47 Czyli w sumie wymieniłeś wszystko 😅. To ja już nie wiem co jest grane. W wątku zbiorczym o AMD ktoś wrzucił screen z fortnite i tak spadków FPS w ogóle nie ma, a u mnie jak widzisz wyżej. W wolnej chwili może też sprawdź poprzez capframex. Jak już gra się włączy i ruszasz to wtedy f11 i zacznie nagrywać. Przed wyjściem do menu f11. Wtedy porównamy wyniki😉
boban666 28 Opublikowano wczoraj o 10:50 Opublikowano wczoraj o 10:50 (edytowane) Wieczorem jak wroce z roboty i odbębnie wigilie , to siąde do kompa i zobacze u mnie. Te zasilacze wymianiełem właśnie w związku z stutteringiem 😁 2 godziny temu, Dziarson napisał(a): Moim zdaniem problem z tymi ścinami to problem asrocka . Ja nie mam Asrocka. Mam MSI 😁. Ale w spoczynku nie zbija mi zegarów , w CB23 , mam 73 stopnie , chlodzenie Fera 5 Edytowane wczoraj o 10:54 przez boban666
toska78 9 Opublikowano wczoraj o 11:23 Opublikowano wczoraj o 11:23 (edytowane) @Adikon Co jest u Ciebie nie tak na tym ostatnim zrzucie z CapFrameX? Ta apka nadaje się do testowania dowolnych gier? Edytowane wczoraj o 11:25 przez toska78
Adikon 6 Opublikowano wczoraj o 11:59 Autor Opublikowano wczoraj o 11:59 @toska78 0,1 i 0, 2 plus 2 low. To właśnie spadki tutaj robią problem. 1
toska78 9 Opublikowano wczoraj o 12:01 Opublikowano wczoraj o 12:01 Mogę u siebie przetestować tylko czy właśnie nadaje się ta apka np. do Snowrunnera?
Adikon 6 Opublikowano wczoraj o 12:06 Autor Opublikowano wczoraj o 12:06 @toska78nada się do wszystkiego 😉
Dziarson 159 Opublikowano wczoraj o 12:12 Opublikowano wczoraj o 12:12 2 godziny temu, Adikon napisał(a): @boban666 zmieniałeś praktycznie wszystko, a próbowałeś z innym zasilaczem? ale te dwa peaki to nie wiem czy jest sie do czego przyczepić . w ciagu 4 minut gry
Adikon 6 Opublikowano wczoraj o 12:14 Autor Opublikowano wczoraj o 12:14 @Dziarsontylko w grze są jakby częściej i bardziej cykliczne. Lepiej jest jeśli się już mapa wczyta i jestem w tym samym miejscu drugi raz. Może gdyby się dało wrócić do starszej wersji biosu bezpiecznie to bym sprawdził tylko nie wiem jak i czy w ogóle jest to możliwe.
boban666 28 Opublikowano wczoraj o 12:16 Opublikowano wczoraj o 12:16 (edytowane) @DziarsonTe piki to już konretna scina jest , te mniejsze piki to jest stuter który my widzimy. A w zasadzie to się nazywa ponoc micro stutter 😁 Edytowane wczoraj o 12:17 przez boban666 1
boban666 28 Opublikowano wczoraj o 13:03 Opublikowano wczoraj o 13:03 Ja wróce z roboty , to wieczorem odpale kompa i zapodam 😁.
Adikon 6 Opublikowano 21 godzin temu Autor Opublikowano 21 godzin temu Wykresy niby nie wyglądają jakoś tragicznie, ale te 3 skoki były doskonale widoczne i ścina cały czas. Już szczerze mówiąc pomysłów brak, ale z pewnością to normalne nie jest. Co najgorsze to bywa lepiej czasami... Ja bym serio komuś chętnie zapłacił jeśli tylko mógłby wskazać co jest problemem, ale niestety u mnie w okolicy nikt się za bardzo podjąć nie chce (serwisy chyba tylko z kurzu czyszczą), więc powoli się poddaję ;/
toska78 9 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) @Adikon jak ustawić ten recording time na wykresie? Żeby było 300s. Capture time ustawiam 300s. Po zakończeniu nagrywania Smooth pokazuje te 300s ale Recording time pokazuje 20s (wartość domyślna). Rozumiem że im mniejsza amplituda frametime tym lepiej? Edytowane 20 godzin temu przez toska78
Adikon 6 Opublikowano 20 godzin temu Autor Opublikowano 20 godzin temu Ustawiasz ile chcesz Ja mam 1500 akurat
toska78 9 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Tyle to wiem. Trzeba ręcznie zakończyć nagrywanie żeby było np. te 345s z Twojego ostatniego zrzutu? Global time ma być włączone?
Adikon 6 Opublikowano 20 godzin temu Autor Opublikowano 20 godzin temu Global time mam włączone, a jeśli chodzi o 345s to ręcznie zatrzymuję. Ustawiłem na 1500 w razie dłuższych testów, ale zazwyczaj wcześniej kończę 😅
toska78 9 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) @Adikon też mam te piki frametime na 3 nagraniach (2 po 300s i jedno ponad 600s) ale to chyba normalne. Widziałeś w ogóle gdzieś na necie wykres że nie było tych pików? Stuttering też masz niski. U mnie wynosi kolejno 0,07; 3,46 i 3,64s na tych 3 nagraniach. Edytowane 9 godzin temu przez toska78
Adikon 6 Opublikowano 19 godzin temu Autor Opublikowano 19 godzin temu @toska78z tym właśnie różnie bywa i zazwyczaj też nie jest idealnie, więc już sam nie wiem czy reszta tego nie widzi czy jak. Tak czy inaczej są ścięcia i z pewnością nie zwariowałem. Grając w jakiegoś CSa czy fortnite to może tak nie przeszkadza, ale ja widzę w WRC czy nawet w tym far cry. Z jednej strony mógłbym coś reklamować, ale nie wiem nawet co, a z drugiej sporo czytałem i niby ciągle jest problem przez bios. Tylko tych teorii jest mnóstwo, a my tracimy nerwy i czas. W Aida64 przy teście pamięci i cache latency wynosi u mnie 77,6ns. Mogłoby być mniej, ale ja próbowałem już coś robić z RAMem i kończyłem na resecie biosu. Ten furmark mnie zastanawia od samego początku, bo jak włączam 3440x1440 to użycie karty skacze (chyba, że wybiorę Vulkan zamiast openGL). Próbowałem grać w 1080 i jest to samo co w 2k co jeszcze bardziej mnie dziwi, ale też wątpię, że to karta graficzna. Z tego co wiem za renderowanie odpowiada RAM i CPU. Czekam z niecierpliwością na bios od asrocka z poprawką i może dodadzą tę funkcję latency o które sporo osób pisze. Czy to coś pomoże? Ja już serio wątpię w to wszystko 🙃
boban666 28 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) @Adikon nie chce w wątku o AMD już śmiecić , ale piszesz tam a spadku tych zegarów od GPU. Ja też już kiedyś o tym pisałem , z tym że u mnie wyglada to tak , jak by ktoś , tak na szybko , na ulamek sekundy wyciągnąl wtyczke , zegary leca na 2700 a po chwili jeebbb spadaja do 450 , no i wtedy scina obraz , czyli mamy stutter. Na pocieszenie mogę ci napisać , że miałem podobnie na 2070s , ale za to na 6800xt tego nie miałem , więc może może to NV coś ma skopane z sterownikami i na chwile obecną w jakiś tam sposób ogarnęliśmy ten stutter od strony BIOS , CPU , a został do opanowania na GPU. Nie wiem , już chyba tak jak ty , szukam na siłe jakiegos ratunku. Aaaaa wczoraj miałem wrzucić swoje wykresy , ale padłem po robocie , więc zrobie to dziś 😁. Aaaa przypomniala mi się jedna rzecz , która może nie poprawila tego stutteringu , ale spowodowala , że wykresy w 3D Mark miałem , mam równiutkie , bo wcześniej miałem je dojść poszarpane. Przy zasilaczu poprzepinałem wtyczki od PCIe , zeby były tak jak by na jednej linii , bo wcześniej po prostu były wpięte , żeby były. Zmieniłem je i wykresy się poprawiły , no ale stutter dalej jest. Piszesz też to co ja zuważyłem , że na Vulcanie , wogóle nie ma tego stutteringu. Odpal se Raceroom najpierw w D3D np. Brno , ustaw 24 auta i startuj z końca stawki , potem odpal gre na Vulcanie , z tym samym , scenariuszem , będziesz mocno zdzwiony , ja bylem , bo jest zero stutteru , na tym samym scenariuszu. Edytowane 12 godzin temu przez boban666 1
toska78 9 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Być może na nowych platformach biosy są niedopracowane pod względem obsługi najnowszych CPU i nowsze wersje coś poprawią w tym temacie. U mnie nie ma tego problemu bo najnowszy bios wprowadził oficjalny support win11 i ResizableBar więc musi być. To są moje 2 najlepsze nagrania (z tych 4 widocznych) jeśli chodzi o wykres frametime w czasie: Co różni te 2 nagrania? Drugie było robione przy wyłączonych w UEFI MCE (MultiCore Enhancement), CPU SVID Support, SpeedStep i ASPM.
boban666 28 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Ja mam B650 od MSI. Ale ten pjerwszy wykres masz fajny w porównaniu z wykresami od @Adikon. Ja odfutruje dzieci i siadam do kompa , zobaczyć jak to u mnie wyglada. Aaaa ten Snowrunner nie ma możliwości uruchomienia na Vulcanie ❔
toska78 9 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 30 minut temu, boban666 napisał(a): Aaaa ten Snowrunner nie ma możliwości uruchomienia na Vulcanie ❔ Nie ma, the division 2 czy dying light 2 dawno nie grałem i odinstalowane. Edytowane 11 godzin temu przez toska78
Dziarson 159 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu @Adikon nienawidze cie teraz gram WRC mapa finlandia chyba njlepiej widać te ściny zależy jakie jest otoczenie i czy sie bradzo skupiasz na grze .Teraz pytanie czego to wina zmianiałem różne ustawienia i wydaje mi sie że to nie wina ani gry ani karty.
Adikon 6 Opublikowano 11 godzin temu Autor Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) Mi się też już kończą pomysły, ale skoro jest na już kilku z tymi samymi problemami to jakoś trudno mi uwierzyć, że problemem jest sprzęt. Na noc puściłem znów memtest86 i oczywiście zero błędów. Dziś będę próbował się bawić RAMem choć nie wychodziło mi to do tej pory i w sumie wątpię, że to coś da. Niestety nie jestem w stanie ostatnio się skupić na grze przez te ścięcia i cała przyjemność w pi....😤 @boban666 właśnie u mnie też jest taki efekt jakby ktoś odciął prąd na ułamek sekundy. Testowaliście starsze sterowniki po uprzednim usunięciu za pomocą DDU? Edytowane 10 godzin temu przez Adikon
boban666 28 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) U mnie to tak wygląda , każda ta kreska to jest przycięcie gry , stutter , bardzo widoczny , odczuwalny. Edytowane 10 godzin temu przez boban666 1
Rekomendowane odpowiedzi