Kendi 52 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia @PiPoLiNiO Sprawdź sobie kod na radiatorze ramów i szukaj po liście kompatybilności płyt głównych, tam często są takie szczegóły jak producent i typ kości. U mnie tak dopiero się udało zidentyfikować poprawnie kości, wszystkie programy do zaglądania w SPD zawiodły.
Adikon 139 Opublikowano 3 Stycznia Autor Opublikowano 3 Stycznia Nitro mode macie włączony w biosie? Ewentualnie jak to ustawiacie?
Kendi 52 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia @PiPoLiNiO Takie samo mam zdanie o podkręcaniu ramu. Najlepiej ustawić XMP/EXPO i dać sobie z tym spokój. Często jest tak, że przetestowane nastawy ramów potrafią się wywalić jak zmienia się temperatura otoczenia. Już nie mówmy o tym, że zabawa z ramem może wysypać cały system. Szkoda na to nerwów i czasu. 1
Adikon 139 Opublikowano 3 Stycznia Autor Opublikowano 3 Stycznia Powoli dochodzę do tego samego wniosku chociaż ja akurat nie zacząłem się w to bawić dla uzyskania lepszych wyników w benchmarkach tylko z innego powodu. Obecnie właśnie wróciłem do Expo i wyłączyłem PBO oraz to nitro mode. Niedawno to odkryłem i w sumie nie wiem czy ma być włączone czy nie 🤷
Adikon 139 Opublikowano 3 Stycznia Autor Opublikowano 3 Stycznia @boban666 testowałeś u ojca te gry? Czy jednak odpuściłeś? U siebie czasem w WRC widzę jakby ekran mrugnął co może wskazywać na problem z zasilaniem, ale nie wiem już sam. Zajmuję się trochę inną dziedziną elektryki, więc pomiarów sam nie zrobię, bo nawet nie mam czym. Zresztą poza podstawowymi ustawieniami to powinno się po prostu włączyć komputer i ma działać, a nie kombinowanie z lasso jak w tych x3d z podwójnym ccd czy inne kombinacje alpejskie.
boban666 101 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia Odpuściłem , mi też ekran czasami zamigocze , to wina Freesync. Zobacz jaka różnica w 1%low miedzy W10 a W11
Adikon 139 Opublikowano 3 Stycznia Autor Opublikowano 3 Stycznia Nooo konkretne różnice. Kusi ten win 10 tylko przeraża mnie znów ustawianie tego wszystkiego. Pewnie się da jakoś skopiować configi, ale ja nie wiem za bardzo jak. I najgorsze jest to, że mogę się namęczyć, a wyjdzie to samo. Zresztą Ty już chyba próbowałeś win10 chociaż nie wiem jaką wersję.
boban666 101 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia (edytowane) Nie W10 nie instalowałem. Kurde ja chyba spróbuje. Walić te wszystkie ustawienia. W BIOS dam na stock a w W10 nic nie będe mieszał. Wszyscy piszą ze nie ma różnicy między 11 a 10 , ale nikt nie patrzy na różnice 1%low tylko wszyscy patrzą na AVG , albo na Max fps. Edytowane 3 Stycznia przez boban666
Adikon 139 Opublikowano 3 Stycznia Autor Opublikowano 3 Stycznia (edytowane) No to najwyżej poczekam jak zrobisz powrót do win10, a jak będzie lepiej to zrobię to samo. Akurat max FPS to mam w 4 literach 😅. Mamy praktycznie identyczną konfigurację, więc jak u Ciebie zadziała to u mnie też powinno. Na tych porównaniach wyżej jest 4070ti, ale to pewnie nie ma większego znaczenia, a po drugie jest trochę wpisów dotyczących 7800 i 9800x3d, że powrót do win10 pomógł i to też w połączeniu z rtx4080. Czekam w takim razie na info od Ciebie i trzymam kciuki 😉 https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10ISO Tylko nie wiem czy się da jakoś wyłączyć aktualizacje, żeby działało na tym 22H2 Edytowane 3 Stycznia przez Adikon
boban666 101 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia Te screeny które wrzucilem są na tej aktualizacji 22h2. Dobra ide działać , miło było was poznać 🤪🤪.
boban666 101 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia (edytowane) Potem się pożegnam Dobra ktoś mi powie , czemu w W10 mam tylko 8 procesorów , sterowniki chipsetu zainstalowałem. Dodam tylko że po wejściu w "msconfig" też mam tylko 8 rdzeni Edytowane 3 Stycznia przez boban666
boban666 101 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia Dobra tak na szybka , na razie wszystko jest do d..... , nie widzi mi wszystkich rdzeni , wątków , ACC jeszcze gorzej niż na W11. Nic już olewam temat , wyłączam komputer i niech robi za podstawkę od samochodów z Lego.
Adikon 139 Opublikowano 3 Stycznia Autor Opublikowano 3 Stycznia W msconfig chyba była jakaś opcja co się zaznaczało bądź odznaczało rdzenie. W opcjach rozruchu czy jakoś tak też było, ale niestety nie pamiętam 🫤. Ogólnie miałem nadzieję na poprawę tak samo jak Ty 🫤
boban666 101 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia Pisałem w tym MS Config w opcjach rozruchu mam tylko 8 "procesorów" w W11 było 16. A Mandzerze zadan też mam tylko 8
Adikon 139 Opublikowano 3 Stycznia Autor Opublikowano 3 Stycznia Windowsa 10 miałem mega długo, ale szczerze mówiąc nie poznałem go aż tak dobrze pod względem ustawień, bo po prostu nie było mi to potrzebne na Intelu. Pozostaje mi podziękować Tobie za to, że poświęciłeś swój czas i ja nie muszę tego robić chociaż to też różnie może być tak naprawdę. Z tego co mówisz u Ciebie musi się cały czas ciąć skoro jest niegrywalne, bo u mnie występuje to losowo, a czasem w ogóle. Przestałem też zwracać uwagę na opóźnienie w Aida czy zentimings, a jeśli coś jest źle to operuję już tylko napięciami o 0,1. Zresztą urlop mi się zaraz kończy i chcę odpocząć 😂. Może jeszcze kiedyś coś naprawią, bo na przykład wiele osób narzeka na win 11 24h2 i po powrocie do 23 (też win 11) jest ok. Testowali później z powrotem 24h2 i problem powracał, ale może u Ciebie jest coś jeszcze, bo te ściny masz konkretne. Gdyby miał człowiek blisko gdzieś jakiś serwis z możliwością testowania różnych podzespołów to byłoby git, ale jak mam wysyłać wszystko po kolei, rozbierać i składać to mi się odechciewa, a znając życie nic by nie wyszło u kogoś na testach 😅
NoviAMG 432 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia (edytowane) Strzel reset biosu zworką, lub clr cmos klawiszem, jak masz na płycie głównej. Wrzuć jakieś aktualizacje windows, i zobacz, czy przypadkiem nie załączył się gaming mode w biosie. Edytowane 3 Stycznia przez NoviAMG
NoviAMG 432 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia Sterownik chipsetu masz ? 5.4ghz na stock ?
boban666 101 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia (edytowane) Po resecie jest jeszcze gorzej Mam sterowniki chipsetu Teraz mam 4 rdzeniowy procesor Edytowane 3 Stycznia przez boban666
NoviAMG 432 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia Możesz postępować zgodnie z zaleceniem PG z poniższego linku (upewnij się, że jesteś uruchomiony jako administrator) - Uruchom MSConfig -> Zmień na kartę Rozruch -> Opcje zaawansowane -> "Liczba procesorów", upewnij się, że nie ma znacznika wyboru. - Usuń wpisy procesora wymienione w Menedżerze urządzeń, a następnie uruchom ponownie i pozwól systemowi Windows na ich ponowne wytyczone / ponowne zainstalowanie. I zobacz czy bios czyta 8core
Kendi 52 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia Przecież to jest świeżo postawiony Windows. Tutaj powinno wszystko śmigać. Po co zabawa z MSConfig jak na standardzie manipulacja rdzeniami jest wyłączona. W ogóle MSConfig służy do debugowania. Normalny użytkownik nie powinien tego tykać. Opcje są dwie. Albo Windows 10 w wersji 22H2 nie potrafi sobie poradzić z tak nowym sprzętem albo masz po prostu uwalony sprzęt. Można spróbować postawić jeszcze raz Windowsa 11 w wersji 24H2 i zobaczyć czy wykryje wszystkie rdzenie prawidłowo, jeśli nie to pakuj to wszystko i wysyłaj na reklamacje.
NoviAMG 432 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia @Kendi Też mnie to dziwi, ale ja mam starszego win10 i mi od kopa wykryło rdzenie, dlatego zalecam podglądnąć co jest w biosie.. 1
Adikon 139 Opublikowano 3 Stycznia Autor Opublikowano 3 Stycznia (edytowane) Jak już to bym pakował chyba 23h2, bo 22h2 podobno słabo hula na tym CPU co mamy, ale oczywiście to tylko info, które znalazłem na forach 😉. Widzę, że masz też taktowanie podstawowe takie jakie jest w boost. U mnie to tak wygląda w win11 Włączyłem sobie hw info jeszcze raz podczas gry na testy i powoduje cały czas dużą różnicę w stutteringu. Ja wiem, że to obciąża w jakiś sposób procesor, ale myślałem, że taki nowy AMD sobie z tym poradzi na luzie....Może da się jeszcze wyłączyć jakieś zbędne procesy, ale jakie to nie wiem. Edytowane 3 Stycznia przez Adikon
boban666 101 Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia Dobra ja się poddaje. Naprawde po ponad 30 laty , koncze przygode z PC. Rest BIOS zworką , wszystkie updejty itp a on mi dalej widzi 4 rdzenie
Rekomendowane odpowiedzi