Adikon 139 Opublikowano 8 Stycznia Autor Opublikowano 8 Stycznia Testmem5, memtest86 i gry @Art385 nie mogę zmienić na "według źródeł" ;/
Art385 339 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) Utwórz widok niestandardowy. Znaczy prawym na widok niestadardowy i utwórz widok niestandardowy Edytowane 8 Stycznia przez Art385
Art385 339 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Czyściutko. No to kolego albo luzowanko timingów, zabawa z napięciami w UEFI od SOC i CPU albo flashowanko biosów cię czeka od pierwszego obsługującego CPU. Mistrzu rzeźba przed tobą a od wuja ludzi zgłasza na AM5 te osrane stuttery. Co gorsza nie mogę ci powiedzieć nic pewnego, bo siedzę na AM4 i DDR4 nie znam zakresów napięć, właściwych timingów do luzowania i problemów X870 zakładam, że CPU jakiś X3D?
Adikon 139 Opublikowano 8 Stycznia Autor Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) 7 9800x3d. Pierwsze AMD i już mam dość... Bios mam najnowszy dostępny. Stuttering występuje nawet na fabrycznych ustawieniach biosu. A co z napięciami procesora? Może faktycznie płyta źle dobiera tylko jak to ogarnąć, żeby nie spalić czegoś? Edytowane 8 Stycznia przez Adikon
Art385 339 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) Spokojnie przy następnym biosie problemy mogą same ustąpić ale pewnie teraz nie masz żadnego do wyboru. Próbowałeś pierwszego bootowalnego biosa bez validiacji? Ps. Te stuttery to ludzie raportują od początku istnienia AM5. Dlatego ominąłem Zena 4 i czekałem na Zena5 a teraz czekam na nowe IO w zenie 6 Edytowane 8 Stycznia przez Art385
Adikon 139 Opublikowano 8 Stycznia Autor Opublikowano 8 Stycznia Startowałem od 3.10 https://pg.asrock.com/mb/AMD/X870 Riptide WiFi/index.asp#BIOS
Art385 339 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) Powinien zabootować na 3.06 i od niego bym zaczął. Jak magicznie problem ustąpi to masz klasyczne AMD jest klasyczne. Na CPU list jest 9800X3D bootable since 3.06 powinien ruszyć Edytowane 8 Stycznia przez Art385
Adikon 139 Opublikowano 8 Stycznia Autor Opublikowano 8 Stycznia W sumie spróbować nie zaszkodzi. Gorzej jeśli nie wystartuje i nie będzie jak wrzucić nowszego biosu I tak jak mówisz jest bardzo dużo postów o stutteringu. Niektórzy też coś piszą o kontrolerach USB itp., ale nie wiem czy ma to sens.
Art385 339 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia USB to WHEA. Je*ałem się z tym ostatni miesiąc a dodatkowo kopiarka do dysków której używam od 2 lat randomowo resetuje biosa. Wcześniej jak rzeźbili biosy to zabili obsługę Xonara STXII i musiałem przesiąść się na daca USB
Adikon 139 Opublikowano 8 Stycznia Autor Opublikowano 8 Stycznia To może spróbuję tego BIOSu 3.06, ale już powoli tracę nadzieję, że to amd zacznie działać dobrze...
Art385 339 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Spokojnie nie widziałeś jaką masakrą było AM4 na początku. W razie co przygotuj sobie na pena pod flashbacka wcześniej aby nie zostać w dupie na wieczór 1
Adikon 139 Opublikowano 8 Stycznia Autor Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) Skoro piszesz w czasie przeszłym to rozumiem, że jakaś nadzieja na poprawki istnieje? Mogę mieć rom 3.06 instant i 3.16 flash na jednym penie czy musi być osobno? Edytowane 8 Stycznia przez Adikon
Art385 339 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) No raczej. Jeszcze możesz go spróbować pociągnąć OCCT CPu + RAM tak od 20 pętli i przeciągnąć całe 1h testu. Mój bandyta do 23 pętli udaje, że jest stabilny a potem zaczyna walić whea wcześniej czyściutko w loggerze. Ps. Rozumiem winda 24H2? 10 minut temu, Adikon napisał(a): Skoro piszesz w czasie przeszłym to rozumiem, że jakaś nadzieja na poprawki istnieje? Mogę mieć rom 3.06 instant i 3.16 flash na jednym penie czy musi być osobno? Nie wiem jak na asrocku na moim GB trzeba 1 + fat32 + nazwa inna niż standardowa. Biosów możesz mieć kilka ale tylko jeden pod flashbacka. Oczywiście flashbacka zrób sobie z wyższym a 3.06 atakuj z pod uefi Edytowane 8 Stycznia przez Art385
Adikon 139 Opublikowano 8 Stycznia Autor Opublikowano 8 Stycznia Tak, winda 24h2. Kolega @boban666 próbował win10 i też ma ciągle problemy. Najgorsze, że na na 5800 też miał
Art385 339 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Na Am4 nie trudno ogarnąć. Na AM5 mogę tylko ci poradzić gdzie klasyczne AMD jest klasyczne. Od razu się jedzie tournee przez biosy i testuje na full stock bez żadnego XMP zanim wbijesz się w zabawy z czymkolwiek innym
Adikon 139 Opublikowano 8 Stycznia Autor Opublikowano 8 Stycznia Zastanawiam się jeszcze czy nie spróbować tego 3.10. Ogólnie to zawsze jest strach, że uwalę płytę chociaż robiłem to już kilka razy i niby git, ale zazwyczaj to był nowszy bios. W necie ten 3.06 niby kompatybilny, ale są różne opinie 🙃
Art385 339 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Obawiać to ja się mogłem na X370 Taichi bez flashbacka z flashbackiem to się nie ma czego bać. Po prawdzie to możesz testować od 3.06 w górę po kolei. Tak naprawdę chodzi o to czy na innym biosie nie zajdą zmiany jak jest poprawa to już wiesz, że w puli tych biosów może coś znajdziesz a mówię o zaczęciu od pierwszego, bo często te premierowe są zwyczajnie pozbawione baboli które się niechcący dodały potem a że to w sumie cały czas 1.2.0.2 to możesz sobie latać z góry na dół 1
boban666 101 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) Sprzedam 9800x3d , MSI Tomahawk B650 , 32 GB Ram cl30 , Msi Trio 4080s , wszystko w komplecie za 7000 zl 🤪🤪. Ja dzisiaj odpaliłem Raceroom i po 10 minutach wylaczylem komputer i już dzisiaj nie załaczam.Przez ostatnie dwa dni skupialem się na WRC i Simrail , ale to co zobaczylem dziś w Raceroom , zalamało mnie. Co 2/3 sekundy , nawet nie przyciecia , tylko stop klatki , ustawiłem w BIOS wszystko na default ale nic to nie dało i wyłaczyłem ten szjas. PS na W11 nie mialem problemów z Raceroom jako tako Edytowane 8 Stycznia przez boban666
Art385 339 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Ło panie Niezłe gówno. No nic ja idę w kimę i czekam na rozwój wydarzeń. Życzę wam jak najlepiej, bo ostatnio tak mnie wyhuśtał update biosa, że kupiłem drugiego 5800x i teraz mam 2. Ramu nie musiałem na szczęście bo mam kilka różnych kompletów i 2 płyty
Adikon 139 Opublikowano 8 Stycznia Autor Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) Bios wysłał cepa na wieczny odpoczynek?😛 U mnie to nawet zwiesza kursor myszki jak włączam steam czy cokolwiek. Nie zawsze, ale często. Na starym Intelu tego nie kojarzę. Robię reset kompa, reset biosu i chwilę działa dobrze. Poebane.. Edytowane 8 Stycznia przez Adikon
Art385 339 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) Nie. Wszystko było fajnie pięknie póki mi radeon nie zaczął stturerować a potem wywalać się zieloną szachownicą na ekran w spoczynku. Trochę pomogło przejście na 24H2 ale jak już myślałem, że cool i fajnie to znowu szachownica. Plus odcinało mi USB zaczęła mi gasnąć klawierka i mycha xD. Myślę karta zdechła ale standardzik przekładka na sztywne OC i do ramu a tu nie bootuje dotknę cokolwiek ręcznie w ramie crash biosa. Myślę wyciągam drugi mobas iiiiii to samo. Potem wrzucam b-die SR i to samo. No to E-die kaplica Poszedłem kupić nowy procek. Wkładam iiii uwaga to samo A więc AGESA. Downgrade do 1.2.0.5 jest poprawa mogę gibać ramem. Ugrade do wersji biosa z możliwością ustawiania offsetu zegara. Potem łuskanie czego usb i lan świrują znalazłem. Potem randomowe crashowanie takie totalnie z czapy i reset biosa to kopiarka od dysków. A wszystko to bo postanowiłem wrzucić biosa ze spatchowaną dziurą i moje życie wypełniło się bólem na miesiąc a mogłem sobie siedzieć na chillu na stareńkim biosie i mieć wywalone ale najpierw sflashowałem tomahawka a potem aurosa. Edytowane 8 Stycznia przez Art385 1
Adikon 139 Opublikowano 8 Stycznia Autor Opublikowano 8 Stycznia Jutro spróbuję z tym 3.06. Najwyżej będę szukał nowej płyty chociaż bym nie chciał.
Kendi 52 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia U mnie też było ciekawie ostatnio, na am4 spróbowałem flashować bios z agesą 1.2.0.C bo podobno coś tam łatała. Po sflashowaniu komputer nie mógł uruchomić drugiego kontrolera USB i połowa USB była martwa. Wróciłem na wcześniejszy bios i wszystko normalnie działa. Od teraz wyznaję zasadę, że póki działa to nie ruszam, bo jak coś działa to po co próbować na siłę naprawiać
Art385 339 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) Przeleć się po biosach to najprostsze co możesz zrobić. Wierz mi ja byłem o krok od pójścia i wzięcia platformy na core ultra, bo stwierdziłem, że ustawienie zwalonego intela będzie prostsze niż ogarnięcie AMD a jestem zaprawiony w bojach i umiem się boksować z tym gównem, bo miałem zena 1/2/3 i startowałem od X370 Miałeś to samo co ja. Tylko ja debil zamiast zostawić Aurosa na starym biosie to go od razu updatowałem i ta sama jazda co na TH. Kurde jeszcze na półce mam Zena 3 5500GT na wszelki wypadek Edytowane 8 Stycznia przez Art385
Rekomendowane odpowiedzi