Skocz do zawartości

RTX 4070 Super - zasilacz i model

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Przymierzam się do zakupu nowej karty graficznej i zastanawiam się czy mój obecny zasilacz da radę.

To obecna specyfikacja

https://www.komputronik.pl/cart/shared/show/95dEwwekX3

Zastanawiam się nad dwiema kartami:

(preferowana) Asus ProArt GeForce RTX 4070 SUPER OC - wymaga zasilacza 750W

MSI GeForce RTX 4070 Super Gaming X Slim - wymaga zasilacza 650W

Z tego co wyczytałem to z tych dwóch pozycji bardziej polecany jest ASUS, dlatego wpisałem jako preferowaną. Z drugiej strony MSI ma mniejszy wymóg odnośnie zasilacza (taki sam jak moja obecna karta).

Aha i jeszcze prośba o ocenę ewentualnego dopasowania RTX-a 4070 SUPER do moich pozostałych podzespołów - czy coś nie będzie mi tej karty ograniczać mocno.

Zastanawiałbym się jeszcze nad Gigabyte GeForce RTX 4070 Super GAMING OC ale moja obecna karta po dwóch latach używania zaczęła bardzo głośno wentylować pod obciążeniem (co pół minuty załącza się tryb turbo i wentylatory bardzo głośno chodzą) i jestem trochę uprzedzony do tego producenta (oczywiście nie mogę zdjąć plomb, bo stracę gwarancję, a jak oddam kartę do producenta to będę miesiąc bez karty, na której również pracuję, więc nie wchodzi to w grę - mój plan to kupić nową kartę, co i tak wcześniej czy później mnie czeka z racji zawodu i potem próba reklamowania starej i jej sprzedaż po upewnieniu się, że jest sprawna i wymaga wyłącznie czyszczenia).

Dzięki z góry za pomoc.

Edytowane przez Grik
Opublikowano

Producenci częśto zawyżają wymogi bo zawsze możesz mieć do takiego zestawu procesor po extremalnym oc który sam bierze 350W, ten set który pokazałeś + 4070S na stock nie weźmie więcej jak 400-450w pod pełnym obciążeniem więc i zasilacz 550w by tu wystarczył, co do wersji 4070S to właśnie GB gaming OC by była najlepsza z tych 3.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Dzięki. A czy będzie też najcichsza? Bo na tym głównie mi zależy. Ewentualnie inna karta w cenie w okolicach 3100zł. Zarowno MSI jak i ASUS były polecane jako ciche.