CiastekSly 0 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Cześć, przesiadłem się z ASUS RTX 3060 TI na w/w kartę i powiem szczerze, że jestem załamany. ASUS był oazą ciszy i spokoju, a 4070 to jakieś nieporozumienie. Chyba, że ja nie potrafię tego ogarnąć, ale do sedna. Karta niezależnie, czy odpalę STALKERA 2, czy SUBNAUTICA, która według producenta wymaga w zalecanych Nvidia GTX 550 Ti z 2GB VRAM, wchodzi od razu na obroty i wyje, że przez słuchawki słychać. W tej chwili mam sterowniki wersji 566.36. Można coś z tymi wentylatorami ogarnąć?
CryptTM 404 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Możesz ręcznie ustawić krzywa wentylatorów w MSI Afterburner. Gigabyte tak na, że firma woli mieć chłodniejsza kartę niż cichsza. Nie wiem, która masz wersję, niektóre mają dual bios i na wersji silent jest dużo lepiej, ale cieplej. Warto też sprawdzić temperatury, zwłaszcza HS podczas gry.
CiastekSly 0 Opublikowano 1 Stycznia Autor Opublikowano 1 Stycznia 19 minut temu, CryptTM napisał(a): Możesz ręcznie ustawić krzywa wentylatorów w MSI Afterburner. Gigabyte tak na, że firma woli mieć chłodniejsza kartę niż cichsza. Nie wiem, która masz wersję, niektóre mają dual bios i na wersji silent jest dużo lepiej, ale cieplej. Warto też sprawdzić temperatury, zwłaszcza HS podczas gry. mam dual bios, można go przełączyć w trakcie pracy, czy tylko na wyłączonym komputerze ? Wersja karty GV-N407TSWF3MAX OC-16GD
CryptTM 404 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia (edytowane) Przełączanie biosu tylko na wyłączonym sprzęcie. Przy włączonym możesz uszkodzić kartę. Edit: jeśli dalej będzie dla Ciebie za głośno, to zostaje wtedy ręczne ustawianie krzywej wentylatorów w MSI Afterburner. Swoją drogą karty z serii Windforce są nieco głośniejsze, niż np. Gaming OC, ale patrząc na budowę radiatora, to powinieneś to spokojnie ogarnąć jednym bądź oboma w/w sposobami. Edytowane 1 Stycznia przez CryptTM
CiastekSly 0 Opublikowano 1 Stycznia Autor Opublikowano 1 Stycznia Muszę spróbować MSI Afterburner . Mam wrażenie, że ten przełącznik dual biosu nic nie zmienił. Tak samo startuje i tak samo wyje.
CryptTM 404 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Sprawdź sobie temperatury hot spotu w gpu-z czy hwmonitor, może masz za gorąco na hs i stąd takie zachowanie wentylatorów. Jeśli by tak było, to pytanie - karta nowa / używana / ile ją masz? U mnie po 6mc pasta na karcie wyschła i dosłownie wczoraj wymianiałem ją na PTMa, co dość znacznie zmniejszyło temperatury i wyciszyło kartę w tym przedziale "użytkowym".
CiastekSly 0 Opublikowano 1 Stycznia Autor Opublikowano 1 Stycznia Karta świeżo kupiona/nowa. pierwszy po minucie od włączenia gry, drugi po 10 min.
Kadajo 7 405 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Tak jak pisali koledzy wyżej, musisz ustawić własną krzywą dla wentylatorów. Gigabyte fabrycznie ma bardzo agresywną i przez to ich karty są po prostu głośne.
CryptTM 404 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Temperatury są bardzo dobre, 30% obrotów wentylatorów również. Wychodzi na to, że masz bardzo głośną sztukę, jeśli twierdzisz, że dalej jest głośno. Kiedyś miałem Windforce, ale 4070S i poleciała na zwrot, bo była głośna i do tego ciepła U Ciebie jest OK. Zatem - ustaw własną krzywą w MSI i korzystaj z karty lub ja odeślij (jeśli można jeszcze) i wymień na inny model / producenta.
Kadajo 7 405 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 30% to oznacza ze wentylatory stoją Zresztą widać to na załączonym obrazku że maja 0 RPM U Gigabyte trzeba przekroczyć chyba 60 stopni, aby się wentylatory załączyły.
wamak 332 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 8 minut temu, CiastekSly napisał(a): pierwszy po minucie od włączenia gry, drugi po 10 min. Zaznacz, żeby pokazywało wartości max dla temperatur i obrotów.
Tornado3 327 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia może pasjansa odpalił Przecież 45 stopni to jakiś żart. Jak odpali furmarka to będzie szukał wyrwanych łopatek wentylatora 1
Kadajo 7 405 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Przecież chłopak napisał, że miał wcześniej Asusa i była cisza. Każdy, kto miał Gigabyte wie o co chodzi 1
CiastekSly 0 Opublikowano 1 Stycznia Autor Opublikowano 1 Stycznia 1 minutę temu, Dziarson napisał(a): Pytanie czy to karta wyje ?????? na bank, jak przyłożę rękę z boku radiatora, to dmucha jak z odkurzacza
Dziarson 311 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia To weź hwinfo64 i zobacz jeszcze raz bo na wykresie gpu-z nie ma ze wiatraki chodzą .
Tornado3 327 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): Przecież chłopak napisał, że miał wcześniej Asusa i była cisza. Każdy, kto miał Gigabyte wie o co chodzi Windforce jest chyba najniżej pozycjonowany w segmencie i nie ma się co łudzić, ale nawet po ustawieniu najniższych obrotów w afterburnerze one dalej będą głośne. Po prostu minimanlna wartość jest ustawiona prewencyjnie dość wysoko
Dziarson 311 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Możeesz też oczywiscie zmienić wkładke i zapodać jej bios z innej karty np z asusa prime jak mam ja .ten jest oaza spokoju
Alek_M 233 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Zobacz, czy wszystkie wentylatory na karcie kręcą się podczas obciążenia.
Dziarson 311 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 1 minutę temu, Tornado3 napisał(a): force Wind
CiastekSly 0 Opublikowano 1 Stycznia Autor Opublikowano 1 Stycznia Wszystkie trzy kręcą jak wściekłe.
JohnB 2 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Ma jakiś błąd na każdym programie pokazuje ,że 0 RPM.
CryptTM 404 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Nie o to chodzi. Zostaw włączony program w tle, odpal jakąś gre, pograj chwilę i dopiero wtedy wrzuć takie screen. Z tego powyżej wynika, że np. wentylatory się nawet nie załączyły. Ewentualnie możesz ściągnąć jakiegoś Furmarka --> TU <-- zapodać test na 10 min i wtedy wrzucić to, co będzie. A będzie bardzo gorąco...
Dziarson 311 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Czyżby powtórka z rozrywki GB znowu biosy zwalił ? Czy kontroler jest uwalony
Rekomendowane odpowiedzi