Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do wersji koloryzowanej to DP Ultra Red był używany w najdłużej pracującym CLC jakie znam 5 lat

bez wymiany bez blaknięcia i zanieczyszczenia loop.

To było u Lotha w projekcie CLC jaki dla niego przygotowałem w Silverstone FT02 Fortress.

Nie dla tego 5 lat że to leniwy człowiek i nie chciał zmieniać płynu w loop

ale nic się nie działo,po dwu latach chciał zmieniać płyn ale nie było powodu...

flow bez zmian czysto w rezie i blokach to po co ruszać?

Układ CLC na nowych komponentach przygotowany do pracy przez płukanie Mayhems neutralizerem Ph i tyle.

https://www.aquatuning.com/pl/chlodzenie-wodne/niestandardowe/chlodziwa/koncentraty/waz-mayhems-blitz-podstawowy-system-czyszczacy-100ml

DP Ultra Clear to obowiązkowo dostają stacje robocze orane bez litości przez tysiące godzin rocznie

i to trzyma 4-5 lat najczęściej

ale tam ludzie mają wywalone na estetykę kolory płynów RGB i takie tam.

Prosto i skutecznie.

To ma zarobić wagon kasy dla firmy,nie psuć się nie wymagać serwisowania bardzo długi czas i tyle.

Pastele to zło,nie ma żadnego płynu pastel po którym nie trzeba czyścic loop po dłuższej pracy

ale mamy do tego odpowiednią chemię więc idzie to przetrwać.

Po 4 miesiącach pracy niebieskiego płynu EKWB (Azure blue)

20250129_193445.thumb.jpg.540f1d56e8c6f86aabde468e2d96763a.jpg

wszędzie był biały nalot w bloku CPU/GPU/filtrze płynu Aquacomputer i rurkach.

Czyściłem to jak teraz zmieniałem na płyn EKWB Mystic Fog w cyklu Loop Cleaner 24h plus Superflush 24h i spokój.

20251203_124126.thumb.jpg.77fbab147c909a7deb4813734dadf678.jpg

20251203_123922.thumb.jpg.b5396486993425f827a7970f54002587.jpg

Co by nie robić i tak dwa dni zejdzie z czyszczeniem tak rozbudowanego loop

bo Cleaner wściekle się pieni przy uzupełnianiu nim rezów i trzeba czekać z dolewkami przy napełnianiu loop aż piana w rezach opadnie.

Proste układy mają skrócony czas pracy z Loop Cleaner bo 8h wystarczy ale Superflush do 24 raczej bym zostawił w cyrkulacji dla spokojnej głowy.

O ile ktoś płyny EKWB chce wykorzystać bo ta chemia niby tylko od ich produktów jest dedykowana.

Jak stosowałem Mayhems Blitz mniej to czasu pożerało oczyszczenie używanego loop

mimo płukania po 3 razy układu destylką po chemii Mayhems.

EKWB nie przewiduje płukania destylką po użyciu chemii LC+SF...tak sobie wymyślili to zgodnie z filmem instruktażowym to zrobiłem.

Jedna uwaga,lepiej częściej płyn pastel zmieniać niż doprowadzić do sytuacji że zdewastuje loop

bo potem może się okazać że żadna chemia tego nie doczyści.

Nie dotyczy to DP Ultra,nigdy z nim nie miałem problemów.

Może z prostej przyczyny,zawsze na nowych częściach składane projekty i zawsze przygotowane/płukane neutralizerem Mayhems

przed zalaniem docelowego płynu.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Mam już przygotowany zestaw mayhemsa, ten do czyszczenia chłodnicy i druga butelka do płukania całego układu, u mnie to po złożeniu ma działać około 4-5 lat do zmiany sprzętu na nowy. Priorytet to cisza, temperatury są i tak niskie dzięki wodzie. 

Zestaw z moraIV 600 z tym nowym razem+ 2xd5, passive control i drugim aquacomputer quadro (jeden zostanie ze starego zestawu).

Ostatnie pytanie, wszystkie części będą nowe do nowego zestawu oprócz zasilacza, mam kilkuletniego seasonica tx-1000 niestety bez atx 3.0/3.1, czy do tego zestawu to wystarczy czy lepiej wziąć jakiegoś nowego już z atx3.1 ?

Opublikowano

W Deuterium też nie ma zasilacza ATX 3.1 i luzik,

jest topka Corsair AX1600i z Cablemod 12VHPWR kątowym od strony GPU i jakoś RTX 5090 nie kaprysi

a przeorałem go syntetykami z 20 godzin w full load CPU/GPU.

Po co taki mocny PSU...wewnątrz szklanej zabudowy jest zamknięty obieg powietrza

więc PSU ma ciepło (nie przesadnie bo czujniki temp inside air pokazują max 38*C)

i nadmiar mocy jakim dysponuje jest konieczny aby nie był piłowany

bo 1000W PSU w tym projekcie byłby za słaby skoro pod 900W dochodzi pobór mocy wszystkich komponentów w full load.

PSU zmienić zawsze możesz,9800X3D + RTX 5090 jednak swoje pożerają więc czy na 1000W PSU ATX3.1 jest sens zmieniać sam oceń.

Ja bym brał coś mocniejszego.