Skocz do zawartości

Wentylatory do rx6700xt - Wymiana czy smarowanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Może ktoś mi doradzić w kwestii wentylatorów w wersji referencyjnej powyższego Radeona? ( Wersja dwu wentyl.)

Lepiej rozebrać i nasmarować łożyska czy wymienić wentyle na jakieś lepsze? Chodzi mi o kulturę pracy i żywotność. Oby dwie opcje wchodzą w grę, ale jestem ciekawy opinii i być może doświadczeń w tej kwestii.

Ogólnie przy obrotach na poziomie 1250 i wyżej słychać już grafikę plus leciutkie terkotanie które troszku irytuje. Lubię ciszę i granie bez słuchawek, więc rozumiecie.

Pozdrawiam i liczę na dobre rady.

Opublikowano

Większość wentylatorów na kartach graficznych jest klejonych i nie dostaniesz się do środka aby czymś to nasmarować bez nawiercenia otworu od drugiej strony w miejscu trzpienia. Jest jeszcze jedna opcja i prawdopodobnie będzie najwydajniejsza, jeżeli nie zależy ci na wyglądzie kup dwa wentylatory (nie za duże nie za małe :E) musisz zobaczy jaki rozmiar najlepiej pokryje radiator w twojej karcie, następnie mocujesz 2 takie na trytytki do radiatora i podłączasz pod płytę główną, istnieją przejściówki aby takie standardowe wentylatory podłączyć prosto do karty ale to dodatkowe koszty i zabawa. Minus jest taki że masz referenta i taki "deshroud" jest utrudniony

• Upvote 1
Opublikowano

Akurat nie zgodzę się w tym temacie. Łożyska kulkowe to w zasadzie jedyne, które można fizycznie przesmarować. Robiłem tak dziesiątki razy - efekt w zasadzie natychmiastowy. Oczywiście pod warunkiem, że da się taki wentylator bezproblemowo otworzyć od spodu, bo inaczej zostaje jego nawiercenie. Niemniej - da się.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Większość wentylatorów na kartach graficznych jest klejonych i nie dostaniesz się do środka aby czymś to nasmarować bez nawiercenia otworu od drugiej strony w miejscu trzpienia. Jest jeszcze jedna opcja i prawdopodobnie będzie najwydajniejsza, jeżeli nie zależy ci na wyglądzie kup dwa wentylatory (nie za duże nie za małe :E) musisz zobaczy jaki rozmiar najlepiej pokryje radiator w twojej karcie, następnie mocujesz 2 takie na trytytki do radiatora i podłączasz pod płytę główną, istnieją przejściówki aby takie standardowe wentylatory podłączyć prosto do karty ale to dodatkowe koszty i zabawa. Minus jest taki że masz referenta i taki "deshroud" jest utrudniony

Nom referent jest zabudowany jak czołg klasy premium. Grafika na bank jest solidna, a nie jakaś sklejka jak niereferenty hehe

Kurcze nie brałem pod uwagę że może być klejony. Troszku to archaiczne z uwagi że widziałem już wentylatory magnetyczne xD

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, CryptTM napisał(a):

Akurat nie zgodzę się w tym temacie. Łożyska kulkowe to w zasadzie jedyne, które można fizycznie przesmarować

Jestem zmuszony się nie zgodzić bo jest odwrotnie jak już side wspomniał ;) musiało ci się że tak powiem pokiełbasić xD 

Edytowane przez Send1N