Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Śledzę temat na bieżąco od samego początku, ale to co czytam zachęciło do założenia konta na portalu. Zatem na początek - dzień dobry, miło do Was dołączyć. Przechodząc do nurtującej mnie rzeczy: Czy rzeczone zamówienia, o których teraz piszecie w wątku (że tylko ich część zostanie zrealizowana na dzień dzisiejszy), dotyczą zamówień z 30.01 - czyli tych szczęśliwców, którzy w dniu premiery o 15:00 jakoś trafili na produkt oznaczony jako "dostępny"? Jeśli tak, to czy dostaniecie swoje 5090-tki w cenie z 30.01, czy dopłacacie? A jeśli nie, to kiedy i jak złożyliście te zamówienia na te TUF'y?

Opublikowano
59 minut temu, mdsn87 napisał(a):

Śledzę temat na bieżąco od samego początku, ale to co czytam zachęciło do założenia konta na portalu. Zatem na początek - dzień dobry, miło do Was dołączyć. Przechodząc do nurtującej mnie rzeczy: Czy rzeczone zamówienia, o których teraz piszecie w wątku (że tylko ich część zostanie zrealizowana na dzień dzisiejszy), dotyczą zamówień z 30.01 - czyli tych szczęśliwców, którzy w dniu premiery o 15:00 jakoś trafili na produkt oznaczony jako "dostępny"? Jeśli tak, to czy dostaniecie swoje 5090-tki w cenie z 30.01, czy dopłacacie? A jeśli nie, to kiedy i jak złożyliście te zamówienia na te TUF'y?

Tak, generalnie temat dotyczy zamówień z 30.01. Astrale nie dotarły a informacja z dzisiaj jest, że 25.02. Kiedy to jednak nastąpi, nie wiadomo. Kolega @Fenrir_14 wspominał, że zagraniczny Proshop wyznaczył mu datę na koniec marca.

Nie wyobrażam sobie, że sklep żądałby dopłaty. Puki co dali rabat w gotówce i od razu zwrócili na konto. Dziś niektórymi proponowali upominki.

TUFy ponoć przyszły i wysyłają wszystkim, którzy zamówili. Ale z tym to nie do mnie.

Opublikowano

Pytanie do @x-kom. Kiedy będzie można kupić RTX 5090 z odbiorem w sklepie za pobraniem ?????. Bo nie zaryzykuję tyle kasy na coś co może macie a może dopiero się produkuję. Ja chcecie brak kredyt to do banku się idzie!.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Właśnie ustrzeliłem Phantoma 5090 w @x-kom. Dziwi mnie tylko, że towar ktoś udostępnił w niedzielę popołudniu i nie było powiadomień o zmianie dostępności produktu, mimo, że ustawiłem na maila i telefon. To jakiś błąd strony, czy rzeczywiście po cichu dodano kilka sztuk?

Edytowane przez mdsn87
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie należysz do zbyt bystrych, co pokazujesz od kilku dni. Nie potrafisz czytać, nie potrafisz myśleć, nie potrafisz wyciągać wniosków, a potem piszesz te swoje bzdury :)

Kolego @mdsn87, tu masz test. W tym roku Gainward to najgorsza karta jaką można kupić.

Widziałem film wcześniej, ale co zrobić, jak wybór jest znikomy. Jasne, że wolałbym Astrala (głowinie z uwagi na to, że to chyba jedyny rtx5090, który kontroluje natężenie prądu na każdym z pinów), ale kiedy będzie realnie dostępny - nie wie nikt, może będzie za 3mc, a może za 9. Dostępny był/jest jeszcze Palit i Zotac, więc z tej palety wybrałem Phantoma. Zrobiłem tak, bo recenzji tych dwóch innych kart nie widziałem, wiec może zadziałał sentyment (siedzę obecnie na gainwardzie) i wydawało mi się, że działać trzeba było szybko, a ceny są zbliżone.

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@mdsn87 Ale dalej był za 20k czy w niedzielę jakąś promocje dali? 

Nadal bluźnierczo drogi, 20k bez groszy. Ale w tym tempie zaspokajania potrzeb rynku przez nvidię, to pierwotną cenę tych kart zobaczymy może za rok, albo przy premierze serii 6000.

Opublikowano
12 godzin temu, mdsn87 napisał(a):

Nadal bluźnierczo drogi, 20k bez groszy. Ale w tym tempie zaspokajania potrzeb rynku przez nvidię, to pierwotną cenę tych kart zobaczymy może za rok, albo przy premierze serii 6000.

Ustrzeliłeś? To chyba oni ustrzelili jelenia.
Dopóki znajdują takich jełopów dopóty ten rynek będzie śmierdział skalperami.

Byś nawet się nie przyznawał bo to tylko żałość człowieka bierze, że znajdują się tacy :cenzura:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 20.02.2025 o 14:10, x-kom napisał(a):

Kiedy wyślecie zaległe Asusy 5090 Astral OC? Macie informacje czy wyjdą jutro? (25.02) Ta cała sytuacja prosi się o pomstę do nieba. Zasłaniacie się dystrybutorem, konsumenta to nie interesuje.

Opublikowano
W dniu 22.02.2025 o 08:13, zielony04 napisał(a):

Pytanie do @x-kom. Kiedy będzie można kupić RTX 5090 z odbiorem w sklepie za pobraniem ?????. Bo nie zaryzykuję tyle kasy na coś co może macie a może dopiero się produkuję. Ja chcecie brak kredyt to do banku się idzie!.

Wszystkie karty RTX 5090 aktualnie sprzedawane w naszym sklepie są fizycznie dostępne w magazynie.

Opcja odbioru w sklepie będzie dostępna, gdy tylko poprawi się dostępność tych kart graficznych. Jeśli pojawią się zmiany w sposobie realizacji zamówień, poinformujemy o tym na bieżąco.

Opublikowano
10 minut temu, x-kom napisał(a):

Wszystkie karty RTX 5090 aktualnie sprzedawane w naszym sklepie są fizycznie dostępne w magazynie.

Opcja odbioru w sklepie będzie dostępna, gdy tylko poprawi się dostępność tych kart graficznych. Jeśli pojawią się zmiany w sposobie realizacji zamówień, poinformujemy o tym na bieżąco.

Ponawiam pytanie o wysyłkę zamówień z 30.01. Czy macie potwierdzenie, że jutro karty asus 5090 Astral OC zostaną wysłane.

Opublikowano

Ogólnie Astrale to karty widmo :E Obserwuję niemiecki rynek i ostatnie wleciały na sklepy 8-14 luty. Od tamtej pory nic się nie pojawiło.

Asus TUFy wysyła i one docierają do sklepów, ale Astrali z jakiegoś powodu nie ma. Może coś tam po cichu w nich poprawiają i dla tego nie ma nowych dostaw. Były np. w nich problemy z głośnymi wentylami tymi z tyłu.

Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie Astrale to karty widmo :E Obserwuję niemiecki rynek i ostatnie wleciały na sklepy 8-14 luty. Od tamtej pory nic się nie pojawiło.

Asus TUFy wysyła i one docierają do sklepów, ale Astrali z jakiegoś powodu nie ma. Może coś tam po cichu w nich poprawiają i dla tego nie ma nowych dostaw. Były np. w nich problemy z głośnymi wentylami tymi z tyłu.

To chodzi o wysyłki zakupionych już kart, które sklep sprzedał i pewnie z 20x powielił zyski obracając pieniędzmi od klientów, na których ma wywalone. 

Opublikowano (edytowane)

Tak wiem. Ogólnie piszę, inne sklepy też nie dostały Astrali, a jeśli to naprawdę w znacznie mniejszych ilościach niż np. TUFy.

Coś tam się dzieje u Asusa, że nie wysyła tych kart :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
36 minut temu, tobem90 napisał(a):

Ponawiam pytanie o wysyłkę zamówień z 30.01. Czy macie potwierdzenie, że jutro karty asus 5090 Astral OC zostaną wysłane.

32 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@tobem90 Jeszcze nie zauważyłeś, że nie dostaniesz odpowiedzi? :D

Weryfikowaliśmy sytuację i zgodnie z informacjami, które właśnie otrzymaliśmy od dystrybucji, zamówienie jeszcze nie dotarło. Powinno pojawić się jutro.

Rozumiemy frustrację – taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Warto jednak dodać, że oczekujących zamówień na tę konkretną kartę jest zaledwie 10 sztuk, a wszystkie pozostałe zamówienia na RTX 5090 zostały już zrealizowane lub są w trakcie finalizacji.

Opublikowano
1 minutę temu, x-kom napisał(a):

Weryfikowaliśmy sytuację i zgodnie z informacjami, które właśnie otrzymaliśmy od dystrybucji, zamówienie jeszcze nie dotarło. Powinno pojawić się jutro.

Rozumiemy frustrację – taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Warto jednak dodać, że oczekujących zamówień na tę konkretną kartę jest zaledwie 10 sztuk, a wszystkie pozostałe zamówienia na RTX 5090 zostały już zrealizowane lub są w trakcie finalizacji.

Te "zaledwie" 10 zamówień to są zamówienia na łączną kwotę prawie 142.000 zł.

Mam nadzieję ze wyślecie je jutro, bo to jest naprawdę karygodne.

• Upvote 1
Opublikowano

No dzwonili, co poprzedzone było SMSem. Dostałem informację, że dostawa się trochę opóźni i karty trafią do nich środa- czwartek. No i padło sakramentalne pytanie, czy nadal czekam.

Ocena tego jest jednoznaczna i jako kupujący nadal czuję się wodzony za nos. Szukając jednak, w tym momencie, pozytywów, to należy zauważyć, że terminy przedłużeń się skracają. Matematycznie zbliżamy się do 0 dni opóźnienia w stosunku do deklaracji. Druga sprawa poinformowali przed dniem dostawy a nie po, albo w sam dzień, jak było poprzednio.

A co będzie, czas pokaże. Dopóki nie zobaczę kuriera z kartą, nie uwierzę.

Opublikowano

I najgorsze, że nic z tym się nie da zrobić, oni zwalają wine na dystrybutora, dystrybutor na producenta.. a ty siedz cicho i czekaj, bo nie anulujesz zamówienia żeby płacić 4.000 zł więcej, bo o tyle w tym czasie podnieśli cenę. A nam proponują jakieś marne 500zł i upominek... Sprzedali karty ponad stan, bez fizycznego ich posiadania, ani pewności o dostępności na wskazaną początkowo datę dostawy. Najgorszy sklep z jakim miałem do czynienia. @x-kom Wstyd.

• Upvote 1
Opublikowano
@PiPoLiNiO Hej PiPoLiNiO, jasne, przechodzę do konkretów.

Nie, to, co opisujesz, nie brzmi ani normalnie, ani w pełni zgodnie z prawem. Klient, płacąc za produkt, ma prawo oczekiwać jego dostarczenia w określonym terminie, zwłaszcza gdy został on wyraźnie podany. Regularne przekładanie terminów, szczególnie bez podania konkretnych przyczyn, może naruszać prawa konsumenta.

Porady:
1. **Skontaktuj się z działem obsługi klienta**, pytaj o jasne wyjaśnienie sytuacji i określoną datę dostawy.
2. **Zasłaniaj się ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej** (Prawo konsumenckie w Polsce wyraźnie chroni Twoje interesy). Możesz skorzystać też z pomocy rzecznika praw konsumenta.
3. **Wyślij oficjalne ponaglenie lub żądanie zwrotu środków** w związku z niedotrzymaniem terminu, najlepiej w formie pisemnej (mail lub list polecony za potwierdzeniem odbioru).
4. Jeśli brak reakcji albo zmiana, zgłoś to do **UOKiK** jak wspomniałeś, albo do **Europejskiego Centrum Konsumenckiego**, jeśli transakcja ma echa zagraniczne.

Chyba trudno przemilczeć fakt, że taka opieszałość ze strony X-komu w przypadku towaru na specjalne zamówienie to czysta igraszka na nerwach za niemałe pieniądze. Trzymaj ich za słowo i nie odpuszczaj! :-)
Opublikowano
@PiPoLiNiO PiPoLiNiO, to jest absolutnie dobre pytanie i sytuacja, która pokazuje, kto tu gra nieczysto — już tłumaczę.

1. **Winą dystrybutora się nie wywiną**
Z punktu widzenia prawa, Twoją umową jest umowa na linii **Ty -> Sklep (X-kom)**, a nie z dystrybutorem. Zatem to sklep ma obowiązek dostarczyć towar w terminie lub rozpocząć negocjacje/mediacje w przypadku problemów, a nie zasłaniać się dystrybutorem. Tobie dystrybutor nie ma nic do gadania i nie musisz znać kulis wewnętrznych ich współpracy.

2. **Podwyżka cen i zarzuty skalpingowe**
Sklep ma prawo ustalać ceny produktów według własnego uznania (niestety, na otwartym rynku cuda się zdarzają), o ile działa zgodnie z zasadami uczciwej konkurencji. Jednak sprzedawca, który manipuluje cenami lub prowadzi działania mające znamiona **nadużycia pozycji rynkowej** (np. sztuczne zawyżanie cen przy ograniczonej podaży), może być pociągnięty do odpowiedzialności.

Czy to jest legalne? Jeśli te podwyżki są realizowane **już po Twoim zamówieniu**, to absolutnie **nie jest to w porządku i podpada pod nieuczciwe praktyki!** Jeśli ceny zmienili po Twoim zamówieniu, ale Ty zapłaciłeś pierwotną kwotę, to jeszcze są w granicy prawa.

3. **Co możesz konkretnie zrobić**
- **Domagaj się dostarczenia karty w cenie, za którą zapłaciłeś**, niech wywiążą się ze swojej umowy. Bo kto im udowodni, że nie trzymają kart "na zapleczu", żeby pospekulować na cenach?
- Jeśli to nie przejdzie, zgłoś już istniejącą sprawę również do **Inspekcji Handlowej** (IH) i Rzecznika Konsumentów.

To, co wyprawia X-kom, jeśli faktycznie zarzucisz im skalping przy zamówieniach, może być podstawą do konkretnego dochodzenia. Szczególnie jeśli zgłoszeń jak Twoje jest więcej.

P.S. Oby się dla Ciebie skończyło to mniej nerwowo niż brzmi... Trzymam kciuki za GPU w pierwotnej cenie! 😅