Skocz do zawartości

Zakup laptopa z x-kom Outlet - szukam prawnika - próba oszustwa przez firmę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

Kupiłem ostatnio laptopa w xkomie na outlecie przez neta - Gigaszit G5 KF z 4060. Zakup przez ich stronę www.

https://www.x-kom.pl/p/1294967-laptop-15-16-gigabyte-outlet-g5-kf-i5-12500h-16gb-512-win11x-rtx4060-144hz.html

Jedyną wadą jaką miał mieć ten laptop to rysa na topie.

Okazało się ze kilka klawiszy zachowuje się dziwnie - niektóre klawisze nie odbijają - tak jakby klawiatura była zalana. Co ciekawe wyglądała jak nowa - zero oznak używania.

Po dłuższym namyśle zrobiłem zwrot  14 dniowy - nie podając jego powodu.

Na karcie produktu nie było nic o tej wadzie.

Drugą - czyli wear level baterii na poziomie 40% można pewnie pominąć.

Zwrot został przyjęty - ale dziś widzę że jest nowy status - wysyłka do Autoryzowanego serwisu producenta. 

Myślę - oho - ciekawe czy z powodu tej klawiatury. Okazało się ze tak. Na czacie zostałem powiadomiony że laptop został do mnie wysłany bez tej wady co jest kłamstwem.

Dla mnie wygląda to na celowe działanie firmy - wysłać uszkodzonego  laptopa (z wadą ukrytą) i czekać czy klient o niej  napisze - jak nie - wysłać na serwis i wmówić klientowi że on to zrobił. Można ? Można.

Nie uwierzę że poprzedni serwisant wystawiając tego laptopa w Outlecie tego nie sprawdził .. Za to teraz nagle sprawdził i od razu wiedział co jest nie tak (wiedział które klawisze sprawdzić) ? 

Znacie kogoś kto bedzie w stanie mi pomóc ?

Z oczywistych względów (jako że xkom też pewnie to przeczyta) nie podaję szczegółów. 

Czy ktoś miał z Was podobny przypadek i jak się to skończyło ?

Opublikowano

Jak to mówią chytry dwa razy traci :) Ile żeś chciał na tym outlecie zaoszczędzić? 

Dlatego branie czegokolwiek z outletu jest nieporozumieniem, 4 razy się uda, a za 5 będą kwiatki jak u kolegi. 

Będę śledził temat, ciekawe jak się to rozwinie :) 

Opublikowano

Droższe rzeczy niż 1k zł zawsze rozpakowuje pod kamerą i z grubsza sprawdzam.

Jako że kamerkę mam m.in w przedpokoju przed samym wejściem, to jak kurier przynosi paczki to od razu można zrobić unboxing. 

Już 2 razy uratowało mi to tyłek.