Skocz do zawartości

Czy warto zmienić procesor ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy przy takim setupie opłaca mi się kupic procesor ryzen 9 5900x? czy najlepiej zmienić płytę główną i kupić nowsze procki na inną podstawkę?

mój setup to:
CPU: Ryzen 5 5600
ASUS TUF GAMING B450-PLUS II
GPU: Radeon 6700XT 12 GB
16 GB Ram

Chciałbym zmienić ponieważ procek mi nie domaga w takich grach jak cs2 i valorant, czasami są spadki fpsów i to znacząco. Temperatury w normie

Opublikowano

Dokładnie tak zrobić jak piszą przedmówcy. Ja sam zmieniłem procesor Ryzen 5600 na 5700X3D, którego kupiłem na Ali za 630zł i sprzedałem 5600 za 350zł. Więc dopłata za procesor 5700x3d była dla mnie akceptowalna. :D

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mi się upiekło z 5800x3d. Kupowałem w listopadzie jakoś za 1250zl nówka. Teraz nie dość że słaba dostępność to kilka dni temu widziałem na allegro za 1700zl, 1400 używka 

Edytowane przez eciepecie
  • Upvote 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 12.01.2025 o 23:37, RaViV napisał(a):

Dokładnie tak zrobić jak piszą przedmówcy. Ja sam zmieniłem procesor Ryzen 5600 na 5700X3D, którego kupiłem na Ali za 630zł i sprzedałem 5600 za 350zł. Więc dopłata za procesor 5700x3d była dla mnie akceptowalna. :D

Zauważyłeś znaczącą różnicę w porównaniu z 5 5600? i przy jakich podzespołach w twoim PC. Też mam pc z ryzenem 5600 i miałem rozkminę czy opłaca mi się zmienić na 5700 x3d, biorąc pod uwagę różnice w wydajności.

Opublikowano

Ja gram w rozdzielczości 1440p, więc jakoś bardzo znaczącej różnicy nie ma. Na pewno dużo poprawiła się wydajność w 0.1% low fps. Myślę, że jak ktoś gra w rozdzielczości 1080p i gry, które dają dodatkowy bonus z posiada x3d to myślę, że warto zmienić jak najbardziej. Tym bardziej ze dopłata z mojej strony nie była duża. Ja mam ten procesor sparowany z rx 6800xt i 32GB Ram DDR4. 

• Thanks 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Zależy ile chcesz wydać i jaką whisky pija. Nie każdy lubi np. dymne, torfowe jak np. Ardbeg. Z takich do 200zł to polecam Aberfeldy 12YO. Ładna tuba i pękata butelka, zawartość też ok. Można powiedzieć, że jest delikatna w smaku, standardowa łycha na prezent. Polecam też Aberlour 12. Z ciut tańszych to może być Glenfiddich 12 (chyba najbardziej znany single malt). A z tańszych (tak 100-120zł) to irlandzki 10-letni Bushmills.  
    • najpierw trzeba rozbic "beton mentalny", aby w ogole mozna bylo te ladowaki instalowac, bo jak widac mimo jasnych przepisow nie jest to latwe. btw. zaryzykuje stwierdzenie, ze wlasciwie nie widzisz roznicy pomiedzy ladowarkami DC/AC i mylisz pojecie "publiczna"    zapoznaj sie ogolnie z aktualnymi przpisami, znajdziesz tam odpowedzi na wiele nurtujacych cie pytan dot przyszlosci ladowania EV, m.in. w zakresie obowiazkow proceduralnych i infrastrukturalnych.   https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/elektromobilnosc-i-paliwa-alternatywne-18683445/art-12-a   oraz sama ustawa   https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20260001243/O/D20261243.pdf   a z komentarzem dot ewentualnych "manipulacji", ktore tam znajdziesz,  sugeruje sie udac do samego ustawodawcy. na pewno beda bardzo zainteresowani twoja merytoryczna (jak zawsze) opinia 
    • Cześć,   w tym miesiącu w specjalnych cenach kupicie dwa produkty Silver Monkey – mikrofon SMX Chatter oraz smukły powerbank z MagSafe.   SMX Chatter to mikrofon kardioidalny przeznaczony do grania, rozmów i nagrywania. Ma redukcję szumów, wbudowany filtr pop, kosz antywibracyjny oraz podświetlenie RGB. Łączy się przez USB-C i działa w trybie Plug & Play.    Silver Monkey Smart 5000 mAh MagSafe UltraSlim 3w1 to powerbank o pojemności 5000 mAh i grubości zaledwie 8,5 mm. Obsługuje ładowanie do 20 W przewodowo oraz do 15 W bezprzewodowo. Ma funkcję magnetyczną MagSafe, a dołączony ring pozwala korzystać z niego również z kompatybilnymi smartfonami Qi.    Link do 👉 Promocji Miesiąca   Pozdrawiamy, x-kom.
    • Musisz czekać cierpliwie i tyle. Nie pospieszyć, nikt nie pospieszyć. To z rządu ktoś dodaje  
    • Ja grałem tylko godzinę i tylko po to aby zobaczyć jak wygląda- nie było żadnych problemów jak opisujesz. Może kwestia sterowników lub ustawień globalnych (jeśli coś zmieniłeś)? Testowałem "wszystko w prawo" oprócz HW z dlss jakość- wygląda średnio względem tego ile zasobów potrzebuje ale obraz stabilny
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...