Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy przy takim setupie opłaca mi się kupic procesor ryzen 9 5900x? czy najlepiej zmienić płytę główną i kupić nowsze procki na inną podstawkę?

mój setup to:
CPU: Ryzen 5 5600
ASUS TUF GAMING B450-PLUS II
GPU: Radeon 6700XT 12 GB
16 GB Ram

Chciałbym zmienić ponieważ procek mi nie domaga w takich grach jak cs2 i valorant, czasami są spadki fpsów i to znacząco. Temperatury w normie

Opublikowano

Dokładnie tak zrobić jak piszą przedmówcy. Ja sam zmieniłem procesor Ryzen 5600 na 5700X3D, którego kupiłem na Ali za 630zł i sprzedałem 5600 za 350zł. Więc dopłata za procesor 5700x3d była dla mnie akceptowalna. :D

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.01.2025 o 23:37, RaViV napisał(a):

Dokładnie tak zrobić jak piszą przedmówcy. Ja sam zmieniłem procesor Ryzen 5600 na 5700X3D, którego kupiłem na Ali za 630zł i sprzedałem 5600 za 350zł. Więc dopłata za procesor 5700x3d była dla mnie akceptowalna. :D

Wy to macie szczęście, jak się dowiedziałem o tym procesorze to ceny wszędzie od 900 zł w górę licząc AliExpress.

@Send1N Też to znalazłem, cena 842 zł pogięte piny w pakiecie. Jednak co by nie mówić jest to teraz najtańsza oferta na ten procesor w całym internecie.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano

Nawet przy 693 zł średni biznes przy takiej ilości negatywnych opinii. Ja chyba poczekam może trafi się znowu coś w okolicach 700-800 zł bardziej pewnego. Bo teraz się po prostu nie opłaca. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mi się upiekło z 5800x3d. Kupowałem w listopadzie jakoś za 1250zl nówka. Teraz nie dość że słaba dostępność to kilka dni temu widziałem na allegro za 1700zl, 1400 używka 

Edytowane przez eciepecie
  • Upvote 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 12.01.2025 o 23:37, RaViV napisał(a):

Zauważyłeś znaczącą różnicę w porównaniu z 5 5600? i przy jakich podzespołach w twoim PC. Też mam pc z ryzenem 5600 i miałem rozkminę czy opłaca mi się zmienić na 5700 x3d, biorąc pod uwagę różnice w wydajności.

Opublikowano

Ja gram w rozdzielczości 1440p, więc jakoś bardzo znaczącej różnicy nie ma. Na pewno dużo poprawiła się wydajność w 0.1% low fps. Myślę, że jak ktoś gra w rozdzielczości 1080p i gry, które dają dodatkowy bonus z posiada x3d to myślę, że warto zmienić jak najbardziej. Tym bardziej ze dopłata z mojej strony nie była duża. Ja mam ten procesor sparowany z rx 6800xt i 32GB Ram DDR4. 

• Thanks 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Jak znajdziesz poniżej 3000zł Pro to Pro
    • Ze zmęczenia nie zwróciłem nawet uwagi na to co czytam - mój błąd.   Nie zgodzę się z Tobą, owszem w przypadku DACa za 100-10000$ z dobrą implementacją nie usłyszymy różnic pomiędzy nimi (pod jednym warunkiem), ale mówimy tutaj o ALCxxx z dość często słabą/kiepską implementacją (trzaski, szumu, przebicia z sieci czy podczas obciążenia GPU, brak mocy to nie mit tylko fakt - winić należy producentów MOBO którzy oszczędzają i częściowo nas samych za brak przewodu ochronnego).   Tym warunkiem jest układ od jednego producenta, mając zdrowy/wyuczony słuch, przyzwoite słuchawki (nie gejmingowy badziew czy kinowe 7.1) i znamy sprzęt, będziemy w stanie lepiej lub gorzej określić czy jest to AKM/ESS/Burr-Brown/Wolfson (różnice są marginalne, ale można je usłyszeć).   Ile mocy na wyjściu ma ten konkretny Mac nie wiem, ale patrząc na ich bardzo tanie i popularne dongle na USB-C, mające 31mW @ 33ohm (wersja US), przypuszczam że mocy ma podobnie lub więcej. Dlatego absolutnie się nie zgadzam z Twoim twierdzeniem (zmierz sztucznie obciążone wyjście w swoim japku to wtedy możemy porozmawiać, wystarczy miernik trueRMS (prawdziwe) i podstawy elektroniki, nie napiszę czego użyć i jak zmierzyć - w razie spalenia układu będą potem pretensje że to z mojej winy)(pomiarów niestety nigdzie nie znalazłem). 
    • Zastanawiałem się długo na handheldem, wzrok zwrócony w pierwszej kolejności na Switcha 2, ale tam gier za bardzo jeszcze nie ma, więc pomysł odrzucony. Próbowałem z Portalem, który oczywiście typowym handheldem nie jest, ale nie polubiliśmy się. No to co, biblioteka Steam całkiem pokaźna, może Steam Deck albo Rog lub Legion. Padło na Legiona, bo się trafił w przystępnej cenie.   Handheld z niego jak z koziej dupy trąbka. Ciężki, średnio wygodny, choć to częściowo rozwiązałem drukując sobie gripy. Bateria słaba, ale wiedziałem o tym i planowałem go głównie do użytku domowego. Na tej płaszczyźnie sprawdza się całkiem przyzwoicie, dokupiłem stację dokującą i po podłączeniu do TV można ograć trochę indyków, bez potrzeby streamowania z kompa w innym pokoju. Kultura pracy o dziwo przyzwoita, a ekran zauważalnie większy niż w Decku też się przydaje. Na razie jestem względnie zadowolony.    
    • Stary a glupi Na jego miejsce juz sa nowe uniwersa, lacznie w wersji szonowej. Ekstradycja jest potrzebna z Krakowa do prokuratury?
    • No właśnie różnica jest w tym że jedno ma podstawy w biologii/medycynie, a drugie jest nabytą opinią.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...