Skocz do zawartości

Temperatura karty graficznej - Gigabyte Radeon RX 7700 XT Gaming OC 12GB GDDR6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie temperatur do karty graficznej

jakie temperatury dla tej karty powinny być optymalne 

u mnie podczas grania np. w Wiedźmin 3 wynosi:

GPU Temp: 61 stopni

GPU Temp HS: 86 stopni

MEM Temp: 90 stopni

czy jest to okej i normalne dla tego modelu?

a w normalnym użytkowaniu komputera np z włączoną przeglądarką temperatura wynosi 43 stopnie a temperatura pamięci wynosi 70 stopni

Opublikowano (edytowane)

nie. tylko jak rozumiem jest fabrycznie podkręcona przez producenta skoro jest OC.

niby nic sie nie dzieje podczas grania - przynajmniej tak mi sie wydaje ale jakoś martwi mnie to a mam nowy komputer dopiero od miesiąca

reszta podzespołów:

Procesor AMD Ryzen 5 7500F

Płyta główna Gigabyte B650 EAGLE

Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 

Chłodzenie CPU Arctic Freezer 36

Dysk SSD WD WDS100T3B0E 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe

Zasilacz Endorfy Vero L5 Bronze 700W 

Obudowa Endorfy Ventum 200 Air 

no i RX zawarty w tytule

The Witcher 3 Wild Hunt_2025.01.03-22.06.png

Edytowane przez Mazior
Opublikowano

@Mazior Z jednej strony spore wartości ale na szczęście bezpieczne, z drugiej niepokoi mnie temperatura pamięci. Tak dużą różnicę na rdzeniu czyli 60*C, a 86*C HS rozwiązałby termopad ale pamięci?
Kartę masz nową?

Najłatwiejsze i dosyć skuteczne co możesz zrobić to pójść w undervolting.
Na AMD to jest dosyć łatwo zrobić.

W Adrenaline:

Wydajność -> Dostrajanie -> Podnapięcie GPU

Tam automat sobie pomierzy, pochodzi, zatwierdzisz i powinno być lepiej.

Opublikowano (edytowane)

no mam nowy komputer od miesiąca tak jak napisałem razem z kartą - jestem totalnym laikiem w tym więc jak miałbym coś ogarniać to gdzieś dać te karte żeby ktoś mi zrobił te termopady czy coś no albo gwarancja ale to też sporo czekania z tym pewnie i właśnie te pamięci też mnie tak zmartwiły i to że jest no taki rozstrzał pomiędzy tymi temperaturami no i tak jak mówię niby nic sie nie dzieje z kompem ale bardziej przyszłościowo mnie to martwi po prostu żeby kiedyś tam nagle nie padła czy coś - fajnie jakby był jakiś domowy sposób nazwijmy to i prosty no ale jeśli będzie potrzeba no to będę musiał coś z tym zrobić nawet jeśli teraz powiedzmy nic się nie dzieje

ja teraz podczas oglądania twitcha mam 72 stopnie na pamięciach a GPU temp 46 i 9 kart otwartych tylko w przeglądarce więc troszke niepokojące te pamięci no i jakieś rzeczy w tle typu steam czy epic więc no dziwne

Edytowane przez Mazior
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

@Mazior Z jednej strony spore wartości ale na szczęście bezpieczne, z drugiej niepokoi mnie temperatura pamięci. Tak dużą różnicę na rdzeniu czyli 60*C, a 86*C HS rozwiązałby termopad ale pamięci?
Kartę masz nową?

Najłatwiejsze i dosyć skuteczne co możesz zrobić to pójść w undervolting.
Na AMD to jest dosyć łatwo zrobić.

W Adrenaline:

Wydajność -> Dostrajanie -> Podnapięcie GPU

Tam automat sobie pomierzy, pochodzi, zatwierdzisz i powinno być lepiej.

zrobiłem to co mówiłeś w adrenaline i sprawdziłem na bazie fortnite zagrałem dwie szybkie gierki i w zasadzie nic się nie zmieniło więc wróciłem do ustawień domyślnych - nie wiem czy coś źle zrobiłem czy o co chodzi

Opublikowano (edytowane)

Bo zbicie samego napięcia na tym radku i tych z poprzedniej serii niczego nie zmienia więc w normie :E druga sprawa że napięcie rdzenia niczego nie zmieni w kwestii temperatury pamięci. Gdybyś chciał obniżyć temperaturę gpu to wtedy obniżasz zegar rdzenia np o 100 czy 200mhz poniżej fabrycznego i zatwierdzasz zmiany tylko że u ciebie akurat rdzeń ma niską temp.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
8 minut temu, Send1N napisał(a):

Bo zbicie samego napięcia na tym radku i tych z poprzedniej serii niczego nie zmienia więc w normie :E druga sprawa że napięcie rdzenia niczego nie zmieni w kwestii temperatury pamięci. Gdybyś chciał obniżyć temperaturę gpu to wtedy obniżasz zegar rdzenia np o 100 czy 200mhz poniżej fabrycznego i zatwierdzasz zmiany tylko że u ciebie akurat rdzeń ma niską temp.

no tak - właśnie martwi mnie ten rozstrzał po prostu pomiędzy temperaturami w tej karcie i nie wiem czy to normalne czy jest jakiś problem

nie wiem ile powinny wynosić temperatury vram tak normalnie ale wydają się wysokie dlatego postanowiłem tutaj popytać

Opublikowano (edytowane)

Taki duży rozstrzał między temperaturami rdzenia, hot spotem i VRAM to normalna rzecz, może i masz ciut wysokie temperatury pamięci ale dalej w normie, maksymalna temperatura wynosi 108c

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@Send1N Moim zdaniem różnica między rdzeniem a HS na poziomie 25*C jest mocno zastanawiająca, a to, że VRAM jest jeszcze gorętszy od reszty mnie dziwi. W końcu jak pisałem - Gaming OC to taka Gigabyte'owa średnio-wysoka półka i na tym chłodzeniu powinno lepiej to wyglądać. A co do obniżania taktowania aby undervolting był skuteczny na radeonie to racja, zapomniałem. Na ostatnim radku zjeżdżałem ~200MHz, strata wydajności praktycznie żadna a urwało się paredziesiąt wattów.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To nie jest nic nadzwyczajnego taki rozstrzał po wyjęciu z pudełka na zwykłej fabrycznej paście to częsta przypadłość... Pierwszy lepszy przykładowy test 7700xt nawet z ITH:

2dc101949c981.jpg

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Ja tu widzę słaby przewiew w obudowie i/lub pamięci na karcie to hynix. 7800 xt ma ten sam cooler a temperatury na pamięciach w spoczynku i pod obciążeniem mam niższe. GPU i HS jest w normie.

Może też być że brak podpórki, karta koślawa i coś źle dolega i stąd ta temperatura. Albo wentylatory w złej orientacji. 

Daj foto wnętrza kompa.

Opublikowano
9 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Ja tu widzę słaby przewiew w obudowie i/lub pamięci na karcie to hynix. 7800 xt ma ten sam cooler a temperatury na pamięciach w spoczynku i pod obciążeniem mam niższe. GPU i HS jest w normie.

Może też być że brak podpórki, karta koślawa i coś źle dolega i stąd ta temperatura. Albo wentylatory w złej orientacji. 

Daj foto wnętrza kompa.

no obudowa jest faktycznie nie za duża - karta wchodzi na styk więc przewiduje że to może być jeden z problemów i na pewno tak jest ale może też z kartą coś jest nie tak lub obudowa to nie jedyny problem czego nie wiem dlatego chciałem tutaj popytać

IMG20250114105942.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nie zaszkodzi dać podpórkę pod GPU i jeden dodatkowy wentylator wyciągający na górę obudowy. 

Zastanawiałem się czemu na zdjęciu w tym miejscu widać termopady skoro tam nie ma kostek pamięci. W recenzjach też tam są więc widocznie na taśmie tak kładą bo nie wiadomo czy cooler trafi na 7700 xt czy 7800 xt skoro jeden cooler idzie na dwa modele kart. 

IMG_20250114_115433.thumb.jpg.d7f95abd900fb89573912664405e9555.jpg

Gigabyte-RX-7700-XT-PCB-Front-scaled.thumb.jpg.ccb61023702065e7e1a27f249378ea7d.jpg

Gigabyte-RX-7700-XT-Heatsink-scaled.thumb.jpg.aeb217d24c445ca2fb4645ae91a43aee.jpg

Edytowane przez Pentium D
  • Haha 1