Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Płyta główna: Asus PRIME B450M-A II,

Karta graficzna: Raedon RX 570 Series,

Windows 10 Home 22H2.

Witam. Odkupiłem od znajomego cały zestaw PC, dał mi go nie sformatowanego. Po podłączeniu go u siebie wszystko śmigało bez najmniejszego problemu, a konkretnie chodzi o Audio. Stwierdziłem, że tak czy siak trzeba zrobić format no i tak zrobiłem. Niestety, po tym jak komputer odpalił się ze świeżym Windowsem przestał on odtwarzać dźwięk  monitora, pomyślałem-OK, pewnie trzeba zaktualizować sterowniki płyty głównej, ale niestety nic z tego. Komputer widzi sterownik, według niego działa poprawnie. Windows update też nie widzi żadnej aktualizacji. Próbowałem już wszystkiego:
-aktualizacja BIOS-u,

-aktualizacja sterowników audio z dedykowanej strony producenta pod moją płytę,

-programy do szukania sterowników nie widzą żadnego błędu, wszystkie sterowniki są aktualne,

-rozwiązywanie problemów głośności w systemie Windows-też niby wszystko okej,

-w menadżerze urządzeń żadnych błędów, wykrzykników. Każdy sterownik Audio działa i ma najnowszą wersję oprogramowania.

Przypomnę, że przed formatem wszystko śmigało, dźwięk normalnie odtwarzał się w monitorze dlatego wykluczam uszkodzenie płyty głównej. Dźwięk działa tylko po podłączeniu słuchawek, ale przy tym pojawia się kolejny problem-nie działa również mikrofon (szum zamiast głosu, sprawdzone na dwóch różnych parach słuchawek), ale to pewnie łączy się jakoś z problemem odtwarzania dźwięku.

W sekcji systemowej "Dźwięk" pokazuje normalnie Audio i jeśli włączę coś z dźwiękiem to zielony suwak przesuwa się od dołu do góry więc niby widzi dźwięk, ale go nie odtwarza.

Macie jakieś pomysły? Rozkładam już ręce, internet chyba już cały sprawdziłem pod tym kątem, robiłem nawet wg różnych poradników krok po kroku jak naprawić problem Audio, ale dalej nic.

s1.png

s2.png

Opublikowano (edytowane)

Zmień te Digital Audio na AMD HD Audio po prawej stronie tego suwaka powinna byc taka mała strzałeczka , kliknij na nia i tam powinno być do wyboru AMD HD Audio. Sterowniki od GPU AMD masz zainstalowane?

Edytowane przez boban666
Opublikowano

@boban666 sęk w tym, że nie mam do wyboru nic poza tym, strzałeczki do wyboru nie ma tak jak widać na screenie. W programie AMD Software: Adrenalin Edition też niby wszystko ok, podsyłam screena. Może ja coś robię źle?

obraz_2025-01-23_202000134.png

Opublikowano

Digital Audio to zazwyczaj wyjście optyczne, ale z tego co widzę, to na płycie nie masz wyjścia na toslink. Może jack pełni podwójną funkcję, ale wątpię.
Wpinasz się we właściwe, zielone gniazdo? Instalowałeś dedykowane sterowniki ze strony producenta?
https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/prime/prime-b450m-a-ii/helpdesk_download?model2Name=PRIME-B450M-A-II

Dawno takiego problemu nie miałem, ale w niektórych laptopach bez instalacji dedykowanego softu od Realteka nie wykrywało, że coś jest wpięte w jacka.

• Upvote 1
Opublikowano

Ale nie napisałeś w ogóle, jak podpinasz oba te wyjścia. Słuchawki wpinasz do przedniego panelu czy do tylniego? Mikrofon jest oddzielony od słuchawek (2 osobne jacki) czy razem? Monitor jest z kompem podłączony tylko przewodem HDMI, czy audio jest dostarczane osobno do jego głośników jakimś kablem? Gdzie ten kabel jest wpięty?

Opublikowano (edytowane)

Żeby mieć dzwięk na monitorze są dwie opcje , albo tak jak kolega wyżej pisze przewód od wyjścia z karty do monitora , albo po HDMI , innej opcji nie ma. A te sterowniki od AMD instalowałeś w opcji FULL ?? Czy tylko sam sterownik. Ja jeszcze pare miesięcy temu jak miałem AMD to po instalacji sterowników od AMD pojawiał się dzwięk automatycznie. Po za tym w tym oknie co pokazujesz nie widać żadnego urządzenia HDMI. Patrz jak u mnie to wygląda

image.thumb.png.7900522e29f3cd6b5f689417834fd70e.png

Edytowane przez boban666
Opublikowano

@boban666 opcja "FULL" będzie gdzieś w tym programie od AMD? Monitor podłączony tylko kablem HDMI. Tak samo było przed formatem-dźwięk z monitora wychodził, a po formacie już nie jakby jakiegoś sterownika nie było albo coś?

Opublikowano

@boban666 przeinstaluje program i zaraz się odezwę ;)

@boban666 program CCleaner wyszukał sterownik audio, którego niby brakowało. Ściągnąłem go i po tej operacji działa w słuchawkach dźwięk i mikrofon-w końcu.

Przeinstalowałem program, domyślnie opcja FULL jest ustawiona, więc wtedy też musiało tak być. Teraz został problem z monitorem, to możliwe, że to jakiś osobny sterownik od monitora jeszcze?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Moze tak być , choć ja nigdy takich problemów nie miałem , nawet jak byl zainstalowany Generic PnP. Teraz juz mi sie ciezko mysli 😁. Jedno jest pewne , to nie ma nic wspólnego z Realtek , coś AMD świruje. Zobacz w panelu sterowania czy juz jest HD Audio AmD czy cos podobnego.

Edytowane przez boban666