Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie w mieszkaniu router asusa tuf ax3000v2 nie pokrywa całego mieszkania 50 metrów w sypialni laptop ledwo ma kreskę a tablet nic nie łapie. Co proponujecie. W mieszkaniu mam kable w ścianach rj ale zastosowanie nowego routera chyba nie jest optymalnie 

Edytowane przez pawelsake
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Strata pieniędzy jeśli nie ma zamiaru robić sieci na ubi bo nie zrobi z tego ani mesha ani fast roamingu z asusem, a fizyki nie oszuka. Jeśli jest zadowolony z obecnego sprzętu, a brakuje wyłącznie zasięgu to lepiej dokupić drugie urządzenie wspierające jego obecny sprzęt na szybko znalazłem RP-AX58 za 350zł.

Edytowane przez kekeke
Opublikowano
14 godzin temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Zainwestuj w to. Będzie lepiej na pewno.

Akurat Express jest taki sobie. U mnie wyleciał po kilku miesiącach ze względu na kiepską stabilność oraz gorszy zasięg WiFi niż AP starszej generacji postawiony w tym samym miejscu.

Opublikowano
3 godziny temu, narmiak napisał(a):

Akurat Express jest taki sobie. U mnie wyleciał po kilku miesiącach ze względu na kiepską stabilność oraz gorszy zasięg WiFi niż AP starszej generacji postawiony w tym samym miejscu.

Jak go się kupić, Express, Unifi OS ma Maks wersję 4.0.9, a aplikacja Network wgrywa się 8,4,z,z Następnie przez SSH trzeba wgrać najnowsza czyli obecnie 9.0.144 i zasięg się polepsza, lepiej przełącza między 2.4 Ghz, a 5Ghz o ile urządzenie podłączone do niego to potrafi bo jak podłączysz dekoder Polsatu czy Canal+ to, aby leciał po 5 Ghz trzeba go wyłączyć i włączyć. Kwestia oprogramowania dekoderóœ.

Więc zawsze powtarzam, że jeśli ktoś się na tym zna i nie wgrać najnowszych wersji oprogramowania w router, a ocenia po fabrycznych wersjach oprogramowania to nie za bardzo się zn. Bo czasy kiedy router miał tylko rozdzielać sygnał z kabla na Wi-Fi minęły z 15 lat temu co najmniej. Dzisiaj oprogramowanie w routerze jest tak samo ważne jak w komputerze jeśli ma wszystko działać.

Unifi Express jak i AP Ubiquiti z Wi-Fi 6, nie mówiąc o AP z Wi-Fi 7 są stosunkowo nowe i jeszcze minie trochę czasu aż oprogramowanie będzie tak dopracowane jak przy AP Ybiquiti z Wi-Fi 5.

Zapomniałem dodać, że konfiguracja oprogramowania i ustawień Wi-Fi ma znaczenie. Czasem zostawienie włączenia jednej opcji może powodować problemy z  Wi-Fi jak chodźmy opcje dotyczące Roamingu w Express powodowały problemy przełączania z 2.4 na 5 Ghz czy też jakieś tam streigh sięgnął. Po wyłączeniu działa super.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Jak go się kupić, Express, Unifi OS ma Maks wersję 4.0.9, a aplikacja Network wgrywa się 8,4,z,z Następnie przez SSH trzeba wgrać najnowsza czyli obecnie 9.0.144 i zasięg się polepsza, lepiej przełącza między 2.4 Ghz, a 5Ghz o ile urządzenie podłączone do niego to potrafi bo jak podłączysz dekoder Polsatu czy Canal+ to, aby leciał po 5 Ghz trzeba go wyłączyć i włączyć. Kwestia oprogramowania dekoderóœ.

Powiedział łamaną polszczyzną ktoś, kto nie wie, że zasięg sieci 2,4 GHz jest lepszy, niż 5 GHz :)
Wersja oprogramowania o której wspominasz wyszła 9 dni temu:
https://community.ui.com/releases/UniFi-Network-Application-9-0-114/35b6e9ac-f63d-46c9-bbbe-74a4a61ac95f
Szkoda, że nie miałem szklanej kuli i nie czekałem ponad rok od zakupu, aż w końcu łaskawie poprawią coś w sofcie, który był aktualizowany na bieżąco.
image.png.eeb3d3ffe5e0f228988fca5d441bb933.png

No i serio wymagasz od ludzi szukających rozwiązania do domu, żeby wgrywali oprogramowanie przez SSH?

Edit: No i nie odniosłeś się do problemu, który ostatecznie sprawił, że wywaliłem Express i zastąpiłem go UCG Ultra - stabilności. W chwili podmianki oba urządzenia były na tej samej wersji oprogramowania, a mimo to nie musiałem restartować UCG Ultra co 2-3 tygodnie, jak to miało miejsce w wypadku Expressa.

Edytowane przez narmiak
Opublikowano
4 godziny temu, narmiak napisał(a):

Powiedział łamaną polszczyzną ktoś, kto nie wie, że zasięg sieci 2,4 GHz jest lepszy, niż 5 GHz :)

Ale zrozumiałeś, więc nie było tak źle z tą połamaną polszczyzną :P  Wiem, że 2.4 Ghz ma lepszy zasięg niż 5Ghz, ale wiem też, że 2.4 jest wolniejsze od 5 Ghz i to nawet 2-3 pokoje od Expressa można uzyskać w 5Ghz 150-200 Mb/a w speedtescie w obie strony jak się ma symetryczne łącze, na karcie Wi-Fi w smartfonie w standardzie Wi-Fi 6 z szerokością pasma 160 Mhz.

Wersja oprogramowania o której wspominasz wyszła 9 dni temu:
https://community.ui.com/releases/UniFi-Network-Application-9-0-114/35b6e9ac-f63d-46c9-bbbe-74a4a61ac95f
Szkoda, że nie miałem szklanej kuli i nie czekałem ponad rok od zakupu, aż w końcu łaskawie poprawią coś w sofcie, który był aktualizowany na bieżąco.

Jak kupujesz samochód dzisiaj z masą elektroniki to płacisz powiedzmy 100 kawałków i oczekujesz, że jego oprogramowanie jest tak dopracowane, że nie ma się do czego przyczepić? To samo z nowym modelem routera.  Jak jesteś takim geniuszem jak nikt inny zrób swój router z tak super dopracowanym oprogramowaniem i rób na tym kasę. Tylko czy ci się to uda, o to jest pytanie. Nie odbieraj tego jako złośliwości tylko z przymrużeniem oka :) 

No i serio wymagasz od ludzi szukających rozwiązania do domu, żeby wgrywali oprogramowanie przez SSH?

Wiesz co? Proste że niż używanie Terminala w Linuksie, tym bardziej, że Ubiquiti podaje i wystarczy kopiuj-wklej i enter i samo się robi. Zalogowanie do routera przez SSH proste, wystarczy Terminal linuksa lub ten cały nowy wiersz poleceń powershell z Windowsa 10/11. Pisze ci to koleś, który robił to pierwszy raz w życiu i zajęło mu to 15 minut patrząc na cyferki jak lecą potem. Zrobił to na chromebox z Chrome os.

Sorry za łamaną polszczyznę, ale to nie pismo do ZUS-u gdzie zależy od tego pismo czy dostanę jakąkolwiek kasę :P