Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Pomoże mi ktoś skonfigurować takie połączenie? Nie mam pojęcia jak to zrobić. Czytam o tym w necie, oglądam filmiki ale nic nie wychodzi od dwóch dni. Nie jestem w stanie dostać się zdalnie do serwera. chciałem to zrobić ustawiając stały adres Ip serwera. Nie chcę łączyć się z nim przez chmurę. Serwer to Terramaster F2 423, oprogramowanie TOS 5.1

Opublikowano

Nawiązując do poprzedniego tematu domyślam się, że zrobiłeś tak:
Antana od dostawcy neta -- kabel-- Router 1 --kabel-- Router 2 --kabel-- NAS
Router 1 i Router 2 tworzą własne sieci lokalne. Przestaw ten drugi w trym AccessPointa, przełóż kabel z porty WAN do gniazda LAN i wtedy wszystkie urządzenia łączące się z routerem 1 i routerem 2 będą w tej samej sieci.

Potem, jeżeli chcesz mieć zdalny dostęp do NASa, to najlepiej będzie postawić gdzieś w sieci serwer VPN i przekierować na niego port, a następnie na urządzeniach mających się łączyć zdalnie po prostu zainstaluj klienta z własnymi certyfikatami/plikami konfiguracyjnymi. To jest opcja zazwyczaj najbezpieczniejsza.

Opcja trzecia - jakaś sieć zero tier (Tailscale na przykład). Łatwiejsza w konfiguracji niż VPN, nie trzeba w ogóle przekierowywać portów, ale tunel idzie przez ich serwery czasami więc nigdy nie wiesz, co się dzieje w tak zwanym międzyczasie.

Opublikowano
21 godzin temu, narmiak napisał(a):

Nawiązując do poprzedniego tematu domyślam się, że zrobiłeś tak:
Antana od dostawcy neta -- kabel-- Router 1 --kabel-- Router 2 --kabel-- NAS
Router 1 i Router 2 tworzą własne sieci lokalne. Przestaw ten drugi w trym AccessPointa, przełóż kabel z porty WAN do gniazda LAN i wtedy wszystkie urządzenia łączące się z routerem 1 i routerem 2 będą w tej samej sieci.

Potem, jeżeli chcesz mieć zdalny dostęp do NASa, to najlepiej będzie postawić gdzieś w sieci serwer VPN i przekierować na niego port, a następnie na urządzeniach mających się łączyć zdalnie po prostu zainstaluj klienta z własnymi certyfikatami/plikami konfiguracyjnymi. To jest opcja zazwyczaj najbezpieczniejsza.

Opcja trzecia - jakaś sieć zero tier (Tailscale na przykład). Łatwiejsza w konfiguracji niż VPN, nie trzeba w ogóle przekierowywać portów, ale tunel idzie przez ich serwery czasami więc nigdy nie wiesz, co się dzieje w tak zwanym międzyczasie.

Z tymi routerami to może być jak jest. Ja i tak przemodeluję trochę sieć w domu i będę miał jeszcze jeden router jako access point i on mi przedłuży sieć na resztę domu tak, żebym miał dostęp do Nasa. Ale mniejsza o to :)

Ten serwer VPN mogę zrobić na routerze prawda? Chyba najlepiej będzie. Jakiego klienta zainstalować na telefonie czy laptopie?

Opublikowano
8 minut temu, Dominik92 napisał(a):

Ten serwer VPN mogę zrobić na routerze prawda?

Zależy od routera i od rodzaju VPNa, ale zazwyczaj tak. Moze nawet na NASie da się zainstalować. Tylko jak kombinujesz z routerami tak to może się okazać, że masz podwójny NAT itp. Trzeba będzie porty odpowiednio przekierować na wszystkich routerach, łączy z tym od dostawcy a na koniec może się okazać, że w ogóle nie masz zewnętrznego IP i swojego VPNa nie uruchomisz w ogóle.

Opublikowano
5 minut temu, narmiak napisał(a):

Zależy od routera i od rodzaju VPNa, ale zazwyczaj tak. Moze nawet na NASie da się zainstalować. Tylko jak kombinujesz z routerami tak to może się okazać, że masz podwójny NAT itp. Trzeba będzie porty odpowiednio przekierować na wszystkich routerach, łączy z tym od dostawcy a na koniec może się okazać, że w ogóle nie masz zewnętrznego IP i swojego VPNa nie uruchomisz w ogóle.

Na serwerze Nas mogę zrobić vpn. Ale widzę, że to skomplikowane za bardzo dla mnie i chyba dam sobie spokój. Nie ogarniam tego wszystkiego.