Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zakupiłem radio i po wyłączeniu zapłony wziąż chodzi. Gdy poczekam chwilę , radio się wyłącza. ja wysiadam , zamykam drzwi a tu radio się załącza i po jakichś 2 minutach się wyłącza. No Eldorado konkterne:) 

Ktoś z Was wie jak temu zaradzić? Radio nówka Pionerr bt-230. W starym radiu po prostu wciskałem off i było po temacie, a tu jakby off nie działa. 

Opublikowano (edytowane)

Sorry za brak fachowego slownictwa, ostatni raz takie radio miałem ponad 10 lat temu i pamiętam jedynie że były dwa przewody zasilania: jeden stały +12V, a drugi po stacyjce.

U Ciebie z tego co zrozumiałem, jak otwierasz drzwi, to pojawia się zasilanie na instalacji elektrycznej osprzętu. Po dwóch minutach bezczynności to zasilanie zanika. Wygląda na to, że do tego jest wpięte Twoje radio. W instalacji dochodzącej do radia musisz znaleźć 12V, które zanika bezpośrednio po wyjęciu kluczyka i tam wpiąć przewód odpowiedzialny za "wstawanie radia".

Edytowane przez marko
  • Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, marko napisał(a):

Sorry za brak fachowego slownictwa, ostatni raz takie radio miałem ponad 10 lat temu i pamiętam jedynie że były dwa przewody zasilania: jeden stały +12V, a drugi po stacyjce.

U Ciebie z tego co zrozumiałem, jak otwierasz drzwi, to pojawia się zasilanie na instalacji elektrycznej osprzętu. Po dwóch minutach bezczynności to zasilanie zanika. Wygląda na to, że do tego jest wpięte Twoje radio. W instalacji dochodzącej do radia musisz znaleźć 12V, które zanika bezpośrednio po wyjęciu kluczyka i tam wpiąć przewód odpowiedzialny za "wstawanie radia".

wyższa szkoła jazdy, trzeba będzie udać sie chyba do elektryka bo jestem zielony w tych sprawach :)  

Opublikowano (edytowane)

hehe łatwo się mówi, jestem specjalistą w innej dziedzinie a  prądu się boję. Dam to fachowcowi do ogarnięcia:) Ale miło mi że uwierzyłeś we mnie hehhe! 

Szczerze to mi ego urosło po wymianie radia. :hihot:

Edytowane przez eciepecie
Opublikowano

PAnowie wszystko jasne , dzwoniłem do serwisu elektr. i mi fachowiec powiedział że w peugeocie 206 tak jest że jak sie z auta wychodzi to radio jeszcze się świeci. Kwestia czy trzyma pamięć, muszę obczaić bo jeszcze nie miałem okazji i jak nie trzyma to do nich podjadę :) 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

To jest naprawdę proste, jak pokazał @Krauziaknie masz zbyt dużo opcji żeby tego nie ogarnąć :)

Cały sęk w tym, że te +12V niekoniecznie musi iść po stacyjce. Nie jestem elektromechanikiem, ale przypuszczam, że tutaj idzie sygnał z centralnego zamka. 

Dlatego zaproponowałem poszukać +12V, które faktycznie zanika po wyłączeniu zapłonu.

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Albo wypinać panel :E U syna w 307 trzeba tak robić jak przeszkadza że świeci (jest tak odkąd zamontował niefabryczne) :E Mnie się nie chciało szukać, synowi nie przeszkadza.

nie każde radio ma wypinany panel:) 

Opublikowano

W standardowej kostce ISO do radia masz te dwa kable co na poprzednim obrazku. Jeden odpowiada za stałe+12V z akumulatora (podtrzymuje pamięć radia), na drugim pojawia się +12V po wzbudzeniu (np. po przekręceniu kluczyka na zapłon) i uruchamia radio. Możesz spróbować zamienić te przewody. Generalnie w większość aut tak rozwiązuje się problem, jeśli radio nie trzyma ustawień.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marko napisał(a):

W standardowej kostce ISO do radia masz te dwa kable co na poprzednim obrazku. Jeden odpowiada za stałe+12V z akumulatora (podtrzymuje pamięć radia), na drugim pojawia się +12V po wzbudzeniu (np. po przekręceniu kluczyka na zapłon) i uruchamia radio. Możesz spróbować zamienić te przewody. Generalnie w większość aut tak rozwiązuje się problem, jeśli radio nie trzyma ustawień.

chodzi o te żótly i czerwony ?

a ok, tak jak tu.. to gitara , to powinienem ogarnąć :) 

Edytowane przez eciepecie