eciepecie 91 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia Witam, Zakupiłem radio i po wyłączeniu zapłony wziąż chodzi. Gdy poczekam chwilę , radio się wyłącza. ja wysiadam , zamykam drzwi a tu radio się załącza i po jakichś 2 minutach się wyłącza. No Eldorado konkterne:) Ktoś z Was wie jak temu zaradzić? Radio nówka Pionerr bt-230. W starym radiu po prostu wciskałem off i było po temacie, a tu jakby off nie działa.
marko 714 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia (edytowane) Sorry za brak fachowego slownictwa, ostatni raz takie radio miałem ponad 10 lat temu i pamiętam jedynie że były dwa przewody zasilania: jeden stały +12V, a drugi po stacyjce. U Ciebie z tego co zrozumiałem, jak otwierasz drzwi, to pojawia się zasilanie na instalacji elektrycznej osprzętu. Po dwóch minutach bezczynności to zasilanie zanika. Wygląda na to, że do tego jest wpięte Twoje radio. W instalacji dochodzącej do radia musisz znaleźć 12V, które zanika bezpośrednio po wyjęciu kluczyka i tam wpiąć przewód odpowiedzialny za "wstawanie radia". Edytowane 30 Stycznia przez marko 2
eciepecie 91 Opublikowano 30 Stycznia Autor Opublikowano 30 Stycznia 5 minut temu, marko napisał(a): Sorry za brak fachowego slownictwa, ostatni raz takie radio miałem ponad 10 lat temu i pamiętam jedynie że były dwa przewody zasilania: jeden stały +12V, a drugi po stacyjce. U Ciebie z tego co zrozumiałem, jak otwierasz drzwi, to pojawia się zasilanie na instalacji elektrycznej osprzętu. Po dwóch minutach bezczynności to zasilanie zanika. Wygląda na to, że do tego jest wpięte Twoje radio. W instalacji dochodzącej do radia musisz znaleźć 12V, które zanika bezpośrednio po wyjęciu kluczyka i tam wpiąć przewód odpowiedzialny za "wstawanie radia". wyższa szkoła jazdy, trzeba będzie udać sie chyba do elektryka bo jestem zielony w tych sprawach
Keel 55 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia Miernik napięcia i 10min roboty. Dasz radę jeśli jesteś w stanie wymienić sobie głośniki czy radio 1
eciepecie 91 Opublikowano 30 Stycznia Autor Opublikowano 30 Stycznia (edytowane) hehe łatwo się mówi, jestem specjalistą w innej dziedzinie a prądu się boję. Dam to fachowcowi do ogarnięcia:) Ale miło mi że uwierzyłeś we mnie hehhe! Szczerze to mi ego urosło po wymianie radia. Edytowane 30 Stycznia przez eciepecie
Krauziak 61 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia W wiąźce radia są dwa kable które można zamienić miejscami,zółty i czerwony. Jeden odpowiada za włączanie radia po stacyjce.5 minut roboty. 1
Krzysiak 1 523 Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia To jest naprawdę proste, jak pokazał @Krauziaknie masz zbyt dużo opcji żeby tego nie ogarnąć
eciepecie 91 Opublikowano 31 Stycznia Autor Opublikowano 31 Stycznia PAnowie wszystko jasne , dzwoniłem do serwisu elektr. i mi fachowiec powiedział że w peugeocie 206 tak jest że jak sie z auta wychodzi to radio jeszcze się świeci. Kwestia czy trzyma pamięć, muszę obczaić bo jeszcze nie miałem okazji i jak nie trzyma to do nich podjadę
marko 714 Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia (edytowane) 1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a): To jest naprawdę proste, jak pokazał @Krauziaknie masz zbyt dużo opcji żeby tego nie ogarnąć Cały sęk w tym, że te +12V niekoniecznie musi iść po stacyjce. Nie jestem elektromechanikiem, ale przypuszczam, że tutaj idzie sygnał z centralnego zamka. Dlatego zaproponowałem poszukać +12V, które faktycznie zanika po wyłączeniu zapłonu. Edytowane 31 Stycznia przez marko 1
Krzysiak 1 523 Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia Albo wypinać panel U syna w 307 trzeba tak robić jak przeszkadza że świeci (jest tak odkąd zamontował niefabryczne) Mnie się nie chciało szukać, synowi nie przeszkadza.
eciepecie 91 Opublikowano 31 Stycznia Autor Opublikowano 31 Stycznia 3 godziny temu, Krzysiak napisał(a): Albo wypinać panel U syna w 307 trzeba tak robić jak przeszkadza że świeci (jest tak odkąd zamontował niefabryczne) Mnie się nie chciało szukać, synowi nie przeszkadza. nie każde radio ma wypinany panel:)
eciepecie 91 Opublikowano 2 Lutego Autor Opublikowano 2 Lutego Jedynie co mi przeszkadza to radio nie trzyma pamięci. Rozumiem że też trzeba jakieś kable pozamieniać miejscami?
marko 714 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego W standardowej kostce ISO do radia masz te dwa kable co na poprzednim obrazku. Jeden odpowiada za stałe+12V z akumulatora (podtrzymuje pamięć radia), na drugim pojawia się +12V po wzbudzeniu (np. po przekręceniu kluczyka na zapłon) i uruchamia radio. Możesz spróbować zamienić te przewody. Generalnie w większość aut tak rozwiązuje się problem, jeśli radio nie trzyma ustawień. 1
eciepecie 91 Opublikowano 2 Lutego Autor Opublikowano 2 Lutego (edytowane) 2 godziny temu, marko napisał(a): W standardowej kostce ISO do radia masz te dwa kable co na poprzednim obrazku. Jeden odpowiada za stałe+12V z akumulatora (podtrzymuje pamięć radia), na drugim pojawia się +12V po wzbudzeniu (np. po przekręceniu kluczyka na zapłon) i uruchamia radio. Możesz spróbować zamienić te przewody. Generalnie w większość aut tak rozwiązuje się problem, jeśli radio nie trzyma ustawień. chodzi o te żótly i czerwony ? a ok, tak jak tu.. to gitara , to powinienem ogarnąć Edytowane 2 Lutego przez eciepecie
eciepecie 91 Opublikowano 3 Lutego Autor Opublikowano 3 Lutego Pomogło, pamięć trzyma po zmianie tych przewodów. Temat do zamknięcia🙂
Rekomendowane odpowiedzi