Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z rozdzielczością, grafiką, wyświetlaniem, sam nie wiem, jak to nazwać, gdyż nie należę do osób wybitnych, jeśli chodzi o strefe informatyczną. Problem mam w grach i wytłumaczę go na przykładzie Wiedźmina. Mianowicie, gdy włączam grę w pełnym ekranie, obraz jest nadto ostry, poszarpany, a na nagraniu ukazane jest, jak mogę to "naprawić". Jednak po jakiejkolwiek zmianie okna obraz znów się psuje. Co ciekawe, na nagraniu nie widać poszarpania, ani nie mogę wykonywać zrzutu ekranu, gdy jest on zepsuty, dlatego porównanie obrazu dobrego i złego znajduje się na zdjęciach robionych telefonem. Obraz w pełnym ekranie wyświetla się, jakby był w oknie, jeśli chodzi o jakość (w celu wyjaśnienia: Gdy włączam grę jest ona w pełnym ekranie i wtedy obraz jest zepsuty. By obraz się naprawił, muszę zrobić to co na wideo, tzn. zmienić tryb na okno i zmniejszyć rozdzielczość po czym ponownie włączyć tryb pełnoekranowy i maksymalna rozdzielczość. Wtedy obraz na pelnym ekranie działa, dopóki nie zmienię okna, nie zminimalizuje gry. Gdy gra jest w oknie, obraz nigdy się nie psuje). Problem pojawił się, gdy miałem Windows 10, obecnie mam 11 i wciąż to samo. Karta graficzna Nvidia GTX 1650 Ti Super, PC (w razie potrzeby podania innych informacji o sprzęcie proszę mnie poinformować). Proszę o pomoc, gdyż nie mam pojęcia, jak to naprawić lub chociaż znaleźć taki problem w internecie.

20250131_095125.jpg

20250131_095225.jpg

Opublikowano
Cytat

Wymuś skalowanie w Panelu NVIDIA

Otwórz Panel sterowania NVIDIA.

Przejdź do Dostosuj rozmiar i pozycję pulpitu (w sekcji „Wyświetlanie”).

W sekcji Tryb skalowania wybierz Pełny ekran.

Zaznacz opcję „Zastąp tryb skalowania ustawiony przez gry i programy”.

Kliknij Zastosuj i sprawdź, czy problem ustąpił.

2️⃣ Sprawdź ustawienia ostrości w sterownikach

Otwórz Panel sterowania NVIDIA.

Przejdź do Zarządzanie ustawieniami 3D.

Znajdź opcję Filtr wyostrzania obrazu i ustaw ją na 0%.

Sprawdź też, czy Tryb niskiej latencji nie jest wymuszony na „Ultra” – ustaw na „Wyłączony” lub „Normalny”.

Zapisz i uruchom grę.

3️⃣ Wymuś poprawną częstotliwość odświeżania

Kliknij prawym przyciskiem na pulpit → Ustawienia wyświetlania.

Przejdź do Zaawansowane ustawienia ekranu.

Sprawdź, czy monitor działa na maksymalnej dostępnej częstotliwości odświeżania (np. 144 Hz, jeśli masz monitor 144 Hz).

W grze również sprawdź, czy jest ustawiona poprawna wartość.

4️⃣ Wymuś inny tryb renderowania w Wiedźminie

Spróbuj zmienić API grafiki w ustawieniach gry:

Jeśli masz ustawiony DirectX 11, spróbuj DirectX 12 (lub odwrotnie).

5️⃣ Spróbuj trybu bez obramowania zamiast pełnego ekranu

W ustawieniach Wiedźmina zamiast pełnego ekranu ustaw „Okno bez obramowania” – działa jak pełny ekran, ale może rozwiązać problem.

6️⃣ Wyłącz Optymalizacje Pełnoekranowe w Windows

Kliknij prawym na plik .exe Wiedźmina → Właściwości.

Przejdź do zakładki Zgodność.

Zaznacz Wyłącz optymalizacje pełnoekranowe.

Kliknij Zastosuj i OK.

7️⃣ Zresetuj sterowniki NVIDIA

Pobierz najnowsze sterowniki NVIDIA ze strony NVIDIA.

Zainstaluj je w trybie czystej instalacji (w opcjach instalatora).

Po instalacji sprawdź, czy problem nadal występuje.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Chciałbym Ci pomóc, bo jest to moja ulubiona gra, ale jak zobaczyłem Wieśka w takim stanie, to mi oczy popękały i nie mogę już nic napisać :stukniety:

Na pewno zmieniłbym sterownik karty grafiki na najnowszy przy pomocy DDU. Restart systemu i sprawdzić, czy jest poprawa.

Sterownik pobierz w pierwszej kolejności: https://pl.download.nvidia.com/Windows/572.16/572.16-desktop-win10-win11-64bit-international-dch-whql.exe

DDU: https://gameodyssey.pl/poradniki/jak-odinstalowac-sterowniki-karty-graficznej-poradnik-ddu/

Edytowane przez leven
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Okazuje się, że zmiana skalowania ekranu w panelu NVIDIA wystarczyła.

Musialem tylko wczesniej wylaczyc automatyczne skalowanie w ustawieniach 3D i potem mogłem zmienic skalowanie na zalecone wyżej, czyli pełny ekran.

Edytowane przez matixv
  • Like 1