Skocz do zawartości

5700X3D + MSI B450 A-PRO wycisnąć max performance

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, kupiłem ostatnio 5700X3D + Arctic Freezer 36 żeby przedłużyć życie mojego AM4
Na pokładzie:
- Gainward GeForce RTX 4060 Ghost 8GB
- MSI B450-A PRO
- GoodRam IRDM PRO Deep Black, 32 GB, 3600MHz
- SPC Vero L2 600W

W tym setupie skupiam się przede wszystkim aby wyciągnąć max mocy i w pełni zoptymalizować wszystkie podzespoły.
Zastosowania komputera na co dzień typowo ogólne, z wieczornym graniem tylko w CS2 (tutaj też jestem świrem optymalizacji)

Trafiła się chyba dobra sztuka ponieważ już ze stockowych wyników i temp byłem zadowolony ale chciałbym wyciągać max i tutaj mam do Was kilka pytań:

1.) Pierwsze co ustawiłem kombo-strike na 3 w biosie (rozumiem że nie muszę już dublować tych samych ustawień w PBO -30? ponieważ da to samo co KS na 3 w bios?
Faktycznie ustawianie -40 i więcej nie ma już jakiegokolwiek znaczenia? 
2.) SMT OFF
3.) SVM OFF
4.) RAM na XMP ładnie i stabilnie działa na 3600mhz

Przy takich ustawieniach temp IDLE ok. 36'C max stres w PRIME95 69'C - rozumiem że to przyzwoite wyniki?

Co jeszcze mogę zrobić, lub jakie jeszcze ustawienie w biosie zmienić aby poprawić wydajność? 

Edytowane przez Drwalu87
Opublikowano

Jedyne co cie interesuje to odpalenie kombo na 3 niczego nie musisz dublować bo KS3 to jak curve optimizer na -30, no i nie wyłączasz SMT na procku 8/16 bo sobie pogorszysz wydajność zamiast poprawić... zostaw tylko SVM (wirtualizację) wyłączoną.

Swoją drogą to te pamięci jakiś tam potencjał na oc też mają mimo że są bardzo budżetowe zrobiłem na nich 3800mhz @ 17-21-21xxx zamiast fabrycznych 18-22-22 przy 3600, więc możesz się bawić chociaż przyrosty będą marginalne.

• Upvote 1
Opublikowano

SMT w CS2 jest dość specyficzne bo akurat wyłączenie go daje dość spory boost FPS i 1%low, zresztą jak w większości gier procesorowych, ale zgadzam się że już w takim cinebenchu wynik jest znacznie niższy z off. Z tą opcją będę musiał jeszcze pokalkulować i potestować ale na tą chwile daje off.
Faktycznie, może ram delikatne docisnę i zobaczę ale też nie spodziewam się jakiegoś boosta.
Zastanawiam się jeszcze jak ustawić "Core Performance Boost" i Global C-state Control"
Chyba z temperaturą nie ma co już walczyć aby zjechać niżej? i tak w grach nie przekracza 55' a temp max z syntetyka chyba nigdy nie osiągnę.

Dokupiłem jeszcze jednego fluctusa 120mm i zastanawiam się gdzie go najlepiej umieścić. Aktualnie mam jeden went z tyłu i dwa na procesorze, czy lepiej dać go na górze nad procesorem czy z przodu obudowy.
Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś ciekawe ustawienia czy tipy na poprawę wydajności to chętnie wysłucham :)

Opublikowano

Core performance boost jak i c-state zostaw na auto niczego to nie zmieni, tego fluctusa zamontuj u góry nad sekcją zasilania jako wyciąg ciepła z obudowy (nad ramem zostaw puste miejsce) takie rozmieszczenie jest najbardziej efektywne ;) 

• Thanks 1
Opublikowano

To lepsze temperatury osiągniesz jak zostawisz 2 z przodu a ten trzeci przeniesiesz na górę (nad sekcję zasilania cpu) tylko nie montuj dwóch na górze bo ten nad ramem będzie zabierał chłodne powietrze które idzie z frontu dla procesora.

• Upvote 1