Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cache Hierarchy Error (z podglądu zdarzeń, zdarzenie WHEA), resety i blue screeny (choć u mnie green screen) na 5700X3D jest spowodowany oszczędzaniem energii PCI-E. Błąd wygląda dokładnie tak:

Zgłoszone przez składnik: rdzeń procesora
Źródło błędu: Machine Check Exception
Typ błędu: Cache Hierarchy Error
Identyfikator kontrolera APIC procesora: 7 (różne)

Widok szczegółów tego wpisu zawiera dodatkowe informacje.

Jak naprawić? Wchodzimy w ustawienia Windows, zasilanie, klikamy nasz aktywny profil (nie ma znaczenia jaki, ja mam zbalansowany) i ustawienia zaawansowane. Szukamy oszczędzania energii PCI-E (karty graficznej). Wyłączamy całkowicie. I nie ma już resetów.

Piszę temat dla tych, którzy będą szukać z Google.

Co jeszcze próbowałem (może u kogoś innego zadziała, u mnie te opcje nic nie dały)

- w profilu zasilania minimalny stan procesora i maksymalny na 100%
- usunięcie sterowników DDU w trybie awaryjnym i instalacja od nowa również w awaryjnym
- reinstalacja sterowników chipsetu
- instalacja najnowszego biosu (niektórzy sugerują cofnięcie, nie próbowałem)

- wyłączenie ULPS w regedit (jeszcze będę testował, bo słyszałem że wiele osób ma z tym problem) - nie, nic nie dało wyłączenie tego.
- w biosie włączenie Spread Spectrum, wylączenie PSS i C6 States
- ustawienie poziom na standard zamiast expert (MSI) w ustawieniach podkręcania
- wyłączenie XMP/DOCP
- ustawienie curve optimizer dla każdego rdzenia na +10 (można próbować wyżej, ale może się grzać)
- można też spróbować Loadline calibration (LLC) dać na 1

Nie próbowałem reinstalacji systemu z tego wszystkiego. Nie znalazłem jednak wyjścia jak zrobić, by oszczędzanie energii PCI-E działało (zresztą nawet na maksymalnej oszczędności cały czas pcie jedzie na maxa). Możliwe, że problem jest tylko na połączeniu AMD (procesor) z AMD (grafika), ale pewności nie mam. Zgłaszam też sprawę do AMD i MSI.

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Przypudrowałeś trupa a nie naprawiłeś :E procek który nawet na stockowym napięciu nie jest stabilny nadaje się tylko do zwrotu, cache hierarchy error nie ma nic wspólnego z oszczędzaniem energi dla pci-e, sterami chipsetu, włączonym spread spectrum itp, używanie tego procesora bez UV a w dodatku z jeszcze wyższym napięciem niż stock to tylko strata prądu i zegara ;) 

Opublikowano
43 minuty temu, Send1N napisał(a):

cache hierarchy error nie ma nic wspólnego z oszczędzaniem energi dla pci-e

Niby nic, a jednocześnie wystarczy jedną opcję wyłączyć i działa.

43 minuty temu, Send1N napisał(a):

używanie tego procesora bez UV a w dodatku z jeszcze wyższym napięciem niż stock to tylko strata prądu i zegara ;) 

Ale ja nie używam podbitego napięcia. Nawet mogę ustawić niższe (dałem curve optimizer -25 allcore negative). Wszystko hula. Problemem jest opcja oszczędzania energii.

No i to jest już mój drugi procesor i drugi z tym samym błędem Cache Hierarchy, więc wątpię, że to wadliwe procesory.