Skocz do zawartości

Istnieje taki Smart z Androidem, który ma tylko Rozpoznawanie twarzy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Istnieje smartfon na Androidzie 10 / 11 tylko z rozpoznawaniem twarzy jak w iPhonach, nie tylko do odblokowania ekranu, ale do wszystkiego i aplikacji bankowej oraz Google Wallet?

Opublikowano
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Pixele od 8 mają "face id", działa to bez problemu w apkach bankowych czy mobywatelu.

Te z literką "a" też czy nie?

Opublikowano
3 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Pixele od 8 mają "face id", działa to bez problemu w apkach bankowych czy mobywatelu.

Ale trzeba miec na uwadze, że to działa tak jak każde inne odblokowywanie kamerą - czyli w gorszych warunkach oświetleniowych nie zadziała w przeciwieństwie do Face ID od Apple.

Mate 20 Pro to miał od Huawei ale to już dość starawy sprzęt

Opublikowano

Czyli jak chce Face ID to tylko Apple?

Opublikowano

Face ID applowe działa na lidarze, a androidowe zwyczajnie na kamerze selfie. Apple robi skan 3D twarzy, Google niby dopuściło tego swojego "face id" z pixeli do apek bankowych, teoretycznie musiałby ktoś mieć idealne zdjęcie naszej twarzy z bliska żeby to oszukać, ale czy i tak by się udało, nie wiem.

Opublikowano
45 minut temu, Katystopej napisał(a):

Face ID applowe działa na lidarze, a androidowe zwyczajnie na kamerze selfie. Apple robi skan 3D twarzy, Google niby dopuściło tego swojego "face id" z pixeli do apek bankowych, teoretycznie musiałby ktoś mieć idealne zdjęcie naszej twarzy z bliska żeby to oszukać, ale czy i tak by się udało, nie wiem.

Testowałem czy tylko piszesz po opiniach z for dyskusyjnych zagranicznych i ewentualnie polskich opinie?

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Co?! O co Ci chodzi? We no idź zobacz, czy Cię gdzie indziej nie ma :kwasny:

Czemu się rzucasz do mnie i jesteś nie przyjemny? Co ja takiego zapytałem?

Proste pytanie czy piszesz bo używałeś, testowałem. Jak byś używał to poniekąd byś przetestował. Czy piszesz bo przeczytałeś w internecie? A ty uważasz, że ja ci jakieś wrzuty robię.

Wyluzuj trochę bo tobie zaszkodzi, a nie mi. Nie można każdego zdania czy pytania odbierać jako jakieś zarzuty czy wrzuty na forum.

Masakra po prostu. Strach się pytać bo dostaniesz ******** za nic.

Edytowane przez Mar_s
słownictwo!
Opublikowano (edytowane)

Było już trochę testów w necie i prób oszukania tego skanowania twarzy z telefonów i poza niektórymi producentami gdzie udało się zdjęciem oszukać mechanizm, to jest to całkiem bezpieczne, a skoro Google dopuścilło to do aplikacji bankowych, to pewnie dopracowali to jeszcze bardziej. Tu bym się nie doszukiwał problemu. Tylko tak jak wspomniałem, to rozwiązanie z androida nie będzie działać przy słabym swietle lub jego braku.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
6 godzin temu, bleidd napisał(a):

to rozwiązanie z androida nie będzie działać przy słabym swietle lub jego braku.

W sklepie i przy bankomacie w dzień chyba powinno działać, czy trzeba pod słońce trzymać?  :P 

Opublikowano
3 godziny temu, bleidd napisał(a):

Tutaj jest wzmianka tylko o Pixelach 8 i 8 Pro (dziwne by było gdyby 9 tego nie miały)

W specyfikacji Pixel a 8a też jest rozpoznawanie twarzy, ale nie wiem gdzie znaleźć czy tylko odblokowanie ekranu czy aplikacje też.

Opublikowano

Rozpoznawanie twarzy ma w zasadzie każdy w miarę współczesny Android. Ale do potwierdzenia tożsamości w aplikacjach bankowych czy tego typu, wg. tego co sam Google pisze, ma to tylko Pixel 8 i Pixel 8 Pro - trochę dziwne żeby nowszy Pixel 9 tego nie miał. No ale nie wiem, trzeba by już mocniej powertować internety w tym temacie.

Opublikowano

Czyli reasumując. Mają to tylko Pixele ogólnie najdroższe modele. Rządem inny flagowiec na Androidzie tego nie ma?

Więc jak się chce mieć Face ID zostaje iPhone SE najnowszy z najtańszych Apple - ów.

Opublikowano
17 minut temu, mscie napisał(a):

iPhone SE nie ma Face ID, chyba że mówisz o tym który jeszcze nie miał premiery. (możliwe że jutro 11.02)

Użyłem słowa najnowszy jakbyś nie zauważył.

10 minut temu, Katystopej napisał(a):

Chyba Nubia Z60 ma face id, ale ręki nie dam, wiem że któryś niszowy chinczyk.

Bubla to ZTE i to raczej nie nizszowy Chińczyk bo by nie kosztował w PL prawie 4 tysie.