Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
Nosząc się z opcją wymiany karty graficznej, kupiłem jakiś czas temu nowy zasilacz.
Wymieniłem bequiet System Power 9 500W 80Bronze na ASUS Prime 850W 80Gold ATX 3.0.
Link do strony producenta: https://www.asus.com/pl/motherboards-components/power-supply-units/prime/ap-850g/

Wiem, że pewnie to nie byłby top wybór zasilacza przez większość z Was, ale skusiłem się na dobrą promocję - kupiłem go nowego za 330zł.
Niestety po zamontowaniu okazało się, że wentylator w tym ASUSie to jakiś dramat.
Przeglądając pulpit to najgłośniejszy element całego PC - przypomina mi czasy 20 lat temu jak siedziało się na pc z jakimś zasilaczem no name.

Robiłem już próby, zatrzymywałem wszystkie inne wentyle w kompie, nawet fizycznie ręcznie palcem zatrzymywałem wentylator zasilacza i to ewidentnie on wydaje  z siebie taki dźwięk mimo dość niedużych obrotów.

Problem jest w tym, że zasilacz kupiłem jakiś czas temu - poleżał trochę w szafie - wiec czas na zwrot już minął...
Domyślam się, że otwierając obudowę stracę gwarancję, ale nie wiem czy przyzwyczaję się do tego hałasu i muszę coś zrobić z tym wentylatorem.

Wyczytałem jedynie, że siedzi tam 135mm wiec nietypowy rozmiar i tutaj może być problem.

Może ktoś już dłubał coś podobnego? Może jest szansa np na wpasowanie jakiejś 140? Widziałem też że można polować na wentyl z chłodzenia CPU od bequiet który ma właśnie 135mm? 

Opublikowano (edytowane)

Ten zasilacz ma wentylator na łożysku kulkowym więc nie ma się co dziwić że "skrobie" :E druga sprawa że do zasilacza potrzebujesz wentylator z niskim napięciem startowym inaczej będzie problem z jego działaniem, mogą być takie objawy że np zaczyna się kręcić dopiero przy większym obciażeniu jak dostanie wyższe napięcie i pozwoli na start a w spoczynku co gorsza pod lekkim obciążeniem nie będzie się wcale obracał co nie jest wskazane w zasilaczach które nie są przystosowane do pasywnej pracy, także byle czego tam kupić nie możesz, z tego co sam testowałem nisko startuje arctic p12, fluctus 120, stary silent wings 2, shadow wings 2 120/140, fractal venturi hf-12 wszystkie które wymieniłem startują poniżej 3v, nie wiem natomiast jak ten wentylator 135mm od BQ o którym piszesz bo nigdy nie miałem go w rękach, jak 140 nie wejdzie to śmiało możesz tam zapodać 120 troche pomyślunku i jakoś go zamocujesz, może być nawet na mocną taśmę dwustronną i wtedy omijasz fabryczny rozstaw otworów na śruby, taki Arctic p12 po taniosci by zdał egzamin. Oczywiście jesteś świadomy tego że musisz podmienić wtyczkę z oryginalnego wentylatora do nowego? w zasilaczu masz tylko 2 pin - masa i zasilanie a obrotami steruje termistor, więc musisz przerobić wtyczkę aby to podłączyć.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Dzieki za obszerną odpowiedź.
No właśnie to łożysko kulkowe... i to niby podwójne xD Zastanawiam się czy może po prostu na początek czymś go nie przesmarować porządnie i sprawdzić czy cokolwiek to dało.
W sumie z tą 120 to racja, przecież one też dobrze dmuchają, zasilacz jest zamontowany wentylem w dół więc tak na prawdę nawet jak piszesz taśma dwustronna powinna od biedy zadziałać - ale to będę widział jak się tam dobiorę.
Co do wtyczki to tak, cos już czytałem, widziałem nawet że bez drutowania można kupić przejściówkę z 3 pin na 2 pin do wentylatorów.

Opublikowano (edytowane)

Smarowanie kulkowego nic kompletnie nie da - starta czasu, jedynie wymiana wentylatora lub sprzedaż i zakup czegoś innego skoro przespałeś okres zwrotu :E ;) Zależy od zasilacza bo wtyki/gniazda wentylatora są różne, nie kupisz sobie od tak przejściówki, lutownicy nie musisz mieć od biedy można skręcić przewody i zaizolować.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Ech, dobra to pomyślę co dalej działać w tym temacie :D
Dzięki za odpowiedź.

Może faktycznie wystawie go w jakiejś przyzwoitej cenie i poszukam czegoś innego, kupiłem go stosunkowo tanio więc jest sansa "dobrze" się go pozbyć, może to jakiś sposób :D

Skoro i tak sytuacja na rynku GPU wygląda jak wygląda to zdąże zrobić podmiankę, szkoda tylko, że poprzedni zasilacz też już sprzedałem xD

Edytowane przez soundvibez
  • Upvote 1