michasm 39 Opublikowano 12 Lutego Opublikowano 12 Lutego Cześć, Posiadam TV Sony xf9005, który swoją premierę miał w 2018. Od jakiegoś czasu mam problemy z aplikacjami steamingowymi. Czasem reakcja na pilota nie jest natychmiastowa, czasem jakieś filmy nie chcą się załadować i muszę uruchamiać ponownie TV. Brak responsywności bywa naprawę irytujący. Przyczyna jest oczywista - TV w momencie premiery posiadał słabe bebechy w porównaniu do telefonów z tego okresu. Słaby procesor i 2gb ram. Liczne aktualizacje firmware TV wprowadzające nowe wersje androida i aplikacje, które są coraz cięższe. Typowe problemy androida. Nie chcę wymieniać TV, który jeszcze działa. Szkoda mi kasy i chciałbym go dalej używać. Myślałem o zakupie przystawki, aby po prostu działało to płynnie. Dzięki HDMI-CEC będę po prostu korzystać z pilota przystawki. Google wydało niedawno następcę Chromecast - Google Streamer 4k, który ma niestety jedynie 4GB ram (mój TV ma 2GB i chromecast, który obecnie ma problemy z wydajnością też tyle ma) i słaby procesor (podobno jedynie 22% szybszy niż chromecast), ale obawiam się, że za rok czy 2 też będzie zbyt wolny po aktualizacjach. Jest Apple TV 4k, który też ma 4 GB ram, ale dla systemów Apple to nie powinno być żadnym problemem. Ma też mega wydajny procesor jak na ten typ urządzenia. Jedyne problemy z Apple TV jakie widzę to: - korzystam z telefonu Samsunga i część funkcjonalności może mnie ominąć, - pomimo, że jest to najwydajniejsza przystawka TV z tych znanych to najnowsza wersja premierę miała w 2022... nie wiadomo czy za 2 lata nie będzie stara, chociaż po apple bym się nie spodziewał braku wsparcia czy problemów z wydajnością. Co byście polecili z przystawek TV? 1000 zł spokojnie mogę wydać jeśli dzięki temu przez parę lat wszystko będzie śmigać płynnie. Może jakieś opinie tych wymienionych lub nowe propozycje? Z góry dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi