Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam aktualnie monitor Monitor IIYAMA G-Master G2770HSU-B1 27" 1920x1080px IPS 165Hz 0.8 ms. Nigdy już raczej nie kupię monitora tej firmy, po ponad roku gdy zwiększe częstoliwośćz 50hz na 60+ to na dole mam poziome paski patrzyłem na 2 innych kompach i jest tak samo... W grach to muszę zmienić z pełnego ekranu w okno bo zamazany ekran...

Posiadam taki sprzęt:

AMD Ryzen 7 7700

Geforce gigabyte 4070Ti Super 16GB

32gb ram

Chciałbym kupić monitor do gier 27cali do 1200zł i zastanawiam się czy lepiej celować w 2k czy Full HD duża jest różnica w przeskoku "zmianach wizualnych"? Jak tak to jaki monitor byście wybrali i polecili jakiś? Marka, model ? 

Opublikowano

Do tego sprzętu co masz to już tylko monitor 1440p. 

Co do modeli to dla mojego młodego wziąłem ostatnio Dell G2724D. On dosyć często wpadaw różnego rodzaju promocje. Ja za swojego dałem 970zł.

Młody zadowolony.

Opublikowano
8 minut temu, MadDog napisał(a):

Co do modeli to dla mojego młodego wziąłem ostatnio Dell G2724D. On dosyć często wpadaw różnego rodzaju promocje. Ja za swojego dałem 970zł.

Młody zadowolony.

Dzięki sprawdzę sobie go^^

7 minut temu, Kadajo napisał(a):

W ramach edukacyjnych.

2K to 1920x1080

2560x1440 to 2,5K

:piwko:

No tak masz rację, dzięki za poprawkę ;d

• Like 1
Opublikowano
23 godziny temu, MadDog napisał(a):

Młody zadowolony.

No właśnie był za 950zł przez weekend ale jak chciałem kupić to xkom miał przerwę techniczną a w poniedziałek było już 1050zł... A teraz w ogóle widzę cena bomba bo 1150zł...

Opublikowano
2 godziny temu, MadDog napisał(a):

One chyba dosyć często wpadają w promki także jak chcesz przyoszczędzić parę złociszy to czekaj i tyle :)

A bo tak się czasem człowiek czai jak pies na jeża i wychodzi bokiem... 

Druga sprawa to trafić zdrową sztukę bez bad pixeli i z dobrym podświetleniem bo taka to i w cenie standardowej byłaby dobra...

Opublikowano

@Rafe Ja obecny monitor z sygnatury zwracałem 3 razy i dopiero 4 sztukę zostawiłem... w powodu pixeli a i tak ta obecna którą zostawiłem miała dwie małe czarne kropeczki ale w rogu ekranu widoczne z bliska tylko na jasnym tle więc już zostawiłem bo miałem dosyć, a to nie jest tak hop siup bo do paczkomatu takie pudło nie wejdzie i trzeba było się użerać ze zwrotami z kurierem...

Swoją drogą to wez sobie zamiast tego dell'a https://www.ceneo.pl/159139350 tańszy, lepszy kontrast , szybszy czas reakcji.

Opublikowano (edytowane)

Tego Lenovo kupiłem synkowi na gwiazdkę i już się rozklekotał. Pojawiaja się takie cieniutkie paseczki na ekranie, im wyższa częstotliwość odświeżania tym więcej ich i częsciej sie pojawiaja. Cieszyłem się, bo trafiłem sztukę bez martwych pikseli i z naprawdę dobrym podświetleniem a tu taki zonk.

Kontrola jakości przy produkcji tych modeli nie istnieje.

Zgłoszę rękojmię i odstąpię od umowy, potem wezmę coś innego.

Edytowane przez Miszek
  • Sad 1
Opublikowano
W dniu 14.02.2025 o 02:42, Send1N napisał(a):

@Rafe Ja obecny monitor z sygnatury zwracałem 3 razy i dopiero 4 sztukę zostawiłem... w powodu pixeli a i tak ta obecna którą zostawiłem miała dwie małe czarne kropeczki ale w rogu ekranu widoczne z bliska tylko na jasnym tle więc już zostawiłem bo miałem dosyć, a to nie jest tak hop siup bo do paczkomatu takie pudło nie wejdzie i trzeba było się użerać ze zwrotami z kurierem...

Swoją drogą to wez sobie zamiast tego dell'a https://www.ceneo.pl/159139350 tańszy, lepszy kontrast , szybszy czas reakcji.

Miałem U2412M i on dalej działa już w sumie z 10 lat z małymi defektami w tym jakiś pixel i nadpalona dioda bo mocniej swieci w jednym punkcie. Byłem z niego zadowolony, brakowało tylko szybszego odświeżania oraz większej matrycy i dalej byłoby dla mnie zadowalająco :)

Opublikowano (edytowane)

Dołączę się do tematu.. Szukam monitora do 800 zł do wqhd 27'. Mam trzy opcje , który z nich wybrać?  Zależy mi na dobrych kątach widzenia bo często gramy z żoną we dwoje na 1 monitorze.

https://allegro.pl/oferta/monitor-lenovo-legion-r27qe-67c5gac1eu-16742867856

https://allegro.pl/oferta/monitor-do-gier-27-cali-aoc-q27g2e-bk-2k-2560-x-1440-155hz-1ms-17205972432

https://allegro.pl/oferta/monitor-led-aoc-cq27g2s-bk-27-2560-x-1440-px-va-1ms-165hz-17204629678

Edytowane przez eciepecie
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Jak zależy ci na kątach widzenia to z miejsca skreśl pierwszy r27qe, dołóż stówkę do https://www.morele.net/monitor-samsung-odyssey-g5-ls27dg500euxen-13239663/ nowa wersja odysseya jest spoko, ma najszybszą matrycę z ekranów do 1500pln, niezły kontrast jak na ips i smużenie.

Już się na Samsungu przejechałem, za raz po gwarancji zaczął mi migotać obraz , teraz to migotanie jakby przenosi się również na środek. Obecnie Samsung odyssey 5 144hz wqhd

Opublikowano
22 godziny temu, Miszek napisał(a):

A jeśli chodzi o monitor 32 cale 1440p można dostać coś sensownego?

Odpuść sobie 1440p na 32 calach chyba że lubisz mydełko/piksele :E 

Godzinę temu, eciepecie napisał(a):

Ips czy Va bo ten model widzę w dwóch opcjach 🙂

Napisał bym OLED :E

Ale z tych dwóch według mnie IPS.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

32" 1440p ma identyczne zagęszczenie pixeli jak ekrany 24" przy 1080p więc nie jest tak zle jak mówisz, natomiast ważna jest też odległość od ekranu, przy 32" nie siedzi się 30cm od monitora :E "full hd" dopiero od 27" zaczeło wyglądać tragicznie i zwróciłem taki ekran po jednym dniu ale przy 24/25" nie narzekałem. Co do matrycy VA vs IPS też polecam ips tylko nie modele z kontrastem poniżej 1000:1 bo to już jest przegięcie :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

32" 1440p ma identyczne zagęszczenie pixeli jak ekrany 24" przy 1080p więc nie jest tak zle jak mówisz, natomiast ważna jest też odległość od ekranu, przy 32" nie siedzi się 30cm od monitora :E "full hd" dopiero od 27" zaczeło wyglądać tragicznie i zwróciłem taki ekran po jednym dniu ale przy 24/25" nie narzekałem. Co do matrycy VA vs IPS też polecam ips tylko nie modele z kontrastem poniżej 1000:1 bo to już jest przegięcie :E 

czyli jęsli mam głowę w odległości około 60 cm ( tak , mierzyłem metrem:boink:) to 32 do wqhd będzie ok ?