Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Jak nie jesteś graczem multi fps to możesz spróbowac zamiast ips ale pamiętaj że VA też ma swoje minusy, typu gorszy czas reakcji czy wyższe smużenie..

I tak zrobię, ciężko się przestawić na gorszą czerń, w multi kompletnie nie gram. Teraz kwestia czy 32 czy 27 nadal. 32 to już spory monitor 🙂

Opublikowano

Jak nie siedzisz bardzo blisko ekranu to możesz wziąc te 32" 1440p i sobie przetestujesz, i tak nie jest powiedziane że przy zakupie monitora nie będziesz robił zwrotu bo może być np tak że trafisz bad pixele i trzeba będzie oddawać i brać drugi albo nawet i 3 egzemplarz.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Jak nie siedzisz bardzo blisko ekranu to możesz wziąc te 32" 1440p i sobie przetestujesz, i tak nie jest powiedziane że przy zakupie monitora nie będziesz robił zwrotu bo może być np tak że trafisz bad pixele i trzeba będzie oddawać i brać drugi albo nawet i 3 egzemplarz.

Bad piksele mogą być również na matrycy VA? 

Opublikowano (edytowane)

jeśli bym zdecydował się na IPS to na jaki parametr patrzeć abym miał najlepszą czerń w IPS-ach? Rozumiem że nigdy nie będzie to tak jak na VA. Kontrast ? i jakie kąty widzenia są najlepsze w VA? czy wszystkie są jednakowe>?

Edytowane przez eciepecie
Opublikowano

Na wszystkich możesz trafić bad pixele czy to TN, IPS, VA...

Kontrast z tym że w sklepach masz przeważnie podane po prostu 1000:1 w przypadku ips a są modele w których w testach wychodzi tragiczne 800:1 są też takie co potrafią zrobić 1500:1  dlatego lepiej prześledz testy na YT zamiast szukać info w specyfikacji ;) 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.02.2025 o 14:52, Brolly napisał(a):

Odpuść sobie 1440p na 32 calach chyba że lubisz mydełko/piksele :E 

Zakładając klawiaturę na biurku i małą odległość od monitora miałbyś rację. Jeśli jednak, tak jak mój syn, masz wysuwaną półkę spod biurka z klawiaturą i siedzisz 70cm od monitora to zagęszczenie 1440p na 32" wcale nie jest mydłem. Nie kupię monitora 4k bo musiałbym oddać nerkę w zamian za grafikę potrafiącą nakarmić taka rozdzielczość, a młody zaproponował żebym pomyślał o większym monitorze.

Poprawiłem, oczywiście 1440p zamiast 1080p.

Edytowane przez Miszek
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Miszek napisał(a):

Zakładając klawiaturę na biurku i małą odległość od monitora miałbyś rację. Jeśli jednak, tak jak mój syn, masz wysuwaną półkę spod biurka z klawiaturą i siedzisz 70cm od monitora to zagęszczenie 1080p na 32" wcale nie jest mydłem. Nie kupię monitora 4k bo musiałbym oddać nerkę w zamian za grafikę potrafiącą nakarmić taka rozdzielczość, a młody zaproponował żebym pomyślał o większym monitorze.

70 cm to jest optymalna odległość dla 1440p przy 27" jak ja mam, można zawsze zwrócić jak by coś nie pasowało ale mówię 32 cale i 1440p no ja jestem zdecydowanie na nie.

Opublikowano

Mam 27 1440p i musze miec skalowanie na 125% bo wszystko jest tak malutkie, że dramat. Tak, wzrok mam dobry, badałem się w listopadzie zeszłego roku. Z perspektywy czasu żałuję, że nie wziąłem 32 1440p

Opublikowano
6 minut temu, Send1N napisał(a):

Jak nie jesteś graczem multi szybkich fps to można brac VA ale przejżyj testy tego monitora, bo VA mają często problem z nadmiernym smużeniem, nie kupuj tylko pod kątem czerni ;) 

Tu Twój ulubiony bruce wszechwiedzący :D jak na tani VA to według niego to spoko wypada.  

• Upvote 1
Opublikowano

Jak żona będzie siedziała z przodu a ty za nią bo jesteś wyższy to będzie ok :E ale jak jedno z was ma zamiar nie patrzeć idealnie na wprost ekranu tylko pod kątem to zwykły ekran będzie lepszy.

• Thanks 1
Opublikowano

Czy są jakieś monitory na panelach ips wyróżniające się dobrą czernią jak na te matryce? Kierować się też kontrastem statycznym - najwyższym ? Zastanawiam się nad zakrzywionym. Bo teraz gdy mam na Va zakrzywiony to dzięki temu z żoną to  widzimy kąty lepiej po skosach, więc też już wchodzi opcja ips curved

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, eciepecie napisał(a):

Czy są jakieś monitory na panelach ips wyróżniające się dobrą czernią jak na te matryce? Kierować się też kontrastem statycznym - najwyższym ? Zastanawiam się nad zakrzywionym. Bo teraz gdy mam na Va zakrzywiony to dzięki temu z żoną to  widzimy kąty lepiej po skosach, więc też już wchodzi opcja ips curved

Moim zdaniem nie ma dobrej czerni na monitorach IPS, ponieważ każdy ma IPS glow, co znacznie pogarsza czerń nawet pomimo kontrastu typu 1500:1 czy 2000:1 - im większa przekątna tym bardziej będzie to widać przy tej samej odległości od ekranu (zakrzywienie nieco pomaga).

Edytowane przez Krisol
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wiadomo ale kolega wyżej chce nabyć monitor poniżej 1K pln który nie będzie miał problemów z kątami widzenia więc oleda nikt nie będzie polecał w tym budżecie :E w tym budżecie można nabyć ipsa z kontrastem blisko 1500:1 a można też trafić taki co ma tragiczny 800:1 wtedy to już jest hardcore i o czarnym można zapomnieć ;) @eciepecie może 3 miesięczna używka? https://allegrolokalnie.pl/oferta/monitor-legion-r27q30 normalnie masz go najtaniej za 995

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano

Dzięki, ale nic z używek nigdy nie kupowałem, wolę dołożyć i mieć nówkę 🙂 tak w ogóle myślę nad Legionem zakrzywionym na VA. Przejrzałem temat IPS i ostatecznie dążył będę ku czerni na VA.