Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, właśnie jestem świeżo po wymianie CPU w kompie. Mianowicie ryzen 3600 na 5700x. Problem jest taki że w większości przypadków jak granie, pulpit czy przeglądarka taktowania latają jak szalone. Mianowicie zegar spada nawet poniżej 3GHz np gdy gram, zaś kolega mówi że powinien hulać na 4,65GHz z lekkim odchyłkiem. Do temperatury nie mogę się przyczepić bo ledwie jest 49 stopni ( zasługa pasty Kryonaut - zaś na 3600 z pastą Pactum było prawie 70 ). Chciałbym jakoś to rozwiązać i proszę o jakieś tipy które będę mógł wykorzystać. Bios? Oprogramowanie? Mam w planie wymienić mobo na b450 lub b550, ale w późniejszym terminie. Być może to mobas nie ogarnia...

Mój spec: 

Ryzen 5700x

32gb ddr4 3800MHz 

Mobo ASRock A320-HDV

Rx6700xt 12Gb

Opublikowano

Sprawdź w bios czy pbo masz odpalone, te 49 stopni nie wynika z pasty tylko z tego że nie boostuje. Dobrze by było żebyś pokazał ss z hwinfo i fotki z bios, wtedy łatwiej coś podpowiedzieć. Jeśli 3600 miał dobre zegary to płyta powinna ogarnąć 5700x, bios najnowszy?

• Upvote 1
Opublikowano
48 minut temu, Stilion napisał(a):

( zasługa pasty Kryonaut - zaś na 3600 z pastą Pactum było prawie 70 )

Z pewnością :E ta pasta niczym nie wyróżnia się z pośród innych na rynku oprócz 3x wyższej ceny %-) a różnica między  pastami zamyka się w 2 stopniach w przypadku tego procka. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

ale jedno drugiego nie wyklucza

na default mu chodziło, ale zapewne nie da się ustawić nic manualnie,

tu bym zaczął od resetu biosu dla świętego spokoju

pamięci 3800 i chodzą na tyle ?

poza tym jak gra to przecież procek nie musi chodzić na pełny gwizdek, tylko w miarę potrzeb

trzeba załadować coś co obciąży procesor, hwinfo w tle i wtedy patrzeć

pobierz OCCT nawet i daj CPU ,albo CPU + ram , wtedy patrz na zegary i temperatury

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Send1N napisał(a):

Skoro ex 3600

To mój stary proc. Na Ryzenie 3600 też miewał takie niskie zegary, tylko to było na osd od grafiki AMD, tam jakby był inny odczyt niż na msi afterburner, gdzie zegar jest prawie cały czas sztywny, wątpię żeby sterownik amd miał szybszy czas odświeżania niż msi afterburner, które ma bodajże domyślnie 1000ms? piszę z głowy. 

Ten mój stary Ryzen 3600 może mógł mieć do tego czasu degradację? On nie używa hwinfo, pytałem się go o napięcia czy podskoczyły czy nie, ale u mnie Ryzen 3600 też bywał ciepły ale nie tyle, tyle miał w cinebenchu. Ten proc to z premiery Ryzenów w lipcu 2019. One też miały wyższe temperatury, bo jak pamiętam miały dwa chiplety tak to było gadane na pclabie, i dopiero ryzeny 5000 miały niższą temperaturę i poprawioną budowę.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Ryzen'y 3600 to były piekarniki a niektóre sztuki grzały się od samego patrzenia. Sporo sztuk padło po jakimś czasie gdzie mówiło się, że zepsuty procesor to jak wygrać w totka. 

Opublikowano

Piekarniki w porównaniu do zen/zen+ jeżeli już, od ZEN2 zaczeły się problemy z transferem ciepła z racji budowy i niewiele się zmieniło w tej kwestii, ZEN3 wcale nie były chłodniejsze i była dokładnie ta sama sytuacja że nie ważne jakiego kloca w postaci np chłodnicy 420 byś zapakował to i tak temperatury były podobne do tego co oferuje przykładowo fortis :E 

Opublikowano
Godzinę temu, Reddzik napisał(a):

On nie używa hwinfo,

to może zacznie, bo inaczej jałowa dyskusja,

nawet samo OCCT wystarczy, bo wszystko pokaże i obciązenie i temperatury

occt.jpg

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, miro napisał(a):

to może zacznie, bo inaczej jałowa dyskusja,

nawet samo OCCT wystarczy, bo wszystko pokaże i obciązenie i temperatury

occt.jpg

image.png

IMG_20250213_145531507_HDR_AE.jpg

IMG_20250213_145545867_HDR_AE.jpg

IMG_20250213_145557155_HDR_AE.jpg

IMG_20250213_145610696_HDR_AE.jpg

IMG_20250213_145709964_HDR_AE.jpg

IMG_20250213_150131610_HDR_AE.jpg

image-3.png

Edytowane przez Stilion
Opublikowano

on nie boostuje

obejrzyj filmik co @Send1N wkleił, porównaj swój bios

resetowałeś go dla świętego spokoju ?

jaki masz tryb wydajności ustawiony w windows ?

w menedzerze urządzeń/ system/ procesory, ile ci widzi " procesorów "  ?

wgrywałeś sterowniki chipsetu ?

Opublikowano
13 minut temu, miro napisał(a):

on nie boostuje

obejrzyj filmik co @Send1N wkleił, porównaj swój bios

resetowałeś go dla świętego spokoju ?

jaki masz tryb wydajności ustawiony w windows ?

w menedzerze urządzeń/ system/ procesory, ile ci widzi " procesorów "  ?

wgrywałeś sterowniki chipsetu ?

Zaraz zrobię reset biosu, tryb zrównoważony, system nie widzi tego pod tą nazwą, ani pod device manager, zaraz wygram chipset.

Opublikowano

daj na razie wysoką wydajnośc, zobaczysz jak zapuścisz OCCT czy coś się zmieniło

oczywiście inne kroki opisane wcześniej.

27 minut temu, Stilion napisał(a):

system nie widzi tego

musi być , bo już widziałem u kogoś że mial tylko 4, po zmianie procesora..

procesory.jpg

Opublikowano

To był ten reset biosu? Bo wygląda jakby bios Ci zwariował po zmianie CPU. Objawy przypominają mi nieprzerestartowany windows po zmianie jakiegoś hardware, niby wszystko ok ale np. ram czy gpu leci na pół gwizdka. 

Reset bios do ustawień fabrycznych i wtedy sprawdzaj. Nawet na zdjęciu z occt widać, że ten proc pod obciążeniem ma jakieś takie niskie vcore - 1,24v tylko - podczas gdy niekontrolowany powinien boostować i mieć vcore powyżej 1,3v.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam z nim kontakt na discordzie, wrzucam co mi kazał wrzucić, bo on do roboty się zbiera. Pokazywał mi co nie co, wszystko ma na "auto" domyślnie, bo robił reset biosu, jedynie co zauważył, że jak odpalił Pstate w biosie i ustawił ręcznie np 4000 to miał dużo wyższy boost niż normalnie i wynik benchmarka w cpu-z podskoczył, ale nadal odbiegał od normy, bo wiadomo. Aktualnie kazałem mu dać na auto Pstate.
Dla mnie to też jest dziwne. Windowsa nie biorę pod uwagę, ale może i on ma jakiś problem, ale może płyta, albo sam proc coś nie tak. Nawet w cpuz w zakładce procka ma dużo niższe zegary niż nawet u mnie.

To jego najnowsze screeny, które chciał żebym wstawił:
obraz.thumb.png.e50a0ae7ce476f64ab0f4ebcba24c9a3.png

obraz.thumb.png.b514d58bfa19e606e4a325b6145aca59.png

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1