Skocz do zawartości

Termopady czy pasta, co jest lepsze przy wymianie starych oryginalnych termopadow w GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest taka pasta do kolby K5pro, jest całkiem niezła, bardzo gesta dobrze przewodzi ciepło, można stosowac ja na pamieci, i układ zasilania GPU (nie przewodzi pradu). Z drugiej strony najpopularniejsze sa termopady. Tutaj nie mam obeznania ktore byłyby lepsze niz te oryginalnie zainstalowane przez producenta. Bo na rdzeń to wiadomo PTM. Próbował ktoś cos innego niż termopady? Jakie sa twoje doswiadczenia przy wymianie tych jakze istotnych elementow w twoim GPU na przestrzeni ostatnich lat? Sporo osob z reguły podpowiada zeby zostawiac stare, ale według mnie to złe podejscie. Jeżeli ktos wie np co jest lepsze które, termopady sa najlepsze i jakie ma to odniesienie do naprawde gestej i wydajnej pasty do kolby K5pro, to prosze sie podzielic swoim info !

Opublikowano
5 godzin temu, sideband napisał(a):

K5 Pro to nie pasta tylko kit termiczny. 

Kit termiczny spokojnie zastępuje nawet bardzo dobre termopady i plusem tego rozwiązania jest, że nie trzeba mierzyć i dobierać padów.

Czyli generalnie poleciłbys K5 Pro zamiast top termopada?

Opublikowano (edytowane)

Możesz użyć kitu termicznego ale nie koniecznie K5 Pro bo ma kiepską przewodność cieplną, lepszy będzie np https://allegro.pl/oferta/zt-py6-kit-termiczny-szpachlowka-13w-mk-20g-16807870282 wszystkie te "gluty" które masz w laptopach po zdjęciu chłodzenia na innych elementach niż rdzenie czyli pamięci,cewki,mosfety o kolorze różowym to jest właśnie to. Dobrym sposobem jest ulepienie odpowiedniej wielkości kulek zamiast klasycznego nakładania na elementy które poprzez docisk się spłaszczą pokrywając z odpowiednią grubością dany element, może tylko nie w gołych paluchach tak jak on to robił :E najlepiej użyć rękawiczek nitrylowych:

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Side napisał że kit termiczny dobrze zastępuje niezłe pady ale nic nie wspomniał o k5 pro (oprócz tego że to kit a nie pasta :P), jak już brać to coś z sensowną przewodnością zt-py6 jest ok.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Ja stosuję różową thermal putty na 4090 od 1,5 roku i mogę polecić, u mnie miało być niby 5W/m-k, @Send1N polecił coś nowszego , wcześniej sam tego nie widziałem, muszę sprawdzić

Ps. a wiecie czym to potem czyścić?  próbowałem jakimś alkoholem do elektroniki, ale nie szło

jeszcze teraz znalazłem taki kanał na YT

https://www.youtube.com/@snarksdomain

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)

A w jakim celu chcesz to tak czyścić idealnie na glanc? jak karta ma gwarę i o to chodzi to nie dawaj czegoś takiego tak samo jak nie dawaj jakiś niestandadowych kolorów pasty typu różowa/miętowa na rdzeń ;)

Edit. A dobra doczytałem  że zdążyłeś użyć już na 4090 :E 

Edytowane przez Send1N