Skocz do zawartości

Streamery / Odtwarzacz sieciowy do muzyki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie jest drogie w stosunku do tego, co oferuje. Poza najbogatszym w funkcje streamerem na rynku jest to też DAC. Póki nie było WiiM Ultra, praktycznie nie miał konkurencji.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
8 godzin temu, Karister napisał(a):

Nie jest drogie w stosunku do tego, co oferuje. Poza najbogatszym w funkcje streamerem na rynku jest to też DAC. Póki nie było WiiM Ultra, praktycznie nie miał konkurencji.

Gdyby WiiM od Mini dodał natywne wsparcie dla Apple Music to te drogie sprzęty, streamery nie miały by sensu radnego :) Aczkolwiek na WiiM Mini mogło by nie dać rady bo ma 128MB RAM i chyba na dane więc nie wiem czy aplikacja Apple Music by się zmieściła w ich firmware, ale od WiiM Pro do Amp spokojnie.

Opublikowano

Nie dla każdego priorytetem jest tanio. Są osoby, którym zależy na całym stacku z jednej serii, żeby to fajnie wyglądało. Jak ktoś inwestuje w pokój odsłuchowy z pełną adaptacją akustyczną, duże kolumny i potężne wzmaki, to cena streamera nie zrobi mu różnicy. Wyświetlacz WiiM Ultra też pozostawia sporo to życzenia. W przypadku trzech lub więcej metrów od miejsca odsłuchu ja bym chciał jednak takiego Rose, żeby coś na nim widzieć. Także sens, jak to często w audio bywa, jest mocno subiektywny.

Apple nie daje API do Apple Music wszystkim producentom, więc to nie jest tylko kwestia RAM. Póki WiiM nie dostanie praw, nie będzie miał wsparcia niezależnie od hardware na pokładzie. Do tego WiiM Ultra zaliczył wtopę z brakiem wsparcie AirPlay poza brakiem samego Apple Music.

Opublikowano
2 godziny temu, Karister napisał(a):

Nie dla każdego priorytetem jest tanio. Są osoby, którym zależy na całym stacku z jednej serii, żeby to fajnie wyglądało. Jak ktoś inwestuje w pokój odsłuchowy z pełną adaptacją akustyczną, duże kolumny i potężne wzmaki, to cena streamera nie zrobi mu różnicy. Wyświetlacz WiiM Ultra też pozostawia sporo to życzenia. W przypadku trzech lub więcej metrów od miejsca odsłuchu ja bym chciał jednak takiego Rose, żeby coś na nim widzieć. Także sens, jak to często w audio bywa, jest mocno subiektywny.

Wiesz ja też lubię mieć jedno, całe, a nie jedno czarne drugie białe bo nie wygląda to dla oka przyjemnie. Oczywiście dałem tylko przykład kolorami.

Dlatego zapytam jeszcze raz bo już pytałem, ale widzę, że znasz się dużo lepiej ode mnie na tym wszystkim, dlatego miał bym prośbę, żebyś tak dokładniej doradził na poniższe pytania :) 

1. Jak duża dla mnie w odsłuchu będzie różnica samego wzmacniacza mój Denon vs WiiM Amp, biorąc pod uwagę jak wcześniej pisałem jakie mam kolumny?
  2. Co lepsze WiiM Mini i kabel optyczny gdzie WiiM Mini "dekoduje" tylko FLAC z Tidal, a resztę robi DAC w Denon?
  3. Który według ciebie DAC lepszy w Denonie czy bądź co bądź DAC w nowszym WiiM Amp?
  4. Za ile byś ewentualnie sprzedał Denon PMA-800NE np na Allegro biorąc pod uwagę, że ma 3 lata prawie, bez gwarancji, cały czas stoi w jednym miejscu, zero kurzu w środku bo nadal jak słoneczko zaświeci na dolną półkę szafki to się wszystko błyszczy jak nowe w Denonie? Czy za 1400-1500 myślisz, że by się chętny znalazł?

Poza pytaniami to ja 100% słucham muzyki z TODAL, nie słucham z CD czy gramofonu, więc wykorzystuje chyba tylko nie wiem nawet czy połowę potencjału tego Denona.

Opublikowano

Zarówno Denon jak i WiiM mają neutralne sekcje DAC, więc nie widzę powodu, dla którego któryś z nich miałby by być lepszy. Nie wiem też, skąd ja miałbym wiedzieć, czy Tobie bardziej będzie odpowiadało brzmienie od Denona czy WiiMa. Najbezpieczniej jest przyjąć w ciemno, że w ślepym teście nie usłyszysz żadnej różnicy, a w źle przeprowadzonym teście lepszy będzie WiiM, bo jest nowszy, więc musi być lepszy. Ja bym wolał sobie zostawić Denona i dokupić sam streamer, żeby sobie nie blokować dalszego rozwoju systemu rozwiązaniem all-in-one.