Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

nadszedł czas bym wymienił starego 15-letniego laptopa, który ostatnio odmówił posłuszeństwa na coś nowego. Na 99% jestem zdecydowany na składanego PCta. 

Miałem Lenovo T410 z I5 M520, 4GB RAMu 1333MHz, dyskiem SSD. Dawał radę jako tako z Fusionem 360, grą typu GTA SA. Steam nie działał. 

Nowy komputer:

Przeznaczenie w kolejności od najważniejszego:

- użytkowanie ogólne:

internet, praca na plikach i podobne

- użytkowanie CADów i podobnych:

przede wszystkim Fusion 360 (teraz użytkuje tylko jego). Przewiduje też SolidEdge, FreeCAD, Solidworks i podobne programy. Modelowanie głównie bryłowe, czasem powierzchniowe, rzadko tworzenie modeli na podstawie stl. Złożenia na oko mające 100 czy 300 elementów, może większe (czasem jakieś maszyny). Programów do "rzeźbienia 3D" (np. Blender), wizualizacji fotorealistycznych (np. KeyShot) czy architektury (np. Sketchup) nie przewiduję na daną chwilę. Gdyby coś się w tej kwestii zmieniło, wystarczy by komputer pozwolił na naukę tych programów. Obecnie skupiam się na konstruowaniu. 

- gry:

zatrzymałem się na czasach GTA SA, COD 2 (tak do 2014 r. grałem czasami) więc na dobrą sprawę nie mam wielkich wymagań. Grałem potem jeszcze w Spintires i fajnie jakby nowy sprzęt dał radę z najnowszą częścią tej gry - Expeditions: A MudRunner Game. Po za tym GTA 5, jak się da to 6 ale nie konieczne (tak, wiem - nie są znane wymagania w tej chwili), zapewne też jakaś nowsza strzelanka podobna do COD2 (bardzo fajnie wspominam multiplayer i tak tylko grałem - a może uda się grać dalej ? Widziałem live z 2024r) i jakaś strategia. 

Wymagania:

- dobrze gdyby w przyszłości dało radę go podrasować gdy zacznie braknąć mu mocy (lub moje skile się powiększą)

- jestem przyzwyczajony do muzyki z głośników więc dobrze gdyby one były a jak rozumiem poniższe zestawy są "gołe". 

- możliwość włożenia napędu DVD ale nie jest to warunek konieczny 

Preferencje: lubię kupić dobrze. Jeśli faktycznie coś jest warte zakupu mimo, że jest droższe to to kupuje. Wolę teraz wydać więcej niż potem płacić dwa razy za to samo i de facto wydać więcej.

Poniżej przedstawiam kilka propozycji, które otrzymałem i prosił bym Was o ich ocenę.

Wariant 1:

(Dla pewności wklejam pełne nazwy niektórych elementów ze stron sklepów)

Obudowa - Aerocool CS111 lub podobna

Zasilacz - Chieftec Eon ZPU-700S 700W 80+

Płyta główna - Biostar B650 MT

Procesor - Ryzen 5 8400F

Chłodzenie - Spartan 5 Max (CPU Endorfy Spartan 5 MAX)

Karta graficzna: RTX 3060 12GB (ASUS GeForce Dual RTX 3060 12GB V2 OC Edition Gaming Grafikkarte)

Ram: Patriot Viper Venom 32GB, 6000 MHz (Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL36 (PVV532G600C36K))

Dysk: SSD - ADATA Legend 800 1TB PCI-E Gen4 (SSD ADATA Legend 800 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe)

(kolejne warianty to zmiany procesora i karty graficznej)

Wariant 2:

Procesor - Ryzen 5 8400F

Karta graficzna: Intel Arc B85012GB (ASRock Intel ARC B580 Challenger OC 12GB)

Wariant 3:

Procesor: Ryzen 7-700

Karta graficzna: Intel Arc B85012GB (ASRock Intel ARC B580 Challenger OC 12GB)

Wariant 4:

Karta graficzna: RTX 3060 12GB (ASUS GeForce Dual RTX 3060 12GB V2 OC Edition Gaming Grafikkarte)

Wariant 5:

Karta graficzna: RTX 4070 12GB (Inno3D GeForce RTX 4070 Twin X2 - 12GB GDDR6 RAM)

Mam:

Monitor: Dell U2412M

Karta sieciowa: TP-LINK ARCHER T3U AC1300 (lub światłowód). 

Myszka i klawiatura 

Komputer planuje złożyć sam (pierwszy raz) albo zanieść do lokalnego serwisu (150-200 zł). 

Z góry dziękuję za pomoc.