Skocz do zawartości

Nalot (korozja?) Creative Sound Blaster Audigy FX v2 model SB1870

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wszystkim

Spotkał się ktoś w krótkim czasie po zakupie karty dźwiękowej z nalotem (lub objawem korozji) na gniazdach Jack?

Po latach występuje korozja to wiem, bo wystarczy zobaczyć ogłoszenia budżetowych kart używanych.

W momencie zakupu mojej Creative Sound Blaster Audigy FX v2, to gniazda były błyszczące itd, a po ok. 18 miesiącach zauważyłem nalot na wszystkich elementach metalowych gniazd Jack. 

Foto przedstawia raczej wyraźnie o co mi chodzi.

Z mojej strony pytanie, czy to może mieć "już" wpływ na jakość dźwięku?

Czy takie coś może podlegać reklamacji? bo mi się wydaje, że chyba tak.

Jak na tak krótki okres użytkowania, to przyznaje bardzo dziwne zjawisko kiepskiej jakości metalu zastosowanego lub raczej brak nałożenia warstwy ochronnej.

Śledzie od karty nie wykazują takich objawów itd. są nadal błyszczące bez nalotu, ale gniazda niestety już nie.

Nadmieniam, że karta nigdy nie była narażona na nadmierną wilgoć itd, pomieszczenie suche w pokoju, wilgotność powietrza standard jak w każdym mieszkaniu w zakresach temp ok 23-24.

Te gniazda jack to jedyny element w jakim zauważyłem ten nalot (chyba korozje) w swoim komputerze.

gniazda_jack.jpg

Opublikowano (edytowane)

Normalne, w każdej karcie dzwiękowej jaką miałem na slot pci czy pci-e występowała po czasie taka śniedz i wcale nie działo się to po dłuższym okresie niż u ciebie, jakość dzwięku nie ulegała pogorszeniu od tego.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Ok dzięki za info, czyli rozumiem, że to efekt budżetowego zakupu i brak  (np niklu/złota itd) aniżeli przy droższych kartach audio.

Niemniej dla mnie to przyznaje, że to porażka aż tak szczędzić przez producenta, by nie zastosować jakieś powłoki bardziej szlachetnej.

innymi słowy jaki sens pozłacanych styków itd. Czyżby to był również bajer w drogim audio sprzęcie....nie domagam się pozłacanych, ale zwykła stal nie podatna na korozję by mi wystarczyła przy tej cenie ok 200zł.

Aż dziw mnie bierze, że taki "szajs" jack gniazda w karcie jak nie patrzeć markowej, a nie no-name.

Opublikowano

Ano audiofilem nie jestem,  jak też nigdy nie pokładałem wiary w lepszy dźwięk "na ucho" przez złote kable i styki itd.

Fakt może urządzeniami profesjonalnymi można wykazać różnice itd, ale na zwykle ucho ludzkie przeciętny człowiek, to bardzo wątpię.

Niemniej z mojej strony duży minus dla tej SB w cenie ok 200zł i pojawianie się korozji, strach myśleć za 5 lat co będzie.

Słucham przez kabel HD Audio (podpięte mam w złącze Intel Front Panel 9-stykowe) na tej karcie SB, bo słuchawki DT770 PRO, podpinam pod gniazdo jack w obudowie komputera z przodu. A więc nie korzystam z gniazd jack na śledziu tej karty, a tylko z poz 7 na rys.

Prawdę mówiąc nie wiem, czy na jack tylnym na śledziu jest lepszy dźwięk, bo nie sprawdzałem w celu typowo porównania.

Raczej w teorii powinno być to samo.

front panel 9styk.jpg