Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Powoli się rozglądam za nowym laptopem, a że wysoko cenię sobie kulturę pracy i niskie temperatury więc mile widziane jest obniżanie napięć na CPU i GPU. Czytałem jednak, że w ostatnich latach procesory w laptopach nie miały takich możliwości.

Czy ktoś obeznany mógłby rzucić trochę światła na ten temat? Sam się pogubiłem po lekturze forów (wstyd przyznać ale słaba znajomość angielskiego nie pomaga   :)Które modele, jeśli takowe istnieją, umożliwiają takie operacje i w laptopach których firm? 

Opublikowano

Nawet jeżeli dany model nie pozwala na klasyczne UV to można wyłączyć boosta dla cpu poprzez edytowanie jednego wpisu w rejestrze i z miejsca masz kilkanaście stopni mniej

Druga sprawa to najlepiej kupić coś co nie będzie wymagało takich zabiegów do utrzymania temperatur w ryzach i znośnego hałasu zamiast low endowy model z nadzieją że po UV będzie lepiej :P 

Opublikowano

Nie ma takich laptopów w cenie ok. 5,0-5,5 tys., które satysfakcjonowałyby mnie bez takich zabiegów  :) . Możliwość używania ThrottleStop bardzo wskazana.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.02.2025 o 20:46, Miszek napisał(a):

Witam.

Powoli się rozglądam za nowym laptopem, a że wysoko cenię sobie kulturę pracy i niskie temperatury więc mile widziane jest obniżanie napięć na CPU i GPU. Czytałem jednak, że w ostatnich latach procesory w laptopach nie miały takich możliwości.

Czy ktoś obeznany mógłby rzucić trochę światła na ten temat? Sam się pogubiłem po lekturze forów (wstyd przyznać ale słaba znajomość angielskiego nie pomaga   :)Które modele, jeśli takowe istnieją, umożliwiają takie operacje i w laptopach których firm? 

Zależy jaka marka. Np w laptopie lenovo nie muszę robić UV (chociaż sam producent daje taką możliwość w minimalnym stopniu w swojej aplikacji do zarządzania laptopem i nie zabrania stosowania Throttlestop), ale osobiście wolę po prostu obniżyć moc cpu z poziomu fabrycznej aplikacji, co nie powoduje ewentualnych problemów ze stabilnością, a jest na tyle zapasu, że spokojnie np przy 60w ciśniemy w gierki. Przekłada się to na znaczny spadek temp względem samego UV. 

Lenovo jest jedną z nielicznych marek, która pozwala na tak zaawansowane ustawienia. Następny jest Asus i MSI z poziomu biosu. 

Ewentualnie masz zawsze profile wydajności. Zbalansowany zapewnia kulturę pracy i temperatury kosztem niewielkiego spadku wydajności. 

Kupując laptopa z CPU od AMD licz się z wieloma ograniczeniami, bo amd nie pozwala na tyle, co Intel. 

Zrzutekranu2025-02-20073728.thumb.png.a0f509e55ab4ed5dcdfa50dd85e9e732.png

Zrzutekranu2025-02-20074023.thumb.png.1f6cdd588d32af7a1f85dea53db86895.png

Edytowane przez seba842005
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.02.2025 o 21:42, Miszek napisał(a):

Nie ma takich laptopów w cenie ok. 5,0-5,5 tys

Jest Asus Rog Strix G16, który ostatnio był za 5.5 tyś ;) 

Świetne chłodzenie, ciekły metal na CPU, GPU i możliwość zrobienia undervoltingu procesora jak i karty graficznej ;) 

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 1
Opublikowano

Dziękuję. Czyli pozostaje procesor Intela i laptop Lenovo bądź Asus. MSI w moim budżecie robi takie gnioty, że szkoda gadać.

Czy Lenovo musi być Legion, czy LOQ daje takie same możliwości?

Opublikowano
14 godzin temu, Miszek napisał(a):

Dziękuję. Czyli pozostaje procesor Intela i laptop Lenovo bądź Asus. MSI w moim budżecie robi takie gnioty, że szkoda gadać.

Czy Lenovo musi być Legion, czy LOQ daje takie same możliwości?

Legion jest serią wyżej względem LOQ, lepiej przy nim zostań. Można celować w promocji z lepszym ekranem czy konfiguracją, lecz na ten moment

Lenovo Legion 5-16 i5-13450HX/16GB/512+1TB RTX4060

Opublikowano

Szkoda tylko, że przestali produkować Legiony 17 cali. Pojawić się ma natomiast 17 calowy LOQ dlatego o niego pytam.

Obecnie mam 5 letniego HP Paviliona Gaming 17, który też nie jest topowym laptopem, ale umożliwia ustawienie takich profili, że w lekkim użytkowaniu działa niemal pasywnie, a podczas grania (już tylko w mało wymagające tytuły) też głowy nie urywa.

Jestem w takim wieku, że pożądany jest głównie spokój i cisza :) a nowe laptopy rzadko kiedy to oferują, stąd zależy mi na dużych możliwościach konfiguracyjnych.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Miszek napisał(a):

umożliwia ustawienie takich profili, że w lekkim użytkowaniu działa niemal pasywnie

To jest zaleta Asusa bo masz 3, wbudowane profile, które za sprawą małego oprogramowania G-Helper możesz dowoli edytować. 

Możesz ustawić sobie np. limity mocy dla procesora dla każdego z poszczególnych trybów i taktowanie karty mobilnej + dobrać odpowiednią krzywą pracy wentylatorów pod swoje profile. 

Ja ustawiłem 3 tryby:

Silent - 20W CPU, 1000Mhz GPU ~55W i przy takich nastawach laptop jest niesłyszalny a w większości gier pograsz komfortowo. Przy takich ustawieniach GPU notuje 62C a CPU 72C. Głosniki w laptopie na 40% i nie słychać pracy wentylatorów :) 

Balance - 25W CPU, 1500mhz GPU ~70W - wydajność sporo wyższa względem silent jednak zachowany dość dobry komfort użytkowania. Procesor dobija do 77CC a GPU do 66C.

Turbo - 35W/115W, 2500Mhz GPU ~165W - wydajność 2x większa względem "Silent" i głośno. W tym profilu często ustawiam limit temperatury GPU na 77C i wtedy limit dość dobrze trzyma komfort użytkowania i wydajność. 

Procesor dobija do 82C a GPU do 84C lub 77C jeśli ustawię limit

Obecnie gram w Horizon Forbidden West i w ustawieniach maksymalnych z DLAA + FG bez DLSS w trybie Silent mam ponad 65fps wszędzie. Średnio wychodzi cały czas ~80fps. 

W balance wychodzi ponad 100fps a w trybie Turbo to rzadko wydajność spada poniżej 140fps. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Takie 3 profile to nawet budżetowy lenovo ideapad miał, bawiłem się tym w tamtym roku, można było przełączać kombinacją dwóchj klawiszy na klawiaturze, także raczej to jakaś opcja premium nie jest :E;) 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Send1N napisał(a):

Takie 3 profile to nawet budżetowy lenovo ideapad miał, bawiłem się tym w tamtym roku, można było przełączać kombinacją dwóchj klawiszy na klawiaturze, także raczej to jakaś opcja premium nie jest :E;) 

Chyba nie doczytałeś całego zdania... 

17 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

To jest zaleta Asusa bo masz 3, wbudowane profile, które za sprawą małego oprogramowania G-Helper możesz dowoli edytować. 

W Ponad 90% laptopów takie profile są na stałe zaszyte w biosie bez możliwości ich edycji. Możesz się tylko po między nimi przełączać. Asus daje możliwość edytowania swoich profili dzięki czemu możesz ustawić dosłownie wszystko pod swoje preferencje ;) 

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 1
  • Upvote 2