Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ulubiona i jedyna słuszna odpowiedź doświadczonych ludzi z IT: "To zależy". I to jest właśnie ta prawidłowa. :) Jak będziesz wszystko rozgryzał sam, będzie dłużej w cenie rachunków za prąd i Internet, bo w sieci znajdziesz wszystko. Zejdzie natomiast sporo na analizę, które materiały są dobre, a które nie i dlaczego. W zasadzie na początku nie będziesz w stanie tego ocenić, więc pewnie będą się zdarzać kroki wstecz. Koszty bootcampu, który to przyspieszy, to zazwyczaj 12-25 tys, zależnie od wybranego pakietu. Dzisiaj bliżej tej pierwszej kwoty, bo bootcampy zdychają i dają duże promocje. Czy warto? To zależy. :) Od prowadzących, na których trafisz. Ja kilka lat pracowałem jako wykładowca w kilku z nich i bym nie polecił. Wolałbym uczyć się samemu i raz na jakiś czas wziąć konsultacje u jakiegoś doświadczonego programisty, czy zmierzam w dobrym kierunku. Poza tym w jednym z popularnych bootcampów kurs zazwyczaj kończy się pismami prawniczymi i pozwami. Przyjąłbym 500-1000h na naukę.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
Godzinę temu, Karister napisał(a):

Ulubiona i jedyna słuszna odpowiedź doświadczonych ludzi z IT: "To zależy". I to jest właśnie ta prawidłowa. :) Jak będziesz wszystko rozgryzał sam, będzie dłużej w cenie rachunków za prąd i Internet, bo w sieci znajdziesz wszystko. Zejdzie natomiast sporo na analizę, które materiały są dobre, a które nie i dlaczego. W zasadzie na początku nie będziesz w stanie tego ocenić, więc pewnie będą się zdarzać kroki wstecz. Koszty bootcampu, który to przyspieszy, to zazwyczaj 12-25 tys, zależnie od wybranego pakietu. Dzisiaj bliżej tej pierwszej kwoty, bo bootcampy zdychają i dają duże promocje. Czy warto? To zależy. :) Od prowadzących, na których trafisz. Ja kilka lat pracowałem jako wykładowca w kilku z nich i bym nie polecił. Wolałbym uczyć się samemu i raz na jakiś czas wziąć konsultacje u jakiegoś doświadczonego programisty, czy zmierzam w dobrym kierunku. Poza tym w jednym z popularnych bootcampów kurs zazwyczaj kończy się pismami prawniczymi i pozwami. Przyjąłbym 500-1000h na naukę.

POZWAMI?!?!?!

Opublikowano (edytowane)

Nie będę wyciągał publicznie brudów, ale w obliczu problemów finansowych ów bootcamp chwytał się wszelkich nieczystych zagrań, aby nie wywiązać się z umów i wyciągnąć dodatkową kasę od kursantów.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
W dniu 25.02.2025 o 16:39, ampere1 napisał(a):

Zastanawiam się nad przebranżowieniem. 

Nie polecam IT dla ludzi na twojej pozycji, tj, jeśli nie doprowadziły cię do tego jakieś szczególne zainteresowania to będziesz rywalizować z setkami juniorów na jedno miejsce.

Opublikowano (edytowane)

Ja myślę że specjalista it od cybersecurity po studiach prawniczych to byłoby niezłe combo. Jako jakiś programista wyższego szczebla manadżer/architekt. Ale ciekawi mnie co jest nie tak w branży prawniczej że się nad taką zmianą zastanawiasz. Prawnik to brzmi już jako końcowa destynacja z której nie opłaca się iść w bok. Programowanie to też trochę przeciwieństwo studiów prawniczych gdzie bardzo się liczy dobra pamięć, a w programowaniu logiczne rozumowanie. Mnie bardzo ciężko szły przedmioty jak historia, j. polski, biologia, anatomia, fizjologia i dlatego poszedłem w programowanie gdzie nie trzeba wkuwać na pamięć. Ja zaczynałem 6 lat temu i było łatwo się wbić w rynek. Doszedłem do stanowiska seniorskiego ale szczerze mówiąc ciężko mi znaleźć firmę która mi zapłaci więcej, a mam stawkę taką rynkową zwykłą, może nawet słabą. Musiałbym się podszkolić mocno, więc nawet z doświadczeniem nie jest różowo. Trzeba mieć motywację do ciągłego szkolenia się, ale szczerze mówiąc przejście z programisty na manadżera/technical manadżera który będzie ustalał wymagania z klientami jest stosunkowo łatwe :P Takich ludzi brakuje mam wrażenie.

ps. jeszcze nie widziałem aby ktoś przeszedł z testera automatycznego na programistę. Chociaż taki tester to jest programistą bo testy pisze. Nie wydaje mi się aby to był "upgrade" z testera na programistę. To po prostu troszkę co innego. Tester bardziej skupia się na tym jak ogólnie działa produkt aby wiedzieć jak napisać dobre testy, i (u mnie przynajmniej) pomaga we wdrażaniu updejtów, i może być równie wartościowy jak programista. Tester zdobywa wiedzę o aplikacji, a programista o technicznych aspektach jej działania. 

Edytowane przez HappyLittleGamer
Opublikowano
14 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Ja myślę że specjalista it od cybersecurity po studiach prawniczych to byłoby niezłe combo. Jako jakiś programista wyższego szczebla manadżer/architekt. Ale ciekawi mnie co jest nie tak w branży prawniczej że się nad taką zmianą zastanawiasz. Prawnik to brzmi już jako końcowa destynacja z której nie opłaca się iść w bok. Programowanie to też trochę przeciwieństwo studiów prawniczych gdzie bardzo się liczy dobra pamięć, a w programowaniu logiczne rozumowanie. Mnie bardzo ciężko szły przedmioty jak historia, j. polski, biologia, anatomia, fizjologia i dlatego poszedłem w programowanie gdzie nie trzeba wkuwać na pamięć. Ja zaczynałem 6 lat temu i było łatwo się wbić w rynek. Doszedłem do stanowiska seniorskiego ale szczerze mówiąc ciężko mi znaleźć firmę która mi zapłaci więcej, a mam stawkę taką rynkową zwykłą, może nawet słabą. Musiałbym się podszkolić mocno, więc nawet z doświadczeniem nie jest różowo. Trzeba mieć motywację do ciągłego szkolenia się, ale szczerze mówiąc przejście z programisty na manadżera/technical manadżera który będzie ustalał wymagania z klientami jest stosunkowo łatwe :P Takich ludzi brakuje mam wrażenie.

ps. jeszcze nie widziałem aby ktoś przeszedł z testera automatycznego na programistę. Chociaż taki tester to jest programistą bo testy pisze. Nie wydaje mi się aby to był "upgrade" z testera na programistę. To po prostu troszkę co innego. Tester bardziej skupia się na tym jak ogólnie działa produkt aby wiedzieć jak napisać dobre testy, i (u mnie przynajmniej) pomaga we wdrażaniu updejtów, i może być równie wartościowy jak programista. Tester zdobywa wiedzę o aplikacji, a programista o technicznych aspektach jej działania. 

Branża prawnicza też jest specyficzna. Jak pisałem, dopiero skończyłem studia i bez aplikacji jest ciężko, a nawet na niej trzeba płacić 6 000 zł rocznie i pracować za w zasadzie niewiele. Co więcej, na aplikacji jest się wyłączonym z rynku pracy na 2 dni w tygodniu (zajęcia+ praktyki). Jednym słowem, trzy lata bajki zakończonej najtrudniejszym egzaminem w życiu. 

Opublikowano
21 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Logika to absolutna podstawa dla prawnika. Bez tego ani rusz w tej branży.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Logika to absolutna podstawa dla prawnika. Bez tego ani rusz w tej branży.

Potwierdzam. Ważniejsza niż ślepe kucie artykułów i paragrafów. Dodałbym jeszcze rozumienie i semantykę wyrażeń.

Edytowane przez ampere1
Opublikowano

No w sumie jak czytam regulaminy to też mam takie wrażenie, że to napisał jakiś mega mózg który zabezpieczył się paragrafami na 4 spusty i jest 5 kroków przede mną :E

W programowaniu mega przydatna jest duża pamięć robocza, tzn wykonywanie operacji na kilku zmiennych na raz w głowie. Ja niestety mam przeciętną pamięć roboczą i czuję że mnie to ogranicza ale nic się z tym nie da zrobić. To jest limitacja fizjologiczna. Przetwarzanie 3-4 elementów na raz to jest średnia, a jak ktoś umie 5 to będzie bogiem w programowaniu ;) 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a):

No w sumie jak czytam regulaminy to też mam takie wrażenie, że to napisał jakiś mega mózg który zabezpieczył się paragrafami na 4 spusty i jest 5 kroków przede mną :E

W programowaniu mega przydatna jest duża pamięć robocza, tzn wykonywanie operacji na kilku zmiennych na raz w głowie. Ja niestety mam przeciętną pamięć roboczą i czuję że mnie to ogranicza ale nic się z tym nie da zrobić. To jest limitacja fizjologiczna. Przetwarzanie 3-4 elementów na raz to jest średnia, a jak ktoś umie 5 to będzie bogiem w programowaniu ;) 

Pytanie, czy umiejętność pisania bełkotu trudnego do analizy to jest oznaka bycia mega mózgiem. Skoro jeden prawnik coś pisze, drugi to interpretuje tak, a trzeci srak, to ja bym to nazwał patologią. Zdanie na dziesięć linijek z pięcioma wymieszanymi podmiotami i zgaduj potem czego dotyczy dany zaimek. Na drugi dzień pytam go, czy "ten" oznacza x czy y i koleś sam nie umie odpowiedzieć, mimo że sam to pisał. To w ramach wyrzygania 40 stron interpretacji na temat słuszności korzystania IP Box. Drugi prawnik zrobił review, stwierdzając, że nic z tego nie wynika i nikt się w tym nie połapie, więc jest idealnie. Żenua. Owszem, w wielu miejscach ma to ręce i nogi, ale w równie wielu nie ma. To samo zresztą miało miejsce w programowaniu i niegdyś ludzie piszący tasiemcowate one-lineary uchodzili za przekozaków programowania. Na szczęście czasy "gwiazdorów" piszących kod, którego nikt nie rozumie, minęły. Ja preferuję podejście, że miarą rozumienia trudnych rzeczy jest umiejętność w przystępny sposób ich wytłumaczenia i takiego kogoś mogę nazywać mega mózgiem.

24 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a):

W programowaniu mega przydatna jest duża pamięć robocza, tzn wykonywanie operacji na kilku zmiennych na raz w głowie. Ja niestety mam przeciętną pamięć roboczą i czuję że mnie to ogranicza ale nic się z tym nie da zrobić. To jest limitacja fizjologiczna. Przetwarzanie 3-4 elementów na raz to jest średnia, a jak ktoś umie 5 to będzie bogiem w programowaniu  

Po co? Do tego masz proste narzędzia typu debugger. Skoro są problemy z analizą kodu, to clean code i kilka innych zasad pokroju SOLID się kłania. Przynajmniej póki ktoś nie robi jakiegoś rocket science, co raczej rzadko się zdarza. Dzisiaj większość softu to nie są wyrafinowane algorytmy, tylko oprogramowanie serwerowe, w którym liczy się to, jak zoptymalizować chmurę pod system rozproszony o sporawym obciążeniu. Do tego komunikacja sieciowa i klimaty w stylu radzenie sobie z tym, że ów super nowoczesny cloud może zawinąć instancję w połowie przetwarzania danych. Czyli K8S, observability, CI/CD, load testy i takie tam. W tym jest teraz hajs. No i oczywiście zahacza to w jakimś stopniu o cyberbezpieczeństwo, bo ciężko mi sobie wyobrazić, że ktoś projektuje system rozproszony i nie wie, co to jest HTTPS, a kradzież ciasteczek kojarzy mu się tylko ze świątecznym talerzem.

Edytowane przez Karister
  • 1 miesiąc temu...