Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hejka! 

Ukończyłem studia prawnicze. Zastanawiam się nad przebranżowieniem. 

Czy praca testera jest trudna? Trudno jej się nauczyć? Jak szybko z testera potem można zostać programistą?

Edytowane przez ampere1
Rozszerzenie zakresu tematycznego wątku, chęć poprawy przejrzystości i porządku na forum poprzez zebranie tematyki poruszanej w nim w jednym miejscu.
Opublikowano
17 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Tego to nie wiem :)

ja jestem prawnikiem i robię cybersec od strony prawnej, ale ty śmiało możesz robić mod strony IT :) 

A jakie województwo? Izba do której należysz? 

Opublikowano

Sam też jestem w podobnej sytuacji. Wykształcenie prawnicze, ale od 20 lat własna firma nie związana z prawem i wypalenie zawodowe i chciałbym robić jeszcze coś innego... Jako hobby zajmowałem się informatyką śledczą co jest powiązaniem IT i prawa, ale bez skończenia 5 lat informatyki żadnego papieru raczej nie dostanę. A informatyki nie skończę bo za słaby jestem z matematyki i fizyki i generalnie nauk ścisłych.

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Ok. A co można robić jeszcze w IT w moim przypadku? Tak od zera niemalże. (Chociaż na prawie uczy się myślenia algorytmicznego). 

57 minut temu, hubio napisał(a):

Sam też jestem w podobnej sytuacji. Wykształcenie prawnicze, ale od 20 lat własna firma nie związana z prawem i wypalenie zawodowe i chciałbym robić jeszcze coś innego... Jako hobby zajmowałem się informatyką śledczą co jest powiązaniem IT i prawa, ale bez skończenia 5 lat informatyki żadnego papieru raczej nie dostanę. A informatyki nie skończę bo za słaby jestem z matematyki i fizyki i generalnie nauk ścisłych.

Znam ten ból. Dlatego właśnie skończyłem prawo, a nie informatykę.

Edytowane przez ampere1
Opublikowano
3 minuty temu, ampere1 napisał(a):

Ok. A co można robić jeszcze w IT w moim przypadku? Tak od zera niemalże. (Chociaż na prawie uczy się myślenia algorytmicznego). 

Znam ten ból. Dlatego właśnie skończyłem prawo, a nie informatykę.

konsulting np. wsparcia SAP?

• Like 1
Opublikowano

W większych firmach przy rozbudowanych działach CyberSec, jest sporo do zrobienia dla prawnikow, od strony biurokratycznej. Audyty, polityki, ubezpieczenia, certyfikacje, procedury, pentesty, itp. Jest możliwość wykazania się.

A SAP... w sumie też dobry. Cała masa PDF-ów do przeanalizowania i przetrawienia, żeby prostą rzecz ogarnąć. :)

Opublikowano (edytowane)

Robię w IT kilkanaście lat, kilka jako tech lead/architekt w dużej firmie technologicznej z UK i z wieloma stwierdzeniami tutaj bym się nie zgodził.

Po pierwsze odpuściłbym czerpanie wiedzy od redaktorzyn, którzy dużego IT nie widzieli na oczy, a piszą na tematy, o których nie mają pojęcia. Nie, składanie PC to nie jest IT. Zacznę od wszechobecnej bzdury pod tytułem AI zastąpi... i tutaj każdy może sobie wstawić, co mu się podoba.

Mam to szczęście, że firma, w której robię, daje takie narzędzia. Płatny ChatGPT, modele trenowane na własnych danych i Copilot. Te narzędzia radzą sobie z programowaniem po prostu źle. Kod tragicznej jakości z wieloma prostymi, jak i ukrytymi błędami. Jak się takowy wskaże, AI ładnie przeprasza, nawet tłumaczy, co poszło nie tak i naprawia ów błąd, popełniając kolejny. Poproszona o kolejną korekta, wraca do błędu pierwszego. I tak w kółko. Modele są już wytrenowane na wiedzy dostępnej w całym Internecie i jest to za mało. Uczenie się z własnej wiedzy prowadzi do przetrenowanie i utykania w lokalnych minimach. Może i taka AI zastąpiłaby juniora sprzed dekady, który umie if I już jest w trakcie ogarniania for, ale dzisiaj realia są inne.

Czasy, kiedy firmy sypały dywan z kwiatów za hello world, dawno już minęły. Rynek IT jest obecnie trudny i dzisiejszy junior to często dobry mid w dawnych standardach, dla którego pisanie kodu to tylko narzędzia i ogarnia architekturę systemów i ma wiedzę o ekosystemie jako takim. Tutaj mam na myśli rozumienie typowych wyzwań w rozwoju oprogramowania, trochę konfiguracji Linuxa, nieco wiedzy o sieciach i ogarnianie automatycznych testów wraz z deployami na serwery. Pracowałem też kilka lat jako wykładowca w różnych bootcampach i dzisiaj samo pisanie kodu to dużo za mało. Niektórzy kursanci to naprawdę były mózgi, bardzo ich tematyka rozwoju oprogramowania kręciła i sami drążył temat dalej. Nie raz mnie potrafili zaskoczyć swoimi znaleziskami i sam z przyjemnością pracowałbym z takimi ludźmi w zespole. Nie wszyscy z nich znaleźli pracę. Większość, ale niejednokrotnie po wielu miesiącach starań. Ci, co poszli do IT, bo kasa, zazwyczaj nie znaleźli niczego.

Tutaj warto się zastanowić nad obecną sytuacją w IT. Eldorado skończyło wraz z końcem pandemii. Firmy stwierdziły, że zatrudniły dużo za dużo, a osoby, które do branży zdążyły w tym czasie trafić, nabrały doświadczenia i nasyciły rynek pracy. Do tego Covid pokazał, że da się robić zdalnie, więc polscy programiści, żądający obecnie zachodnich stawek, mają konkurencję ze strony tanich Hindusów i Filipińczyków. Stawki zrobiły regres do tych sprzed kilku lat, a ceny poszły mocno do przodu. Jasne, to wciąż znacznie więcej niż w większości zwodów, ale szału nie ma. Dobra kasa jest obecnie zarezerwowana dla ogarniaczy z bardzo mocnym doświadczeniem. Obecnie dobrze ceniona jest wiedza z clouda, systemów rozproszonych i ich optymalizacji.

Role pod tytułem programista, tester czy spec od cybersecurity często są rozmyte. Nie nastawiałbym się na ścisły kierunek. Tester w rozumieniu manualnego klikacza faktycznie odszedł do lamusa, ale często pojawia się stanowisko pod tytułem Software Engineer in Test. To taki tester na sterydach, co umie testowanie automatyzować i radzi sobie też z programowaniem. Tam jest dobra kasa. Z drugiej strony zupełnie zrozumiała jest sytuacja odwrotna, gdzie dobry programista też umie napisać testy automatyczne czy wydajnościowe do własnego kodu i ogrania security, żeby nie zrobić głupich dziur w systemie.

Jak ktoś chce zobaczyć, czego i gdzie obecnie się szuka, polecam strony typu justjoin.it. Jak widać, polskie zagłębia IT liczne nie są.

Pod kątem cybersecurity jako takiego nie będę się rozpisywał, ale polecę szukać materiałów od Michała Sajdaka z firmy Securitum. On dobrze temat ogarnia i oferuje sporo jakościowych materiałów zarówno darmowych, jak i płatnych.

Edytowane przez Karister
  • Upvote 2
Opublikowano
13 minut temu, Karister napisał(a):

Tester w rozumieniu manualnego klikacza faktycznie odszedł do lamusa, ale często pojawia się stanowisko pod tytułem Software Engineer in Test. To taki tester na sterydach, co umie testowanie automatyzować i radzi sobie też z programowaniem. Tam jest dobra kasa.

Generalnie o to mi właśnie chodziło. Nie wiem jak z przyjmowaniem na Testera Automatyzującego po bootcampach, ale klikaczy to już prawie nie ma ;) 

13 minut temu, Karister napisał(a):

Pod kątem cybersecurity jako takiego nie będę się rozpisywał, ale polecę szukać materiałów od Michała Sajdaka z firmy Securitum. On dobrze temat ogarnia i oferuje sporo jakościowych materiałów zarówno darmowych, jak i płatnych.

Tyle, że same materiały nie zrobią z Ciebie speca. 

Jest niby kurs HackerU, ale nie znam nikogo po tym kursie, kto by pracował w branży. 

W cybersec jest niedobór, więc tu można zaryzykować jakiś dobry bootcamp i zatrudnić się jako junior w czymś dużym. Tym bardziej, ze OP ma tę przewagę, że może przenosić język aktów prawnych na wymogi, a teraz w Polsce zaczynają si implementacje NIS2, więc warto w to iść. 

Opublikowano (edytowane)

To samo można powiedzieć o kursie. Ani kurs, ani materiały online nie stworzą specjalisty. Pokażą za to, co się liczy i jakie są kierunki. To jest dość, aby samemu wiedzieć, dokąd dalej zmierzać. A jeśli nie, to sygnał, że może dany kierunek jednak nie jest to dla tej osoby.

Cybersecurity to dla mnie tak samo szerokie pojęcia, jak programowanie. Zapewne jest tuzin specjalizacji, nisz i rozmaitych potrzeb firm. Jeden będzie pentesterem, drugi tworzył antywirusy, trzeci robił audyty kodu, a czwarty konfigurował sieć oraz maszyny. Na wpomnianym przeze mnie wcześniej portalu łatwo sprawdzić, ile i jakich jest ofert. Często są w pakiecie z programowaniem. Rzadsze są te na wyższym poziomie, gdzie robiłoby się właśnie za pomost między wymogami świata prawa i IT. Logiczne.

Edytowane przez Karister
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Karister A wiesz może, w jakim stanie jest Business Intelligence i wszelki Data Analyst/Data Mining?

Trochę o tym myślałem, bo w obecnej pracy czuję wypalenie. A tak ogólnie to jestem po Ekonometrii.

Ludzie piszą, że rynek ciężki, ale w sumie teraz o wszystkim tak piszą.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
6 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

@Karister A wiesz może, w jakim stanie jest Business Intelligence i wszelki Data Analyst/Data Mining?

Trochę o tym myślałem, bo w obecnej pracy czuję wypalenie. A tak ogólnie to jestem po Ekonometrii.

Ja podpowiem: rynek żre ludzi doświadczonych. Ja ciągle dostaje oferty w zakresie Data Governance, bo rekruterki nie odrożniają tego od Data Protection :E 

Robiłem szkolenia z Data Governance dla software house-ów i to był najbardziej opłacalny projekt do tej pory. Szkolenie za naprawdę grube pieniądze, ale miesiac wyjęty z życia. :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Kamiyanx napisał(a):

Ciężki nie znaczy niemożliwy. Big Data fajna i ciekawa fucha. Jakiś Python, R, sporo wiedzy z matmy i statystyki plus głowa na karku do myślenia i wio. Kwestia taka, że jak ktoś się nauczy programować (czytaj ogarniać ekosystem jako całość) w danej tecnologii, to ofert jest dużo i w końcu coś pewnie znajdzie. Data Scientistów potrzeba mniej. U nas na 400 programistów ludzi od data jest raptem kilku, może z dziesięciu. Trzeba mieć jakiś pomysł, jak się wybić.

• ampere1 zmienił(a) tytuł na Przebranżowienie na IT wątek ogólny, Q&A, sytuacja na rynku IT.