Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, otrzymałem taką propozycję jako komputer do 10000zł( wyszło ponad budżet jak zawsze) 

Pamięć GoodRam IRDM PRO 2x16gb DDR5 6000 CL30

Dysk Patriot SSD Viper VP4300 Lite 2TB M.2 PCIe

AMD Ryzen 7 9800x3d AM5

Chłodzenie wodne Arctic III 360 black ale zmieniłem na Noctua NH-D15, niestety mam duży lęk do AIO. Nie mogę psychiki przedstawić.

Zasilacz Seasonic focus GX-850 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 black 80plus gold 850w 

Gigabyte RTX 4080 super gaming OC 16gb

Obudowa Antex Flux Black 

Płyta główna B850 aorus elite wifi7 ICE AM5

Taki zestaw. 

Komputer do grania i może w przyszłości do modelowania 3d.

Komputer ma służyć na wiele lat. Najwyżej jedynie zmienić kartę graficzną jak wyjdzie seria 60xx

Nie potrzebuję żadnych RGB, wystarczy mi czysta obudowa. 

Moje pytania to głównie dotyczy płyty głównej, zasilacza i obudowy. 

Czy ten zasilacz Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W nie będzie w porządku zamiast Zasilacz Seasonic FOCUS GX-850 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 Black 80Plus Gold 850W, niestety na temat focusa nie mogłem znaleźć wielu opinii. Oczywiście to tylko pytanie i dlatego wolę zapytać osobę doświadczoną w tym temacie. 

Moje pytanie do obudowy. Super wygląda ale tutaj znowu brakuje jakikolwiek opinii użytkowników na jej temat. Przez moment myślałem np. o Obudowa Endorfy Arx 700 Air ale sprawdziłem trochę Internetu i np. opinie na sklepach od użytkowników są bardzo pozytywne i jak również ilość kupionych sztuk tej obudowy ale poczytałem na forum/youtubue/reddit i wiele osób narzeka na jakość tego produktu, następnie myślałem o be quiet! Pure Base 500DX tutaj bardzo zachwalają jakość. No i jeszcze Lian Li też chwalą w tej cenie. Czy mógłbyś mi powiedzieć czy z tych 3 obudów będzie warta, czy zostać przy tej co mi poleciłeś? A może szukać z filtrami? (za obudowę mógłbym wydać powiedzmy do 600-650zł) 

Jest dzisiaj promocja za endorfy ARX 700 za tylko 340 zł.

Ostatnia rzecz, to płyta główna. Jak poczytałem trochę na temat tych chipsetów to głowa mnie rozbolała.  Dopytałem i jedna osoba mi powiedziała że bardziej opłacalną płytą jest Płyta główna ASRock X870 STEEL LEGEND WIFI, widziałem też że polecana jest Płyta główna MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI DDR5 AM5 albo Gigabyte X870E AORUS ELITE WIFI7. Potem przeczytałem że dla mojego użytkowania to jest bez sensu brać kartę np. X870E, że nie wykorzystałem jej potencjału itd.  Oczywiście to znowu tylko pytanie, czy ta płyta będzie najlepszym wyborem Gigabyte B850 AORUS ELITE WIFI7 ICE AM5 czy może lepiej dopłacić do MSI?  za płytę mogę dać nawet 1500 zł ale pewnie jest to kwota bez sensu na moje zastosowanie) 

Opublikowano (edytowane)

MSI to też bardzo dobry zasilacz, alternatywnie jeszcze również topowy NZXT C850 ATX 3.1.

Jak chcesz ciut zaoszczędzić to chłodzenie Thermalright Perless Assassin lub Phantom Spirit, wydajność Noctuy za pół ceny.

Arx 700 jest obudową cichą, chłodną i nawet nieźle wykonaną, za 350zł nic lepszego nie kupisz. Ale faktycznie nie ma dodatkowych filtrów, z przodu jest tylko siatka/mesh który coś tam jednak przepuści. Cougar Uniface RGB ma pod przednim meshem dodatkowy filtr przeciwkurzowy.

Najbardziej opłacalną płyta obecnie jest wg mnie Asus Strix B650E-F, ma w zasadzie kompletne wyposażenie za nieco ponad 900zł:
https://www.amazon.pl/dp/B0BHHTJZM9/

Edytowane przez kalderon
Opublikowano

Dziękuje za odpowiedź i podanie innych alternatyw. 

Jeszcze chciałbym zapytać, jeżeli zdecydowałbym się na płyte Gigabyte, czy są to bardzo dobre płyty? Jak wypadają np. do MSI lub podanego przez Ciebie Asusa. 

Myślałem bardziej nad dopłatą o wyborem MSI ale jak mówisz że według Ciebie Asus jest kompletny i dodatkowo przystępny cenowo to mocno zacząłem zastanawiać się nad tym wyborem. 

Czy mógłbyś podać mi jakie miałbym korzyści wyborem Asusa a nie MSI? Oczywiście to tylko prośba.