Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Co za różnica dla zwykłego użytkownika czy ogranicza port czy protokół? Żadna.

Żadna, ale skoro chciałeś mu jednak wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje to lepiej napisać prawdę niż bzdury.

No tak, ale jak bym miał poróœnac ilość awarii ogólnokrajowych Netia vs INEA chociażby to Netia leży i Kwidzyn i te pingi w niczym nie pomogą.

Jakieś twarde dane na to? Czy tak sobie piszesz?

Porównujesz relatywnie małego operatora lokalnego(Poznań głównie), który nie wychodził poza województwo do momentu aż hurtowi dostawcy sieci(Światłowód Inwestycje, Nexera itd.) takowej nie wybudowali - do ogólnopolskiego, posiadającego rozbudowaną, własną sieć. Skala działania oraz ilości klientów jest nieporównywalna, siłą rzeczy usterek będzie więcej, ale absolutnie nie można tutaj mówić o jakieś większej ilości awarii. Według raportu publicznego Netii na koniec 2024 roku, dostępność sieci wynosiła 99,8% za okres ostatnich 12 miesięcy i patrząc na publiczne statystyki głównego punktu wymiany ruchu w sieci Netia - to jest prawda.

Orange i Netia daje Publiczne IP w cenie abonamentu czy ile trzeba dopłacać? INEA też wszystkim na dzień dobry nie daje w cenie abonamentu, ale trzeba umieć się targować z działem utrzymania.

Zarówno Orange jak i Netia dają publiczne, zmienne IP w ramach abonamentu, nic się nie dopłaca.

Zastanawia mnie na ile rzeczywisty jest piung 1 w Neti do pingi 11 w INEA, który operator w tym bardziej oszukuje. Na tyle na ile się znam Netia bo nawet robiąc ping do kolegi z drugiego bloku nie mamy pojęcia dokonać jak to leci i mimo, że odległość będzie powiedzmy 100 metrów to ping może być nawet 30ms i nawet ten sam operator.

Nie ma w tym żadnego oszustwa, część serwerów jest hostowana w sieci macierzystej więc jeśli na takowym robisz np. Speedtesta to możesz mieć ping 1-3 ms, w zależności od odległości. Możesz to również sprawdzić dokładnie /tracert IP, będziesz miał dokładną trasę pakietów.

Opóźnienia w dużej mierze warunkują styki międzyoperatorskie, takowych Netia ma najwięcej, sama odległość przykładowo kolega z bloku obok nie tutaj aż takiego znaczenia - w dużym uproszczeniu - pakiety lecą najpierw routera brzegowego Twojego operatora następnie przez jego sieć do najbliższego punktu styku z operatorem Twojego kolegi(najczęściej Warszawa lub Katowice czasem inne duże miasta w których są punkty styku dla obydwu operatorów), następnie lecą siecią operatora, który dostarcza transmisję do punktu styku dla operatora Twojego kolegi aby ostatecznie wejść już do jego sieci macierzystej, dobić do rutera brzegowego, a następnie do mieszkania kolegi.

Ponownie trasy możesz sobie zawsze sprawdzić z poziomu systemu operacyjnego.

1 godzinę temu, Tokx_ napisał(a):

No w internecie to głównie właśnie zależy mi na stabilności w trakcie grania, jak i dobrej prędkości przy pobieraniu gier, etc. 

Szczerze przeglądając fora, czytając właśnie o kablach, które do mnie idą (HFC) to ludzie piszą, że najlepiej wypada na nich Netia, więc chyba będę brał głównie ją pod uwagę. O playu czytam, że powinno się od tego z daleka trzymać, ludzie też całkiem chwalą plusa. 

Do grania bierzesz Netia, ewentualnie jakiegoś lokalnego opa, po sprawdzeniu od kogo oni biorą neta. Przykładowo, wspomnianemu wcześniej smsnet neta dostarcza m.in. Netia. Nie widzę żadnego sensu aby go wybierać zamiast Netia/Plus.

O Playu zapomnij, szczególnie na HFC, oni przejęli dawne UPC, nie inwestują nic i dalej huśtają się głównie z Liberty Global, a więc większość pakietów w kraju leci najpierw do Holandii i wraca do nas.

Plus i Netia to to samo. Jedna sieć/właściciel. Polsat(właściciel Plusa) jakiś czas temu kupił Netię i korzysta głównie z ich sieci do świadczenia usług telekomunikacyjnych. Możesz brać zamiennie.

Edytowane przez Imm
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.03.2025 o 16:24, EUZEBIUSZ napisał(a):

W T-Mobile trzeba mieć ustawienia VLAN i PPPoE na inny router niż ten od nich. Ten ich router ma światłowód wpięty do siebie czy do routera T-M w port WAN idzie tylko kabel sieciowy?

Na routerze od t-mobile świeci się dioda WAN. Generalnie router bardzo dobrze działa jeśli chodzi o prędkość po kablu, po wi-fi chyba słabo, mam konsole PS5 na drugim końcu mieszkania(ok. 56 m2) i maksymalna prędkość z 65 mb/s ale przeważnie mniej, to na pasmie 2,4 ghz na 5ghz jest o wiele gorzej. T- mobile jeszcze ma czarny router, lepszy jest? Mogę już przedłużać umowę i ciekawe czy przy zmianie na ten drugi router byłoby lepiej. Poza tym to ten biały router wygląda mało profesjonalnie.

Zrzut ekranu 2025-03-06 112942.png

Edytowane przez tomek25
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Imm napisał(a):

akieś twarde dane na to? Czy tak sobie piszesz?

Porównujesz relatywnie małego operatora lokalnego(Poznań głównie), który nie wychodził poza województwo do momentu aż hurtowi dostawcy sieci(Światłowód Inwestycje, Nexera itd.) takowej nie wybudowali - do ogólnopolskiego, posiadającego rozbudowaną, własną sieć. Skala działania oraz ilości klientów jest nieporównywalna, siłą rzeczy usterek będzie więcej, ale absolutnie nie można tutaj mówić o jakieś większej ilości awarii. Według raportu publicznego Netii na koniec 2024 roku, dostępność sieci wynosiła 99,8% za okres ostatnich 12 miesięcy i patrząc na publiczne statystyki głównego punktu wymiany ruchu w sieci Netia - to jest prawda.

Znasz usługodawcę, który z ręką na sercu powie ile miał awarii? Ja nie, każdy chwali swoje. Owszem wszystko zależy od lokalizacji, ale ja jak byś dobrze przeczytał użyłem słowa awarie ogólnopolskie, czyli takie o których piszą nawet na Interii, a nie tylko na portalach newsowych iT. Ja miałem ogólnopolskie 3, ale na portalach w zeszłym roku dużo częściej czytałem awaria Neti Orange czy Plusa. T-Mobile dużo rzadziej. INEA jest mniej znana bo nie ładuje milionóœ w reklamy w TV, ale prawda jest taka, że Symetryczne łącze gwarantuje tylko INEA jeżeli dostawcą światłowodu jest FIBERHOST. Światłowód Inwestycje daje dostęp do INEA, ale Asymetryczny. T-Mobile na niby jakąś tam umowę z FiberHost, ale to nie daje rządnej gwarancji symetrycznego łączą. INEA i FiberHost to w zasadzie jedna spółka.

Większość awarii i operatoróœ w sumie z 95% to wina ich słabych routeróœ, które dają bo raz nic nie można tam ustawić, a dwa większość z nich ma 128MB rAM co dzisiaj to jest idiotyczne bo router zapisuje Logi różne do pamięci podręcznej jak też zajmuje pamięć RAM bo logo to w pamięci ROM.

O INEA mało kto słyszał bo się nie reklamują jak Orange, Plus, Netia i T-Mobile.

O INEA z ich własnej strony. Raczej nie piszą tego dla piecu i kitu! Po tym zrzucie poniższym wolę mieć od Polskiego dostawcy światłowód niż od zagranicznego i dawać Polakom zarobić.

Screenshot2025-03-0618_38_53.thumb.png.4802cda90f2df3b619b0a9b72a2f2d0c.png

Żaden operator nie wynajmie routera z 1GB RAM bo za dużo by na tym stracił operator i producent tego routera, gdyż producent więcej zarobi sprzedażą detaliczną.

19 godzin temu, Imm napisał(a):

Zarówno Orange jak i Netia dają publiczne, zmienne IP w ramach abonamentu, nic się nie dopłaca.

Pewny jesteś, że Publiczne IP jest w cenie abonamentu w ORange i Neti, a nie CG-NAT?

@tomek25

Mógłbyś dać zdjęcie przodu routera z diodami i tyłu jak jest co podłączone do tego routera od T-M? Ciekawy jestem bo mam do końca tego roku w INEA i mam telefony w T-M więc może bym pomyślał jak nie jest tak jak myślę w T-M z ich routerem :) 

11 godzin temu, tomek25 napisał(a):

T- mobile jeszcze ma czarny router, lepszy jest?

T-M dopisało mu Pro do nazwy :P 

Edytowane przez EUZEBIUSZ
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Znasz usługodawcę, który z ręką na sercu powie ile miał awarii? Ja nie, każdy chwali swoje. Owszem wszystko zależy od lokalizacji, ale ja jak byś dobrze przeczytał użyłem słowa awarie ogólnopolskie, czyli takie o których piszą nawet na Interii, a nie tylko na portalach newsowych iT. Ja miałem ogólnopolskie 3, ale na portalach w zeszłym roku dużo częściej czytałem awaria Neti Orange czy Plusa. T-Mobile dużo rzadziej. INEA jest mniej znana bo nie ładuje milionóœ w reklamy w TV, ale prawda jest taka, że Symetryczne łącze gwarantuje tylko INEA jeżeli dostawcą światłowodu jest FIBERHOST. Światłowód Inwestycje daje dostęp do INEA, ale Asymetryczny. T-Mobile na niby jakąś tam umowę z FiberHost, ale to nie daje rządnej gwarancji symetrycznego łączą. INEA i FiberHost to w zasadzie jedna spółka.

Większość awarii i operatoróœ w sumie z 95% to wina ich słabych routeróœ, które dają bo raz nic nie można tam ustawić, a dwa większość z nich ma 128MB rAM co dzisiaj to jest idiotyczne bo router zapisuje Logi różne do pamięci podręcznej jak też zajmuje pamięć RAM bo logo to w pamięci ROM.

O INEA mało kto słyszał bo się nie reklamują jak Orange, Plus, Netia i T-Mobile.

Nic z tego nie wynika. Przechodzisz z jednej rzeczy(awarii) do drugiej(przepustowści), o której rozmowy w ogóle nie było. Mamy w robocie kilka łącz, w tym od Netii, ATMAN, Orange oraz kilka transmisji zestawionych do punktów styków. Jedyne, co napisałeś i jest "jakoś" prawdziwe to fakt, że awarie są lokalne i każdemu operatorowi się przytrafiają, ale z pewnością Netia w nich nie przoduje. Statystyki największego/kluczowego AS w kraju(należy do NETIA), są publiczne i mierzone przez niezależne firmy(wiele ich jest), więc tak, podany uptime jest jak najbardziej realny. Zajmie Ci maksymalnie 5 minut w sieci, aby znaleźć i potwierdzić.

Ja w tym pracuję od blisko 30 lat. Jestem zawodowo administratorem sieciowym. Nie dla Netii czy Orange, ale jest to mój chleb powszedni. Netia ma najbardziej rozwiniętą, dobrze zarządzaną, ogólnopolską sieć szkieletową z największa ilością punktów styku z operatorami zarówno w kraju jak i zagranicą. Jeśli ktoś jako priorytet stawia sobie granie / niskie opóźnienia, to Netia jest najlepsza i to jest niepodważalny fakt. 

Inea to ponownie operator lokalny, zwyczajnie puszcza usługę w kraju za pomocą operatorów hurtowych sieci światłowodowych, jak bardzo wielu innych, lokalnych operatorów - każdy może. Nie ma swoich punktów styku(z hurtownikami) w miastach poza Poznaniem i już tylko z tego względu nie ma podskoku w opóźnieniach, bo wszystko NAJPIERW wraca do Poznania, do nich, niezależnie gdzie na teranie kraju podłączył Cię hurtowy operator, a dopiero z tego miasta leci do punktu styku wymiany ruchu np. w Warszawie czy Katowicach i dlatego nigdy Netii nie przebije jeśli chodzi o opóźnienia.

Generalnie porównujesz mrówkę do słonia. 

O INEA z ich własnej strony. Raczej nie piszą tego dla piecu i kitu! Po tym zrzucie poniższym wolę mieć od Polskiego dostawcy światłowód niż od zagranicznego i dawać Polakom zarobić.

Pokazuje jak bardzo nie masz pojęcia o czym piszesz. Netia to niby czyja jest? Podpowiem, właścicielem jest Polsat, który ma.... Polskiego właściciela.

Pewny jesteś, że Publiczne IP jest w cenie abonamentu w ORange i Neti, a nie CG-NAT?

Jestem pewny, ponownie, nie potrzebujesz więcej niż 5 minut, aby sprawdzić na ich stronie(dokumenty, regulamin), jeśli masz wątpliwości. CG-NAT to zupełnie inna bajka, którą "sprzedaje" kilku innych, mniejszych operatorów, w tym np. Play.

Edytowane przez Imm
Opublikowano
9 minut temu, Imm napisał(a):

Pokazuje jak bardzo nie masz pojęcia o czym piszesz. Netia to niby czyja jest? Podpowiem, właścicielem jest Polsat, który ma.... Polskiego właściciela.

Jak już chcesz o tym dyskutować, ale to taka sama dyskusja trochę jak i polityce. Prezesem czy szefem bardziej mafiosem będzie Soloż z Polsatu czy od INEA? Myślę, że nie musisz odpowiadać. Nie chodzi o to, że ja uważam Soloza, że ma dziwne kontakty czy cokolwiek tylko tak na prawdę nawet Wikipedia dokładnie nie wiem co to za człowiek. Zaczynał z Polsatem na Litwie więc wiesz. OCzywiscie szefem INEA też może być Szejk Arabski na dobrą sprawę, ale chodzi mi bardziej o to, że jak się dorobiła miliardóœ na reklamach to jeszcze nie świadczy o tym, że jesteś Polakiem :P 

Ja od 3 lata trzymam się INEA bo gwarantują symetryczne łącze do domu i na dobrą sprawę z czystej ciekawości coś poczytałem o tym Fiberhost itd. Nie jest mi to nie zbędne, ale mojego kolegi siostra w Świdniku koło Lublina ma Netię i 12 razy przyjeżdżali do mnie bo im do pracy internet potrzebny, a w Netii nie działa i to nie to, że nie ma transmisji danych. Na ONT przy Error na czerwono czyli nie było sygnału od Neti, a ja miałem, stąd mam takie, a nie inne zdanie o Netii.

Ilu znasz operatoróœ światłowodu, którzy pozwalają podpiąć swój router bez zbędnej konfiguracji VLAN czy PPPoE bo idzie to po Automacie jak w INEA? Ja praktycznie nie znam takiego drugiego, a jeśli można to operatorzy robią taka łaskę, że coś o tym powiedzą jakby to im nie wiem na co wpływało tak na prawdę, tym bardziej każdy kto się zna na tym lepiej ode mnie tak jak Ty wie, że często router że sklepu zadziała lepiej bo mamy większą możliwość konfiguracji niż tylko włącz i wyłącz i nadanie swojej nazwy SSID i hasła dla Wi-Fi.

18 minut temu, Imm napisał(a):

Jestem pewny, naprawdę nie potrzebujesz więcej niż 5 minut, aby sprawdzić na ich stronie(dokumenty, regulamin), jeśli masz wątpliwości. CG-NAT to zupełnie inna bajka, którą "sprzedaje" kilku innych, mniejszych operatorów, w tym np. Play.

T-Mobile też, nawet w punktach mówią, że T-M nie bawi się w Publiczne IP. INEA standardowo bawi się w CG-NAT. Orange nawet w Neostradzie i znajomego widziałem CG-NAT tydzień temu bo mieszka na totalnym odludziu i nawet LTE nie ma.

U mnie jest lokalny operator z Świdnika, nazywa się ŚWIDMan czy jakoś tak. Dają 500/200 i Statyczny IP. Ogólnie mowi się, że taki lokalny operator jest lepszy niż jakikolwiek ogólnopolski, ale nie wiem, skoro mam 3 lata INEA i jestem zadowolony czy warto zmieniać nawet dla jakiejś tam różnicy cenowej powiedzmy 10 zł. Raczej jak Fiberhost z dofinansowania zrobił mi światłowód to wątpię, żeby taki operator lokalny oddzielny światłowód mi ciągnął, raczej pójdzie przez dokładnie FIBEE pisze przy drodze na skrzynkach jak myślisz?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

@tomek25

Mógłbyś dać zdjęcie przodu routera z diodami i tyłu jak jest co podłączone do tego routera od T-M? Ciekawy jestem bo mam do końca tego roku w INEA i mam telefony w T-M więc może bym pomyślał jak nie jest tak jak myślę w T-M z ich routerem :) 

T-M dopisało mu Pro do nazwy :P 

Dawno nie czyściłem routera to jest trochę zasyfiony:faja: , któregoś dnia muszę się za to zabrać.

Tak to mniej więcej wygląda:

1. https://ibb.co/GyVjWtT

2. https://ibb.co/0VmXG0Bx

3. https://ibb.co/JWYMXLkw

4. https://ibb.co/JFwCcwHj

Edytowane przez tomek25
Opublikowano (edytowane)

To z ostatniego zdjęcia nie jest Router. To jest ONT. Podobny jak mój czarny. Trzecie zdjęcie to jakiś router.

PON - ONT - INEA.jpg

Edytowane przez EUZEBIUSZ
Opublikowano
1 minutę temu, tomek25 napisał(a):

No tak, trzecie zdjęcie to router a co?

Nothing :P 

Opublikowano (edytowane)

@EUZEBIUSZ Masz u siebie na ścianie coś takiego jak u mnie? chodzi mi o drugie zdjęcie, które zamieściłem. Do tej puszki idzie kabel z klatki schodowej a ten drugi kabel z zieloną wtyczką idzie do ONT. 

Edytowane przez tomek25
Opublikowano
2 minuty temu, tomek25 napisał(a):

@EUZEBIUSZ Masz u siebie na ścianie coś takiego jak u mnie? chodzi mi o drugie zdjęcie, które zamieściłem. Do tej puszki idzie kabel z klatki schodowej a ten drugi kabel z zieloną wtyczką idzie do ONT.

Mam i od tego idzie do ONT.

Opublikowano
1 minutę temu, tomek25 napisał(a):

ONTa na ścianie sam umieściłeś czy monterzy, u mnie monterzy na podłodze zostawili.

Sam, ale ostatecznie na szafce leży, a raczej przykleiłem taśma dwustronną. Wiercić dziurę wiertarką trudna rzecz. Jak mają ci rozj   ścianę i sobie pójść wolą zrób sobie to sam.

Opublikowano (edytowane)

@EUZEBIUSZ ten czarny kabel idący od skrzynki na klatce schodowej do mieszkania świadczy o posiadaniu  FTTH czy FTTB? Drugie zdjęcie. W t-mobile mam też abonament komórkowy, za światłowód płacę 65/miesiąc. 

Edytowane przez tomek25
Opublikowano
3 godziny temu, tomek25 napisał(a):

@EUZEBIUSZ ten czarny kabel idący od skrzynki na klatce schodowej do mieszkania świadczy o posiadaniu  FTTH czy FTTB? Drugie zdjęcie. W t-mobile mam też abonament komórkowy, za światłowód płacę 65/miesiąc. 

Wygląda na światłowód bo wychodzi biały światłowód czyli FTTH, ale na 99% mówię bo u mnie światłowód to wszędzie białe kable, ale ja domek jednorodzinny :) 

Ile wzrośnie cena za światła wód w T-M po przejściu na czas nie określony, tak jak za komórki co rok 10 zł w górę? Jeśli tak to niech się gonią w INEA plus 5 zł na czas nie określony do póki i nich jesteś.

Opublikowano (edytowane)

@EUZEBIUSZ Tak, w t-mobile jeśli chodzi o światłowód po czasie określonym jest co roku 10 zł więcej :E . Bez sensu ten czas nieokreślony. Wszyscy operatorzy zdzierają jak tylko mogą, nie patrzą na to czy jesteś stałym klientem czy nie, praktycznie stali klienci nie mają jakichś większych korzyści, nawet mają gorzej niż nowi klienci. Mój przykład, dzisiaj przedłużałem umowę na światłowód, płaciłem 65 zł miesięcznie, po przedłużeniu 75, pytam czy dla stałego klienta jakaś zniżka będzie na przykład trzy miesiące za 0 zł albo coś takiego to mówi mi, że nie ma takiej możliwości.

A propo INEI, w sensie, że na czasie nieokreślonym masz co roku 5 zł więcej czy jednorazowo 5 zł więcej? bo jak co roku 5 zł więcej to praktycznie to samo co w tmobile tylko 5 zł taniej8:E

EDIT: Nie cytuj posta pod postem bo czasem modzi są na to uczuleni;)

Edytowane przez tomek25
Opublikowano

Modzi to młodzi i tyle w temacie :D 

Wszystko zależy od firmy. Najwięksi czyli Plus, Play, Orange, T-M liczą, że ludzie to idioci i co dwa lata będą zmieniać operatoróœ bo dla nowych lepsze oferty :P

W INEA 5 zł jednorazowo za czas nie określony. Zobacz sobie, to mam teraz w INEA do 30-12-2025:

Screenshot 2025-03-07 15.40.11.png

Opublikowano
5 minut temu, tomek25 napisał(a):

W sumie drogo jak za 600/600 masz 93zł miesięcznie.

Ale ty jak nie przedłużył umowy w T-Mobile możesz mieć co rok 10 w górę, więc musisz przedłużyć. Jak raz ci przedłużyli z 65 na 75 to następnym razem przedłużą na 85 i wyjdzie na to samo. T-M i reszta musi coś z tego mieć. Poza tym ja mam w cenie 20 zł za utrzymanie łączą bo domek jednorodzinny. w blokach i domkach wielorodzinnych opłaty takiej nie ma.

T-Mobile daje rabat jak mamy komórki i nich 20 zł na światłowód, ale w domku jednorodzinnym też muszą doliczyć 20 zł więc totalnie nie opłaca mi się zmieniać bo różnica nie jest już taka wielka. Obniżą teraz na 75 zł, ale dolicza 20 zł utrzymanie. Debilne, ale to wina UE.

Opublikowano (edytowane)

No racja, jeśli chodzi o domy jednorodzinne to wszyscy operatorzy mają drożej, ja mieszkam w mieszkaniu. Ogólnie cenę mialbym 95 zł/ miesiąc :E ale z racji tego, że mam u nich też abonament komórkowy policzyli  zniżki. Czyli finalnie po przedłużeniu 900/900 mam 75zl/ miesiąc. Konsultantka chciala jeszcze za 0 zł dorzucić internet mobilny na kartę ale nie potrzebuję.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano

Tanio wszystko było przed Pandemią. Teraz to co rok drożej. Lepiej o tym nie gadać bo sam wiesz :P 

Można w T-M może w końcu dokupić Publiczne IP czy dalej tylko i aż CG-NAT? Ten CG-NAT to jak w więzieniu bo niby wszystko możesz, ale CAPITCHA na CG-NAT 9 na 10 razy tak wkurza, że aż na się ochotę złapać monitor i o ścianę bo zamiast UE zmusić do przejścia na IPv6, a w sieci domowej zostawić IPv4 jak kto chce to operatorzy wymyślają. Ja tego nie rozumiem jako zwykły użytkownik dlatego cieszę się, że INEA na przedłużenie dała Publiczne IP w cenie, dzięki temu robię w internecie co chce.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Można w T-M może w końcu dokupić Publiczne IP czy dalej tylko i aż CG-NAT? Ten CG-NAT to jak w więzieniu bo niby wszystko możesz, ale CAPITCHA na CG-NAT 9 na 10 razy tak wkurza, że aż na się ochotę złapać monitor i o ścianę

CAPITCHA? a co to jest? bo jak chodzi tobie o CAPTCHA nie mam czegoś takiego.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano
3 minuty temu, tomek25 napisał(a):

CAPITCHA? a co to jest? bo jak chodzi tobie o CAPTCHA nie mam czegoś takiego.

Chodzi mi o to, że udowodnij, że nie jesteś BOT-em. Na Publicznym IP bardzo rzadko trzeba klikać w obrazki bo najczęściej od razu "ptaszka" robi.

Tak apropo na Netii wpisałem swój adres i 600/100 dają za 90 zł więc bez sensu zmieniać symetryczne łącze jak mam za 93 od stycznia 2026.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Chodzi mi o to, że udowodnij, że nie jesteś BOT-em. Na Publicznym IP bardzo rzadko trzeba klikać w obrazki bo najczęściej od razu "ptaszka" robi.

Zapytałem chataGPT:

Światłowód T-Mobile (na sieci Fiberhost) domyślnie nie oferuje publicznego IP – przydziela użytkownikom IP prywatne (CG-NAT). Oznacza to, że:

Możesz normalnie przeglądać internet, grać online, korzystać ze streamingu itd.