Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w tytule, niedługo bede się przeprowadzać i musze podjąć decyzje od jakiego dostawcy brać internet. W bloku, w którym bede mieszkać mam możliwość

wyboru światłowodu (o ile to w ogóle światłowód, bo

internet.gov mówi, że w budynku są kable współosiowe miedziane) od:

-Play

-plus

-T-Mobile

-Netia

Którego z tych dostawców polecacie?

Prawdopodobnie będę brać ofertę 600Mb/s albo 1 Gb/s

Opublikowano

Popytaj sąsiadów z czego korzystają i czy często mają awarie. Dany operator może mieć dobre opinie w jednym miejscu, a dosłownie 2 ulice dalej ciągle będzie mieć jakieś awarie.
Play ja bym skreślił od razu. Nie oferują zewnętrznego IP nawet za dopłatą.

Plus i Netia to to samo od kilku lat wiec jak zamówisz internet stacjonarny z Plusa, to przyjedzie technik Netii i da ich sprzęt. Sam korzystam z Netii właśnie i jest OK.

Opublikowano
Godzinę temu, narmiak napisał(a):

Popytaj sąsiadów z czego korzystają i czy często mają awarie. Dany operator może mieć dobre opinie w jednym miejscu, a dosłownie 2 ulice dalej ciągle będzie mieć jakieś awarie.
Play ja bym skreślił od razu. Nie oferują zewnętrznego IP nawet za dopłatą.

Plus i Netia to to samo od kilku lat wiec jak zamówisz internet stacjonarny z Plusa, to przyjedzie technik Netii i da ich sprzęt. Sam korzystam z Netii właśnie i jest OK.

Ok, postaram się popytać. A mam takie pytanie, bo jestem trochę laikiem - co daje ten zewnętrzny adres IP? 

Opublikowano

A Orange nie masz do wyboru? Daja publiczny adres IP (zewnetrzny) w cenie. I co prawda mam od nich 300/50Mbit, do czego daja ich najslabszy router Funbox 3.0 ale zlego slowa o nim nie moge powiedziec - po prostu dziala jak nalezy. Do opcji 600Mbit i 1Gbit daja juz Funboxa 6 z WiFi 6/ax.

Opublikowano
13 minut temu, Tokx_ napisał(a):

A mam takie pytanie, bo jestem trochę laikiem - co daje ten zewnętrzny adres IP? 

Jak grasz online, to otworzysz sobie dzięki temu port i będziesz za lepszym NATem. Jeżeli będziesz chciał postawić sobie jakąś usługę (na przykład własny serwer VPN) do której będziesz chciał mieć dostęp z zewnątrz, to też będzie łatwiej. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wejdz na stronę INEA i sprawdź swój adres. Dają teraz publiczne IP zmienne B2C za 10 zł dodatkowo, ale dają możliwość bez konfiguracji w routerze używanie dowolnego routera. Poprosić podpinasz pod kabel sieciowy z ONT, który dają i jazda. Dają też router, ale każdy inny będzie lepszy, może z wyjątkiem TP-Link a bo mają masakrycznie nie dopracowany firmware.

Wejdź też na

https://internet.gov.pl/

Logujesz się profilem zaufanym i sprawdzasz dowolny adres, po kliknięciu na budynek i ciebie blok na zielono pokaże ci listę dostawców z jakich możesz korzystać. Klikasz na dostawcę i patrzysz zasięg, jak pisze rzeczywisty to znaczy, że możesz podpisywać umowę. Jak na liście jest Fiberhost lub FiberHost to masz możliwość mieć pod INEA Symetryczne łącze.

Edytowane przez EUZEBIUSZ
Opublikowano
13 godzin temu, daerragh napisał(a):

A Orange nie masz do wyboru? Daja publiczny adres IP (zewnetrzny) w cenie. I co prawda mam od nich 300/50Mbit, do czego daja ich najslabszy router Funbox 3.0 ale zlego slowa o nim nie moge powiedziec - po prostu dziala jak nalezy. Do opcji 600Mbit i 1Gbit daja juz Funboxa 6 z WiFi 6/ax.

Niestety nie ma, co mnie zadziwia. 

13 godzin temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Wejdz na stronę INEA i sprawdź swój adres. Dają teraz publiczne IP zmienne B2C za 10 zł dodatkowo, ale dają możliwość bez konfiguracji w routerze używanie dowolnego routera. Poprosić podpinasz pod kabel sieciowy z ONT, który dają i jazda. Dają też router, ale każdy inny będzie lepszy, może z wyjątkiem TP-Link a bo mają masakrycznie nie dopracowany firmware.

Wejdź też na

https://internet.gov.pl/

Logujesz się profilem zaufanym i sprawdzasz dowolny adres, po kliknięciu na budynek i ciebie blok na zielono pokaże ci listę dostawców z jakich możesz korzystać. Klikasz na dostawcę i patrzysz zasięg, jak pisze rzeczywisty to znaczy, że możesz podpisywać umowę. Jak na liście jest Fiberhost lub FiberHost to masz możliwość mieć pod INEA Symetryczne łącze.

Niestety nie mam INEI, na internet gov przy wszystkich  dostawcach  jest taka informacja:

image.png

Opublikowano
46 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

To daj zrzut z listy dostawcóœ i ciebie z tej strony co ja dałem, tylko tak, żeby adresu nie było widać :P :P 

Tak się to prezentuje 

image.png.c64b79ac605111f882f31cc4c81de549.png

Opublikowano
13 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Tu:

https://www.smsnet.pl/internet/

Lokalny operator. Całkiem ciekawa oferta z opcją 800MB download i fajna cena, Publiczny adres IP w cenie, gdzie w T-Mobile nie ma, Polkomtel czyli Plus też nie ma. W Play nie wiem.

Netia z tego co się orientuję też nie ma Publicznego IP, albo za dodatkową kasę.

Właśnie problem z sms-netem jest taki, że nasłuchałem się o nim więcej złego jak dobrego. Chyba pozostanie mi jedynie wypytywanie sąsiadów, co mają i jak u nich działa 

Opublikowano (edytowane)

@Tokx_ Używam światłowodu t-mobile, w mojej lokalizacji jest akurat internet symetryczny i takiego używam, mega stabilnie, ping 5ms, zero awarii. Zależnie od lokalizacji, w której mieszkasz udostępniają też światłowód asymetryczny. Mam standardowy router od nich ten biały ale bez żadnego zająknięcia działa, dają też czarny, bardziej nowoczesny chyba ale nie chce mi się sprawdzać jego nazwy i specyfikacji. Można pewnie też kupić router we własnym zakresie w jakimś sklepie (skonfigurować po podłączeniu) ale nie wypowiem się bo zawsze używałem sprzętu od dostawcy internetu, generalnie jestem mega zadowolony z neta, tu screen ze speedtesta:  

17449477004.png

Edytowane przez tomek25
Opublikowano

Speedtest po kablu czy po wifi? Jeśli po kablu to coś zabiera Upload bo powinien być góra 10 Mb mniej od downloadu w symetrycznym.

T-Mobile na umowę z FiberHost na symetryczny, ale u mnie minęło 3 lata od wkopania światłowodu przez FiberHost i na dzień dzisiejszy T-Mobile oferuje mi 600/100 Mb/a, a tylko INEA symetryczne. Pół roku temu T-Mobile zarzekał się, że mają umowę i nie zmienią mi na Asymetryczny. Jak widać Fiberhost ich wydymał.

Opublikowano
W dniu 1.03.2025 o 14:36, EUZEBIUSZ napisał(a):

Jak ci nie zależy na wiadomo czym czyli Publiczne IP, własny router, chyba da się w Play i Orange to z tych wszystkich operatoróœ i ciebie najbardziej zaufał bym T-Mobile.

A dlaczego akurat T-mobile?

8 godzin temu, tomek25 napisał(a):

@Tokx_ Używam światłowodu t-mobile, w mojej lokalizacji jest akurat internet symetryczny i takiego używam, mega stabilnie, ping 5ms, zero awarii. Zależnie od lokalizacji, w której mieszkasz udostępniają też światłowód asymetryczny. Mam standardowy router od nich ten biały ale bez żadnego zająknięcia działa, dają też czarny, bardziej nowoczesny chyba ale nie chce mi się sprawdzać jego nazwy i specyfikacji. Można pewnie też kupić router we własnym zakresie w jakimś sklepie (skonfigurować po podłączeniu) ale nie wypowiem się bo zawsze używałem sprzętu od dostawcy internetu, generalnie jestem mega zadowolony z neta, tu screen ze speedtesta:  

17449477004.png

Dzięki wielkie za odpowiedź, w jaki sposób mogę sprawdzić jaki rodzaj światłowodu u mnie jest? Bo w sumie na internet.gov jest napisane, że są to kable współosiowe miedziane, więc chyba ani to symetryczny ani asymetryczny światłowód :/

4 minuty temu, Tokx_ napisał(a):

Dzięki wielkie za odpowiedź, w jaki sposób mogę sprawdzić jaki rodzaj światłowodu u mnie jest? Bo w sumie na internet.gov jest napisane, że są to kable współosiowe miedziane, więc chyba ani to symetryczny ani asymetryczny światłowód :/

Widzę na t-mobile, że pod moim adresem jest technologia HFC, aczkolwiek no nie znam się, to dobrze czy źle?

Opublikowano
3 minuty temu, Tokx_ napisał(a):

8 godzin temu, tomek25 napisał(a):

Pod względem stabilności i jakości usług mnie nigdy nie zawiedli więc podejrzewam, że z światłowodem podobnie. Jak się ma telefon lub telefony i nich to się opłaca, każda kolejna usługa -20 zł abonament.

4 minuty temu, Tokx_ napisał(a):

U operatora się dowiesz lub firmy, która robiła światłowód. Światłowód bezpośrednio do mieszkania to FTTH. Natomiast kiedyś robili światłowód do bloku, a po mieszkaniach miedź, teraz się od tego odchodzi już przez 5 lat chyba, ale jak zrobione światłowód plus miedź po mieszkaniach to nikomu się nie opłaca przerabiać na FTTH.

Opublikowano
10 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Pod względem stabilności i jakości usług mnie nigdy nie zawiedli więc podejrzewam, że z światłowodem podobnie. Jak się ma telefon lub telefony i nich to się opłaca, każda kolejna usługa -20 zł abonament.

U operatora się dowiesz lub firmy, która robiła światłowód. Światłowód bezpośrednio do mieszkania to FTTH. Natomiast kiedyś robili światłowód do bloku, a po mieszkaniach miedź, teraz się od tego odchodzi już przez 5 lat chyba, ale jak zrobione światłowód plus miedź po mieszkaniach to nikomu się nie opłaca przerabiać na FTTH.

Czytam o tym HFC i widzę, że ludzie piszą, że na nim więcej jak 600 Mb/s nie pójdzie, nie wiem na ile w tym prawdy, ale jeśli tak to chyba oferta z 900 Mb/s jest nieopłacalna?

Opublikowano

OK. Robię 5 rzeczy na raz na kompie i się zamotalem ostro :P 

W niektórych blokach jest też bezpośrednio światłowód w mieszkaniach w takiej skrzynce czy jak to się tam fachowo nazywa szafce sieciowej :) 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Speedtest po kablu czy po wifi? Jeśli po kablu to coś zabiera Upload bo powinien być góra 10 Mb mniej od downloadu w symetrycznym.

Speedtest po kablu, pc z routerem kablem połączony.

Speedtest nie zawsze pokaże te same prędkości, przeważnie mam powyżej 900 mb/s upload a download zawsze powyżej 900, mam światłowód 900/900mb/s taka jest najwyższa oferta od t-mobile, nie mają 1gb neta w ofercie. Bardzo polecam net, z chęcią bym wypróbował jakiś router kupiony w sklepie ale za bardzo kasy nie chce mi się wydawać.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano

W T-Mobile trzeba mieć ustawienia VLAN i PPPoE na inny router niż ten od nich. Ten ich router ma światłowód wpięty do siebie czy do routera T-M w port WAN idzie tylko kabel sieciowy?

Nic ci nie da 1Gb/a bez routera z portem WAN co najmniej 2.5Gb/a i portów LAN 2.5Gb/a. Ja miałem rok 1Gb/a w INEA i było Maks 960Mb/a bo porty sieciowe mają ograniczenie takie, żeby się nie spaliły i nie uwalić routera.

Jeżeli na tym routerze od T-M wszystko śmiga, zasięg Wi-Fi nie narzekasz to szkoda kasy na inny, aczkolwiek te ich routery chyba nie mają opcji konfiguracji kanału i jego szerokości dla Wi-Fi.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Nic ci nie da 1Gb/a bez routera z portem WAN co najmniej 2.5Gb/a i portów LAN 2.5Gb/a. Ja miałem rok 1Gb/a w INEA i było Maks 960Mb/a bo porty sieciowe mają ograniczenie takie, żeby się nie spaliły i nie uwalić routera.

Bez urazy, ale to kompletna bzdura.

1. Netia na swojej infrastrukturze obecnie daje zarówno router lub w wariancie kiedy nie chcesz(polecam taki), ONT z portem 2,5 Gb/s.

2. Przepustowość realna na portach 1 Gb/s nie jest ograniczona wydajnością, a narzutem , bo tak działa protokół sieciowy w TCP.

Wracając do wyboru dostawcy - zależy jakie będzie główne przeznaczenie tego łącza.

Do grania Netia nie ma konkurencji ze względu na bardzo dobrą politykę peeringową(połączenia międzyoperatorskie) oraz uczestnictwo w praktycznie każdym punkcie wymiany ruchu w kraju i nie tylko. Orange odpada na starcie właśnie z tego względu - beznadziejnej polityki peeringowej w kraju i zagranicą gdzie wszystko prawie pchają przez swój OpenTransit. Zarówno Netia jak i Orange dają zewnętrze, zmienne IP.

Testy SpeedTest jak wszystkie inne są zależne od wielu czynników(sieciowych), routingu, obciążenia wybranego serwera, odległości itd... Wahania na tyle niewielkie jak powyżej o niczym szczególnym nie świadczą.

Edytowane przez Imm
  • Upvote 1
Opublikowano
34 minuty temu, Imm napisał(a):

2. Przepustowość realna na portach 1 Gb/s nie jest ograniczona wydajnością, a narzutem , bo tak działa protokół sieciowy w TCP.

Co za różnica dla zwykłego użytkownika czy ogranicza port czy protokół? Żadna.

35 minut temu, Imm napisał(a):

Do grania Netia nie ma konkurencji ze względu na bardzo dobrą politykę peeringową(połączenia międzyoperatorskie) oraz uczestnictwo w praktycznie każdym punkcie wymiany ruchu w kraju i nie tylko. Orange odpada na starcie właśnie z tego względu - beznadziejnej polityki peeringowej w kraju i zagranicą gdzie wszystko prawie pchają przez swój OpenTransit. Zarówno Netia jak i Orange dają zewnętrze, zmienne IP.

No tak, ale jak bym miał poróœnac ilość awarii ogólnokrajowych Netia vs INEA chociażby to Netia leży i Kwidzyn i te pingi w niczym nie pomogą.

Orange i Netia daje Publiczne IP w cenie abonamentu czy ile trzeba dopłacać? INEA też wszystkim na dzień dobry nie daje w cenie abonamentu, ale trzeba umieć się targować z działem utrzymania.

Zastanawia mnie na ile rzeczywisty jest piung 1 w Neti do pingi 11 w INEA, który operator w tym bardziej oszukuje. Na tyle na ile się znam Netia bo nawet robiąc ping do kolegi z drugiego bloku nie mamy pojęcia dokonać jak to leci i mimo, że odległość będzie powiedzmy 100 metrów to ping może być nawet 30ms i nawet ten sam operator.

Opublikowano
44 minuty temu, Imm napisał(a):

Bez urazy, ale to kompletna bzdura.

1. Netia na swojej infrastrukturze obecnie daje zarówno router lub w wariancie kiedy nie chcesz(polecam taki), ONT z portem 2,5 Gb/s.

Wracając do wyboru dostawcy - zależy jakie będzie główne przeznaczenie tego łącza.

Testy SpeedTest jak wszystkie inne są zależne od wielu czynników(sieciowych), routingu, obciążenia wybranego serwera, odległości itd... Wahania na tyle niewielkie jak powyżej o niczym szczególnym nie świadczą.

No w internecie to głównie właśnie zależy mi na stabilności w trakcie grania, jak i dobrej prędkości przy pobieraniu gier, etc. 

Szczerze przeglądając fora, czytając właśnie o kablach, które do mnie idą (HFC) to ludzie piszą, że najlepiej wypada na nich Netia, więc chyba będę brał głównie ją pod uwagę. O playu czytam, że powinno się od tego z daleka trzymać, ludzie też całkiem chwalą plusa.