Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie planuje złożyć coś dziecku z okazji tego że od września idzie do pierwszej klasy i będzie miała już informatykę - jako że trawie laptaków planuje oddać stary sprzęt.
Czyli starego AM4 ryzen 5700x i 4x8GB 3000mhz DDR4 i B450m steel legend myślę że to wystarczy na potrzeby(minecraft i net), (a obudowę, monitor i zasilacz 500w wygrzebię z piwnicy) dokupię tylko wentylator i jakaś m2 na system.
Tym samym musze sobie zmienić swoją podstawkę.
I teraz chcę zmienić na:
opcja A: Ryzen 9700x tray (sferis 1,3k zł); 2x16DDR5 Goodramy IRDM 6000mhz (sferis 409 zł); Asrock B850m steel legend (morele 850 zł) daje to jakieś 2,3 k inwestycyjne - ewentualnie 9600X 1,05 k zł.
opcja B: Asrocka b850m rs pro (sferis 730 zł); ryzen 8500g (sferis 611zł)/ 7700 (sferis 929zł) +Goodramy 409zł - daje to jakieś 1750/1900 zł kosztów inwestycyjnych; ale żadnego zysku wydajnościowego - chyba że to kupić dziecku.

Problemem są koszty musze wyrobić się w 2000 zł inwestycyjnych. Bo dojdzie ten wentylator i dysk m2 na system. Mamy marzec liczę na spadek cen którego spodziewałem się na początku roku ale się ich nie doczekałem. Co według was najlepiej zrobić?

Edytowane przez pawelsake
Opublikowano (edytowane)

A co z GPU do komputera młodego?

Moim zdaniem u siebie możesz dać spokojnie 7500F za te 650 zł jeśli 6700XT zostaje u ciebie, a najwyżej jak kupisz kiedyś jakieś mocniejsze GPU to wymienić sobie na coś z nowszej generacji - jeśli główne zastosowanie to gry. 

9700X jest średnio sensowny przez swoją wysoką cenę.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Dirian napisał(a):

A co z GPU do komputera młodego?

bez póki co bo to kolejne 1k a na 5700x chyba pociągnie i minecraft i system 

Edytowane przez pawelsake