Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

6 kwietnia kończy mi się licencja na Bitdefender Internet Security, generalnie jestem zadowolony z antywirusa ale trochę mi się znudził, licencję miałem wykupioną na 2 lata. Można w miarę tanio kupić jakąś sensowną alternatywę? oczywiście mam na myśli w pełni legalne strony jeśli chodzi o zakup. Najtaniej znalazłem Bitdefender Internet Security za 70 zł, licencja na 1 rok. Coś polecacie, co można w zamian kupić? 

Opublikowano

Jeśli masz troszkę oleju w głowie i nie klikasz w co popadnie w necie to Windowsy Defender jest w zupełności wystarczający.

https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/windows-10/december-2024/microsoft-defender-antivirus-consumer-4.18-241614/

Oprócz Bitdefendera to zazwyczaj dobrze się spisywał Kaspersky, Eset i Norton. Ale osobiście uważam, że Defender w zupełności wystarczy na dzień dzisiejszy.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Całkowicie wyłączać antywirusa to moim zdaniem przesada, obecne PC są na tyle wydajne, że żaden antywirus nie zamuli kompa. @Send1N mówisz, że jest czysto, może nawet nie wiesz co siedzi w twoim systemie i to bezpieczeństwo jest pozorne. Ja do wszystkiego PC używam, nie tylko do gier dlatego nie odważyłbym się całkowicie wyłączyć antywirusa.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano

Czytam to samo od 10 lat :E jak coś to ja cie nie namawiam na wyłączanie tylko podaję przykład że bez nic się mi nigdy nie stało więc tym bardziej z windowsowym defenderem powinieneś byc spokojny i nie szukać zewnętrznych płatnych programów, jak coś ma się stać to nawet z najlepszym AV we wszechświecie  cię "zhakują" ;)

• Upvote 1
Opublikowano

Jesli przegladasz internet "z głową" - Windows Defender jest w zupelnosci wystarczajacy. Jak klikasz gdzie popadnie - nawet platne Ciebie nie uratują
Ew. mozesz sobie jeszcze zainstalowac MBAM i od czasu do czasu - przeskanowac dysk

• Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, tomek25 napisał(a):

@eNeSik Niedawno chciałem pobrać MBAM ( malwarebytes anti-malware) ale zarówno z instalki.pl jak i dobreprogramy chyba plik jakiś zainfekowany czy coś bo wyskoczył monit z windowsa i nie pozwolił zainstalować, dziwne:hmm: Nawet chyba z tej strony https://www.malwarebytes.com/pl/ pobranego nie mogłem zainstalować.

dziwne. Watpie aby z oficjalnej strony MBAM sprawial problemy
Pytanie - jaki monit?

Zawsze dla pewnosci - mozesz wrzucic pobrany plik na virustotal

Opublikowano

Ja od siebie polecę Kasperskiego (co prawda kosztuje 139zł za rok), osobiście nie radzę robić eksperymentów ze zmianami na siłę "bo się znudził" - jeśli coś działa i robi swoją robotę to po prostu przedłużyć (70zł to śmieszna cena) i nie zawracać sobie gitary.

Sam zmieniłem w tym roku Kasperskiego na ESETa i powiem szczerze nie czuję się tak dobrze kryty jak na Kasperskim.

Gadki o Windows Defenderze radzę ignorować.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, eNeSik napisał(a):

dziwne. Watpie aby z oficjalnej strony MBAM sprawial problemy
Pytanie - jaki monit?

Spróbuje screena zrobić.

EDIT:  Jednak ok, coś mi się pochrzaniło, pewnie wtedy z innej strony pobierałem. Teraz pobrałem z instalki.pl

Przeskanowałem MBAM( nic nie wykrył), wyskoczył komunikat bitdefendera, że nie potrzebuję dodatkowej ochrony.

Zrzut ekranu 2025-03-11 150014.jpg

Edytowane przez tomek25
Opublikowano

Popieram kolegów wyżej, sam już chyba od czasów Win7/8 wyłączam defendera i nic złego się nie dzieje. Baa ostatnim antyvirusem był MKS-Vir czy jakoś tak, odpalany przez nortona commandera. Jak się omija zatoki, nie wchodzi na dziwne strony to nic złego w 99% się nie może stać.

Ale jak masz jakiekolwiek obawy to ww opcja za 139 zł to nie majątek, a przynjamniej głowa spokojniejsza :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Za dzieciaka na win xp to miałem regularnie wirusy z jakimiś gołymi babami wyskakującymi na pulpicie czy słynna akcja jak na ekranie pojawiało się okienko odliczania 60 (słynna minutka) i komputer sam się resetował :E mimo że nie wchodziłem na nic podejżanego tylko GG i granie w csa to co chwile jakieś akcje, od czasów W7 wchodzę gdzie się tylko da xD przy braku antywirusa i spokój od lat, komuś się raz zainfekuje system i pózniej straszy na forum innych :uklon:

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko, że ty podobnie jak ja jesteś starym wyjadaczem i sobie poradzisz czy to z antywirusem czy bez. Odradzanie AV osobom mało zaznajomionym z zagrożeniami jest mocno kiepskim pomysłem. Nie w dobie bankowości elektronicznej gdzie ludzie przez własną głupotę tracą wszystkie oszczędności. Nie wspomnę o klikaniu we wszystkie fejk-linki które ludzie dostają z OLXów/Facebookiem czy SMSem. A jak się poświęci kilka chwil to znajdziesz nawet do 50zł licencje na jakiegoś ESETA czy podobnego.

Edytowane przez bourne2008
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Oczywiście, tylko jedna najważniejsza zasada, jak ktoś nie używa mózgu to nawet posiadając antywirusy za pierdyliard monet/z NASA czy wuj wie czego, nie uchronią go od straty oszczędności... a tu wystarczy telefon i już ktoś leci pomóc wnuczkowi lub złote góry za inwestycję w krypto czy coś innego. Ja tam jeszcze starszych ludzi rozumiem, że idzie nabrać, ale jak ktoś w wieku 30-40 lat daje się nabrać na takie rzeczy to jest po prostu debilem i jak się takie coś nie stanie to się nigdy nie nauczy. A jak dwa razy kogoś wydupią to już powinno się ...

Opublikowano (edytowane)

Na pewnych ludzi nie ma mocnych i nic nie poradzisz. Np. znałem takie osoby (młode) które nawet w pracy, kadrowej nie podawały maila bo bały się że je okradną a wypłatę trzymały w domu "pod poduszką".  Stan umysłu 8:E

Edytowane przez bourne2008
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Kupiłem Eset Home Security Essential (dawniej eset internet security) za 73 zł, licencję na rok/jedno urządzenie, legalną licencję ze wsparciem eset polska. Wypróbuję przez rok, czytałem w internecie, że wykrywalność jest na podobnym poziomie co bitdefender internet security, są to porównywalne pakiety zabezpieczające. Mam jedno "ale", bitdefender blokował reklamy na stronach internetowych a eset nie.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano (edytowane)

ESET ma bardzo słabą wtyczkę do przeglądarek, ograniczoną dodatkowo przez posiadaną wersję pakietu. Jest to dobry antywirus ale nie tej samej klasy co Bitdefender czy Kasperski - jestem w takiej samej sytuacji ale ja wracam do Kasperskiego i to w podskokach kiedy skończy mi się licencja na ESETa.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, caleb59 napisał(a):

ESET ma bardzo słabą wtyczkę do przeglądarek, ograniczoną dodatkowo przez posiadaną wersję pakietu. Jest to dobry antywirus ale nie tej samej klasy co Bitdefender czy Kasperski - jestem w takiej samej sytuacji ale ja wracam do Kasperskiego i to w podskokach kiedy skończy mi się licencja na ESETa.

Chciałem wypróbować coś innego niż bitdefender, jak eset będzie dobrze działał nie mam nic przeciwko:thumbup: Kiedy kończy się tobie licencja na eset i jaką wersje masz? bo są trzy warianty essential, premium i ultimate.

Edytowane przez tomek25