tomek25 52 Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca 6 kwietnia kończy mi się licencja na Bitdefender Internet Security, generalnie jestem zadowolony z antywirusa ale trochę mi się znudził, licencję miałem wykupioną na 2 lata. Można w miarę tanio kupić jakąś sensowną alternatywę? oczywiście mam na myśli w pełni legalne strony jeśli chodzi o zakup. Najtaniej znalazłem Bitdefender Internet Security za 70 zł, licencja na 1 rok. Coś polecacie, co można w zamian kupić?
MadDog 303 Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca Jeśli masz troszkę oleju w głowie i nie klikasz w co popadnie w necie to Windowsy Defender jest w zupełności wystarczający. https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/windows-10/december-2024/microsoft-defender-antivirus-consumer-4.18-241614/ Oprócz Bitdefendera to zazwyczaj dobrze się spisywał Kaspersky, Eset i Norton. Ale osobiście uważam, że Defender w zupełności wystarczy na dzień dzisiejszy. 2
Send1N 4 191 Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca Jak wyżej ale dopowiem ci tylko tyle że od X lat lecę całkowicie bez żadnego AV (nawet defendera wyłączam permanentnie) i jest czysto 1
tomek25 52 Opublikowano 11 Marca Autor Opublikowano 11 Marca (edytowane) Całkowicie wyłączać antywirusa to moim zdaniem przesada, obecne PC są na tyle wydajne, że żaden antywirus nie zamuli kompa. @Send1N mówisz, że jest czysto, może nawet nie wiesz co siedzi w twoim systemie i to bezpieczeństwo jest pozorne. Ja do wszystkiego PC używam, nie tylko do gier dlatego nie odważyłbym się całkowicie wyłączyć antywirusa. Edytowane 11 Marca przez tomek25
Send1N 4 191 Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca Czytam to samo od 10 lat jak coś to ja cie nie namawiam na wyłączanie tylko podaję przykład że bez nic się mi nigdy nie stało więc tym bardziej z windowsowym defenderem powinieneś byc spokojny i nie szukać zewnętrznych płatnych programów, jak coś ma się stać to nawet z najlepszym AV we wszechświecie cię "zhakują" 1
eNeSik 203 Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca Jesli przegladasz internet "z głową" - Windows Defender jest w zupelnosci wystarczajacy. Jak klikasz gdzie popadnie - nawet platne Ciebie nie uratują Ew. mozesz sobie jeszcze zainstalowac MBAM i od czasu do czasu - przeskanowac dysk 3
tomek25 52 Opublikowano 11 Marca Autor Opublikowano 11 Marca (edytowane) @eNeSik Niedawno chciałem pobrać MBAM ( malwarebytes anti-malware) ale zarówno z instalki.pl jak i dobreprogramy chyba plik jakiś zainfekowany czy coś bo wyskoczył monit z windowsa i nie pozwolił zainstalować, dziwne Nawet chyba z tej strony https://www.malwarebytes.com/pl/ pobranego nie mogłem zainstalować. Edytowane 11 Marca przez tomek25
eNeSik 203 Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca 4 minuty temu, tomek25 napisał(a): @eNeSik Niedawno chciałem pobrać MBAM ( malwarebytes anti-malware) ale zarówno z instalki.pl jak i dobreprogramy chyba plik jakiś zainfekowany czy coś bo wyskoczył monit z windowsa i nie pozwolił zainstalować, dziwne Nawet chyba z tej strony https://www.malwarebytes.com/pl/ pobranego nie mogłem zainstalować. dziwne. Watpie aby z oficjalnej strony MBAM sprawial problemy Pytanie - jaki monit? Zawsze dla pewnosci - mozesz wrzucic pobrany plik na virustotal
caleb59 1 633 Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca Ja od siebie polecę Kasperskiego (co prawda kosztuje 139zł za rok), osobiście nie radzę robić eksperymentów ze zmianami na siłę "bo się znudził" - jeśli coś działa i robi swoją robotę to po prostu przedłużyć (70zł to śmieszna cena) i nie zawracać sobie gitary. Sam zmieniłem w tym roku Kasperskiego na ESETa i powiem szczerze nie czuję się tak dobrze kryty jak na Kasperskim. Gadki o Windows Defenderze radzę ignorować. 1
tomek25 52 Opublikowano 11 Marca Autor Opublikowano 11 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, eNeSik napisał(a): dziwne. Watpie aby z oficjalnej strony MBAM sprawial problemy Pytanie - jaki monit? Spróbuje screena zrobić. EDIT: Jednak ok, coś mi się pochrzaniło, pewnie wtedy z innej strony pobierałem. Teraz pobrałem z instalki.pl Przeskanowałem MBAM( nic nie wykrył), wyskoczył komunikat bitdefendera, że nie potrzebuję dodatkowej ochrony. Edytowane 11 Marca przez tomek25
AndrzejTrg 2 752 Opublikowano 12 Marca Opublikowano 12 Marca Popieram kolegów wyżej, sam już chyba od czasów Win7/8 wyłączam defendera i nic złego się nie dzieje. Baa ostatnim antyvirusem był MKS-Vir czy jakoś tak, odpalany przez nortona commandera. Jak się omija zatoki, nie wchodzi na dziwne strony to nic złego w 99% się nie może stać. Ale jak masz jakiekolwiek obawy to ww opcja za 139 zł to nie majątek, a przynjamniej głowa spokojniejsza 1
Send1N 4 191 Opublikowano 12 Marca Opublikowano 12 Marca (edytowane) Za dzieciaka na win xp to miałem regularnie wirusy z jakimiś gołymi babami wyskakującymi na pulpicie czy słynna akcja jak na ekranie pojawiało się okienko odliczania 60 (słynna minutka) i komputer sam się resetował mimo że nie wchodziłem na nic podejżanego tylko GG i granie w csa to co chwile jakieś akcje, od czasów W7 wchodzę gdzie się tylko da przy braku antywirusa i spokój od lat, komuś się raz zainfekuje system i pózniej straszy na forum innych Edytowane 12 Marca przez Send1N 1
bourne2008 1 207 Opublikowano 12 Marca Opublikowano 12 Marca (edytowane) Tylko, że ty podobnie jak ja jesteś starym wyjadaczem i sobie poradzisz czy to z antywirusem czy bez. Odradzanie AV osobom mało zaznajomionym z zagrożeniami jest mocno kiepskim pomysłem. Nie w dobie bankowości elektronicznej gdzie ludzie przez własną głupotę tracą wszystkie oszczędności. Nie wspomnę o klikaniu we wszystkie fejk-linki które ludzie dostają z OLXów/Facebookiem czy SMSem. A jak się poświęci kilka chwil to znajdziesz nawet do 50zł licencje na jakiegoś ESETA czy podobnego. Edytowane 12 Marca przez bourne2008 1 1
AndrzejTrg 2 752 Opublikowano 12 Marca Opublikowano 12 Marca Oczywiście, tylko jedna najważniejsza zasada, jak ktoś nie używa mózgu to nawet posiadając antywirusy za pierdyliard monet/z NASA czy wuj wie czego, nie uchronią go od straty oszczędności... a tu wystarczy telefon i już ktoś leci pomóc wnuczkowi lub złote góry za inwestycję w krypto czy coś innego. Ja tam jeszcze starszych ludzi rozumiem, że idzie nabrać, ale jak ktoś w wieku 30-40 lat daje się nabrać na takie rzeczy to jest po prostu debilem i jak się takie coś nie stanie to się nigdy nie nauczy. A jak dwa razy kogoś wydupią to już powinno się ...
bourne2008 1 207 Opublikowano 12 Marca Opublikowano 12 Marca (edytowane) Na pewnych ludzi nie ma mocnych i nic nie poradzisz. Np. znałem takie osoby (młode) które nawet w pracy, kadrowej nie podawały maila bo bały się że je okradną a wypłatę trzymały w domu "pod poduszką". Stan umysłu Edytowane 12 Marca przez bourne2008 1
tomek25 52 Opublikowano 15 Marca Autor Opublikowano 15 Marca (edytowane) Kupiłem Eset Home Security Essential (dawniej eset internet security) za 73 zł, licencję na rok/jedno urządzenie, legalną licencję ze wsparciem eset polska. Wypróbuję przez rok, czytałem w internecie, że wykrywalność jest na podobnym poziomie co bitdefender internet security, są to porównywalne pakiety zabezpieczające. Mam jedno "ale", bitdefender blokował reklamy na stronach internetowych a eset nie. Edytowane 15 Marca przez tomek25
caleb59 1 633 Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca (edytowane) ESET ma bardzo słabą wtyczkę do przeglądarek, ograniczoną dodatkowo przez posiadaną wersję pakietu. Jest to dobry antywirus ale nie tej samej klasy co Bitdefender czy Kasperski - jestem w takiej samej sytuacji ale ja wracam do Kasperskiego i to w podskokach kiedy skończy mi się licencja na ESETa. Edytowane 16 Marca przez caleb59
tomek25 52 Opublikowano 16 Marca Autor Opublikowano 16 Marca (edytowane) 2 godziny temu, caleb59 napisał(a): ESET ma bardzo słabą wtyczkę do przeglądarek, ograniczoną dodatkowo przez posiadaną wersję pakietu. Jest to dobry antywirus ale nie tej samej klasy co Bitdefender czy Kasperski - jestem w takiej samej sytuacji ale ja wracam do Kasperskiego i to w podskokach kiedy skończy mi się licencja na ESETa. Chciałem wypróbować coś innego niż bitdefender, jak eset będzie dobrze działał nie mam nic przeciwko Kiedy kończy się tobie licencja na eset i jaką wersje masz? bo są trzy warianty essential, premium i ultimate. Edytowane 16 Marca przez tomek25
Kris 8 Opublikowano 17 Marca Opublikowano 17 Marca W dniu 16.03.2025 o 12:14, ODIN85 napisał(a): Chcesz Nortona 360? Mam kod na rok za free. działałby na telefon tez w sensie ochrony?
ODIN85 3 503 Opublikowano 17 Marca Opublikowano 17 Marca A nie wiem. Dowiedz się. https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/oprogramowanie/programy-antywirusowe-i-zabezpieczajace/antywirus-norton-360-deluxe-50gb-5-urzadzen-1-rok-kod-aktywacyjny
Kris 8 Opublikowano 17 Marca Opublikowano 17 Marca 1 minutę temu, ODIN85 napisał(a): A nie wiem. Dowiedz się. https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/oprogramowanie/programy-antywirusowe-i-zabezpieczajace/antywirus-norton-360-deluxe-50gb-5-urzadzen-1-rok-kod-aktywacyjny niby tak bo jest napisane android
Kris 8 Opublikowano 17 Marca Opublikowano 17 Marca 3 minuty temu, ODIN85 napisał(a): To chcesz? tak. Napisałem na priv - i juz nie zasmiecam postu koledze. Sorki.
Rekomendowane odpowiedzi