Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, jak 7800x3d był za 1300 złotych to nadal czekałem na następną generację, aby wymienić cały komputer i tak oto tutaj jestem. Cały na biało i rozgoryczony. Poniżej wrzucę swój obecny config i nie wiem do końca co zrobić - opchnąć parę rzeczy osobno zostawiając tylko budę, zasilacz i chłodzenie, czy może sprzedać całość i nie bawić się w sprzedaż wszystkiego osobno. Myślę, że w ciągu miesiąca chciałbym już wszystko sobie kupić.

Na chwilę obecną chcę złożyć zestaw w 100% do gier, 1440p 180+ klatek. Może w niedalekiej przyszłości wskoczy OLED 240hz. Jeśli chodzi o kartę to zależałoby mi na cena/jakość i taki 5070ti mógłby być złotym środkiem. W wątku o serii RTX50 wszystko głównie odnosi się ku serii 5080 i 5090. Natomiast czy taki zwykły zotac 5070ti byłby sensowny do zakupu za 4500zł? Był ostatnio w x-komie. 6500-7000 za 5080 nie jest czymś co mnie przekonuje.

Procesor już 9800x3d aby nie iść w półśrodki. 

Jeśli chodzi o budę to faworytem jest Fractal North albo Antec Flux, idąc na kompromisy może Lian Li DAN A3? Nie zależy mi na przeszklonym boku, jedynie bardzo dobry przepływ powietrza i niska temperatura. Na CPU i GPU chciałbym wykonać lekki undervolting, aby zbić trochę temperatury. Jeśli chodzi o cooler to lepiej iść w AIO jak Arctic Freezerer III czy może powietrzne? Do Lian LI myślałem nad czymś pokroju Thermalright Phantom Spirit. Generalnie pytanie jest takie czy warto skupiać się na tym Lian Li, jeżeli od zwykłej budy rożni się głównie wysokością. Na głębokość jest to praktycznie to samo, i jest troszkę węższa. 

Natomiast ramy wystarczą najzwyklejsze 6000mhz CL30? Mobo musi tylko spełniać podstawowe wymogi jeśli chodzi o ilość slotów m2 i ewentualnie USB? No i aby miało dobre uefi, które pozwoli jednym klikiem ustawić offset na cpu czy to całe expo na ramach :D

Obecny zestaw:
i7-10700KF
MSI Z490 Tomahawk
Ripjaws V 16 GB 3600 MHz
be quiet Dark Rock Pro 4
be quiet 500DX
Seasonic FOCUS GX-850 80Plus

Edytowane przez funk
Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie masz parcia na niską budę to. Je warto w taka iść, bo zawsze masz tam gorsza wentylację szczególnie GPU.

Ze starego PC można zostawić zasilacz, dyski. Obudowę i chłodzenie też no chyba że chcesz zmienic, ale spokojnie można je zostawić 

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, sirlukas napisał(a):

Ja znowuż bym polecił (jeśli przewiew jest dla Ciebie taki ważny) Fractal Design Torrent, mega chłodna buda i wygląda nieźle też.

Tylko do niej wręcz wymagane jest chłodzenie powietrzne.

Opublikowano

Dzięki za rady, rzeczywiście zostawiając u siebie budę, cooler i zasilacz cenowo wypada to lepiej aniżeli kupno całego zestawu od nowa. Chociaż fajnie byłoby mieć wszystko nowe :) Zasilacz utrzyma nową kartę, cooler ma bracket w zestawie pod AM4, także nie ma co wydziwiać. 

Lekko poniżej 9000 zł udało mi się złożyć taki zestaw:

Ryzen 7 9800X3D AM5
MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI
GoodRam IRDM PRO 2x16GB DDR5 6000 CL30
Lexar 2TB NM790

I do tego myślałem nad Zotac 5070 Ti Solid albo AMP - w zależności co będzie dostępne. Czy jest może coś o czym warto pamiętać po przejściu na AMD? XMP to EXPO, PBO do undervoltingu...

Opublikowano (edytowane)

Najnowszy bios dla B650 MSI  (przyspiesza start systemu), no i najnowszy sterownik chipsetu B650 ze strony AMD do tego.
W biosie ramy na expo, UCLK=MEMCLK  1:1,  FCLK na 2000 
Procek PBO +200 MHz, curve optimizer zacznij od -15 i testuj stabilnosc  y-cruncherem na poczatek samo VT3 bo najbardziej reaguje na te zmiany czyli odpalasz y-crancher  dajesz  2->8->18->0 i leci test
Zeby latwiej bylo ustawic CO, uzyj tego programu https://github.com/irusanov/SMUDebugTool/releases/tag/v1.38
Na bierzaco mozesz ustawiac i testować. Jak znajdziesz stabilne wartosci to wystarczy wklepac je w biosie
1A3F4527-B29D-4EE2-B353-336B131A3D97.png.4efc4333977b18d685db8a54f98592f7.png

Edytowane przez Nex1M
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ten Asus wygląda całkiem fajnie, natomiast nigdy nie miałem płyty Asusa, a do tego jest tam też dość sporo negatywnych opinii dotyczących sprzedaży. Nie wiem czy chce mi się bawić w ewentualne zwroty. 

Myślałem na początku aby wybrać b650 tomahawka, następnie się zastanawiałem nad b850 tomahawk. Poczytałem forum MSI i te tomahawki z każdej serii mają swoją historię problemów z AM5. Do tego też czasem audio/lan lubi się posypać i pomyślałem aby wziąć po prostu b650 gaming plus albo dopłacić do b850 gaming plus. Dopłacając do kwoty b850 gaming plus nie opłaca się brać tej płyty bo taki asrock b850 pro rs albo livemixer jest zdecydowanie lepszym wyborem. Jedyne czego się boję to tego, że ten Asrock padnie :D prawie codziennie na reddicie pojawiają się wpisy z problemami czy "cpu died". Problemy są różne, często ludzie wrzucają tam ramy 6400. Nie wiem, nie wiem co zrobić i co wybrać. 

Do płyty nie potrzebuję wodotrysków, natomiast B80 Gaming plus jest strasznie biedna jeśli chodzi o porty. Do tej płyty wybrałem również ramy sprawdzone z QVL: Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO. Ramy te również są zgodne oboma Asrockami patrząc na pangoly, niestety Asrocka strona wywala błędem podczas próby sprawdzenia. Ramów też nie mogę mieć za wysokich, aby zmieściły się pod DRP4. 

Czy możecie mi proszę polecić płytę w stosunku cena/jakość do 1000 złotych pod 9800x3d? Czy w ogóle u kogoś z forumowiczów padła płyta albo 9800x3d? Sam już nie wiem czy sam się bez sensu negatywnie nakręcam i podchodzę do tego jak pies do jeża... Płytę chciałbym kupić z rodzimego sklepu, tak abym całe zamówienie złożył w jednym miejscu.

Edytowane przez funk
Opublikowano

Bierz Livemixer B850, poważnie. Jakbym brał full ATX, to pewnie sam bym ją wziął.

Nie przejmuj się redditem i pamiętaj, że ludzie tylko postują negatywy, a to jest promil wszystkich użytkowników.

Pomyśl ilu ludzi nic nie napisało bo są po prostu zajęci cieszeniem się z nowego kompa.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc, już miałem brać tego Livemixer jednak Dan zarzucił x670e i na to się skuszę :) Pamięci są na liście QVL. Pudelka znalazłem i okablowanie od zasilacza jest, ramka pod am4 od bequiet też. Mam nadzieję, że wszystko będzie śmigać jak należy i zostanie polowanie na GPU :) 

AMD Ryzen 7 9800X3D
MSI X670E GAMING PLUS WIFI
Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO
Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790

Edytowane przez funk