Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przymierzam się do zmiany PC. Obecnie mam bardzo stary już zestaw

MOBO: Huananzhi x79-6m

CPU: Xeon E5 2630V2

COOLER: Spartan 3 PRO HE1024

GPU: Rx XFX 580 8GB

RAM: 16GB DDR3 Hynixa

SSD Patriot Burst 256GB na sata 

HDD 4TB WD Purple jako magazyn

PSU: 750W 80 PLUS Bronze - nie pamiętam jakiej firmy, ale na pewno nie jakaś ostatnia padaka

Ze starego kompa chcę wykorzystać tylko HDD jako magazyn. Reszta zostaje, bo zostawię go mamie do przeglądania internetu i do filmów na CDA/Netflixie.

Myślałem nad przesiadką na AM5, ale zdecydowałem, że jednak zrobię konfigurację na AM4. Wydaje mi się, że AM4 jeszcze te 5-8 lat posłuży z dobrym prockiem a po tym czasie pewnie znów złożę coś nowego. Ceny płyt, ramów i procków na AM5 są dość wysokie, dlatego zdecydowałem się na AM4. Chcę złożyć zestaw w miarę budżetowo o dobrej wydajności, który posłuży minimum 5 lat. Będzie służył przede wszystkim do gier, nie pracuję w żadnych programach graficznych, nie zależy mi na wifi, podświetleniach, wodotryskach. Ma być schludnie, w miarę cicho i chłodno. Nie mam sztywnego budżetu, zależy mi na dobrym stosunku wydajność/cena. Myślałem o czymś takim:

MOBO: Asus PRIME B550-PLUS

CPU: Ryzen 7 5700X Tray

COOLER: Nie wiem co wybrać, zupełnie nie jestem teraz w temacie, ma być chłodno, spokojnie 200zł mogę dać za chłodzenie

GPU: Myślę o nowej RX 7800 xt lub używce RX 7900/7900 xt

RAM: G.SKILL Ripjaws V 32GB DDR4 K2 32GVKC 3600 CL16 lub Kingston Fury Renegade, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16

DYSK: Dahua Technology C970 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 plus jako magazyn HDD WD Purple 4TB, w przyszłości planuję dokupić jeszcze jeden HDD 4TB lub nawet 8TB.

PSU: jakiś przynajmniej 80 plus bronze 850W może Corsair, może BeQuiet.

Obudowa: też nie wiem co wybrać, zawsze miałem z tym problem. Ma być jak najbardziej przewiewna, chłodna i w miarę cicha. Nie zależy mi na jakichś szybach, podświetleniach itd, wolałbym tego uniknąć. W kwocie 200-300zł dostanę coś odpowiedniego? Dobrze by było gdyby miała kilka kieszeni na dyski HDD.

Pomoże ktoś dobrać odpowiedni cooler i obudowę? Fajnie by było, gdyby cooler był nawet nieco "przesadzony", może w przyszłości zmienię procka na 5900x lub 5800x3d.

I tak generalnie co sądzicie o takim zestawie? Jest coś ewidentnie do poprawki?

Opublikowano
7 minut temu, zbyszek_KK napisał(a):

może w przyszłości zmienię procka na 5900x

Kompletny bezsens, nie zyskasz kompletnie nic. Jeśli jednak rozważasz taką podmiankę to poważnie rozważył bym pójście w AM5.

Chłodzenie Arctic Freezer 36, Endorfy Fera 5 lub Thermalright Assassin Spirit 120 EVO DARK, wszystkie w okolicach 110-120zł. 

16 minut temu, zbyszek_KK napisał(a):

Bardzo budżetowy kontroler bez DRMAu, wolne pamięci bez określonego typu (mogą być QLC), po prostu tani chińczyk.

16 minut temu, zbyszek_KK napisał(a):

PSU: jakiś przynajmniej 80 plus bronze 850W może Corsair, może BeQuiet.

Dlaczego przynajmniej? Do wybranych przez ciebie komponentów z naddatkiem wystarczy 650W.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Dirian napisał(a):

Nie ma sensu pakować się w AM4.

Może i tak, ale nie chcę płyty mATX, a jeśli już chciałbym atx pod AM5 to dopłata jest około 200zł. Np. coś takiego:

https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-b650-eagle-ax-am5-p8120879
No i co do procka to też nie chcę 6-rdzeniowego, jedyny sensowny pod AM5, który by mnie interesował to 7700 i tu już jest kolejna dopłata 400zł

Co do ramu to za 400zł faktycznie da się już kupić 32GB DDR5.

Ale sumarycznie dopłaty robi się z tego 700zł a nie 250zł.

Myślałem i w sumie nadal się zastanawiam nad AM5, tylko co, za te 5-7 lat kiedy będę zmieniał sprzęt, to zostaną mi z niego tylko ramy bo płyta wątpię że wytrzyma dłużej. No i może ewentualnie procka sprzedam ale też ile wtedy za niego wezmę? 300zł? Zastanawiam się czy jest sens iść w AM5. Ramy ddr5 6000 cl30 i ddr4 3600 cl16 mają podobną wydajność. Komp będzie miał ogólną wydajność trochę lepszą ze względu na ryzena 7 7700 ale czy jest to warte dopłaty 700zł? Co tym zyskam w grach? 5% FPSów? Grać zamierzam w 1440p, początkowo nawet w 1080p do czasu wymiany monitora. Procek taki jak ten 5700x będzie wąskim gardłem dla karty? Bo jeśli chodzi o wymagania gier to przecież on ma kilkukrotnie większą wydajność od tej, której najnowsze gry wymagają.

A za te 5-8 lat i tak raczej trzeba będzie wymienić też płytę.

Nie za bardzo rozumiem to parcie na AM5.

Ten 7500f ma praktycznie identyczną wydajność jak 5700x, którego mogę dodatkowo podkręcić na płycie o której pisałem wcześniej.

Ten asrock to jeden z najtańszych/najsłabszych modeli w segmencie AM5, podczas gdy ten Asus PRIME B550-PLUS to już taka płyta ze średniej półki, poza tym nigdy w życiu więcej mATX nie kupię.

Znaczy nie zrozumcie mnie źle że się uparłem i koniec, tylko po prostu nie widzę sensu płacić więcej, kiedy mogę te pieniądze przeznaczyć na lepszą kartę.

Potrafi mi ktoś wytłumaczyć co zyskam tym przeskokiem na AM5?

Edytowane przez zbyszek_KK
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, zbyszek_KK napisał(a):

Ten 7500f ma praktycznie identyczną wydajność jak 5700x

Nie wiem na jakiej podstawie wysnułeś takie wnioski.

7600 = 7500F wydajnościowo, 5800X można przyjąć, że to prawie to samo co 5700X.

Ja tu widzę wyraźną różnicę w wydajności na korzyść 7600 / 7500F.

Do czego ci płyta ATX? 

Average_1080p.png

Edytowane przez Dirian
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, sirlukas napisał(a):

Sam powiedziałeś, że będziesz tylko grał, więc 7500F to bardzo solidny wybór, 7700 za dużo nie wniesie do gier a kosztuje, jak zauważyłeś, dużo więcej.

No ok, zgoda, różnica jest jakieś 10% na korzyść 7700 a różnica w cenie to prawie 300zł, zaś od 5700x jest droższy tylko 100zł.

Tylko zastanawiam się jak się to zmieni w przeciągu kilku lat. Czy nowe gry nie będą bardziej zoptymalizowane pod 8-rdzeniowe CPU?

Ale faktycznie teraz mi zabiłeś ćwieka. Może faktycznie iść w AM5? Koszt dodatkowy to 200zł do płyty i po 100zł do ramu i procka.

Co powiesz o tej płycie https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-b650-eagle-ax-am5-p8120879 Ma to jakąś przyszłosć gdybym coś z Ryzenów 9 chciał później do niej włożyć?

A jakiś dysk 1TB PCIe 4.0 M.2 byś polecił. Chodzi mi o dobry stosunek cena/jakość.

Cytat

Nie wiem na jakiej podstawie wysnułeś takie wnioski.

posiłkowałem się tą stroną:

https://technical.city/en/cpu/Ryzen-7-5700X-vs-Ryzen-5-7500F

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Dirian napisał(a):

Z tej stronki nic nie wynika, nie masz tam nawet żadnych testów tylko jakieś suche dane, a wydajność w grach jest podana na zasadzie spełniania wymagań sprzętowych. Kompletne bzdury.

Ok, to dziękuję za wyprowadzenie z błędu. W takim razie to zmienia postać rzeczy i teraz AM5 faktycznie wydaje się lepszą opcją za w miarę rozsądną dopłatę. Kasę mam, budżet mnie nie trzyma, tylko nie chciałem wydawać niepotrzebnie, skoro jak myślałem, da się taniej.

Tylko czy do ewentualnego upgradu w przyszłości do Ryzenów 9 ta płyta będzie wystarczająca, czy szukać czegoś z lepszą sekcją zasilania?

No i skoro @kalderon stwierdził wyżej że ten dysk to szmelc, to szukam czegoś innego ale w dyskach m.2 jestem zupełnie zielony, pierwszy raz kupuję i proszę o jakieś podpowiedzi.

Coś takiego będzie ok?

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, zbyszek_KK napisał(a):

Tylko zastanawiam się jak się to zmieni w przeciągu kilku lat. Czy nowe gry nie będą bardziej zoptymalizowane pod 8-rdzeniowe CPU?

Nawet jak gry zaczną częściej korzystać z 8 rdzeni to nie ich sama liczba jest wartością, ale dodatkowa wydajność. Tyle że jeśli 7500F na 6 rdzeniach jest wydajniejszy niż 5700X na ośmiu to ten ostatni go nie przegoni nawet w grze korzystającej z wielu wątków.

13 minut temu, zbyszek_KK napisał(a):

Tylko czy do ewentualnego upgradu w przyszłości do Ryzenów 9 ta płyta będzie wystarczająca, czy szukać czegoś z lepszą sekcją zasilania?

Ta płyta bez problemu obsłuży 9800X3D, prawdopodobnie dostanie również wsparcie dla Ryzenów jeszcze jednej przyszłej generacji.

https://www.amazon.pl/dp/B0CSKH1NJF/?th=1

Wariant bez łączności bezprzewodowej jest tańszy o 20zł. Za 50zł więcej lepszy Asus:
https://www.amazon.pl/ASUS-TUF-B650-PLUS-GAMING-AM5/dp/B0BHHY3M7L

Bez Wifi, ale lepsza sekcja, lepsze audio, 2,5-gigowy LAN, PCI-E 5 dla dysku M.2 (raczej nie skorzystasz bo dyski są drogie).

Adata S70 Blade za 299zł jest chyba najtańszym dyskiem PCI-E 4 z DRAMem.

EDIT.

Cashback Gigabyte'a na karty, płyty, procki AMD:

https://amdcashback-25q1.gigabyteoffers.com/pl/land-pln?country_promotion=31#

Kupując na jednej stronie u partnera akcji (np. Morele) Ryzena 7700, płytę B650 Eagle Wifi i RXa 7800 XT Gaming OC dostaniesz łącznie 240zł cashbacku.

4 godziny temu, zbyszek_KK napisał(a):

lub używce RX 7900/7900 xt

Używki 7900 XT chodzą po 3 koła, podczas gdy nową kartę kupisz za 3100zł. Bezsens. 7900 XT jest 30% szybszy od 7800 XT. Tym niemniej w okolicach 3 koła ja bym jednak poczekał na stabilizację cen nowych Radków 9070, słabszy model (9070) jest śladowo wolniejszy od 7900XT zużywając sporo mniej prądu, a 9070 XT jest  już szybszy. Co ważne oba wspierają FSR4 oparte na uczeniu maszynowym do poprawy jakości obrazu i są bardziej przyszłościowe. Na dziś, w mojej prywatnej ocenie, albo wziąć 7800XT i zostawić kasę w kieszeni, a jak jesteś gotów wydać więcej - czekać.

Edytowane przez kalderon
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, kalderon napisał(a):

Bez Wifi, ale lepsza sekcja, lepsze audio, 2,5-gigowy LAN, PCI-E 5 dla dysku M.2 (raczej nie skorzystasz bo dyski są drogie).

Na wifi mi nie zależy zupełnie, audio też nie ważne, bo korzystam z amplitunera, który sam dekoduje sobie sygnał, ale za tą sekcję zasilania to jestem skłonny dołożyć te 50zł. 12 vs 8 faz dla procka - w tym widzę przyszłość i stabilność. A co do m.2 pcie 5.0 to może w przyszłości dokupię. Właśnie kiedy zastanawiałem się nad AM5 to jeśli miałbym już coś brać, to nie taką padakę jak ten asrock, którego ktoś wyżej polecał, ale coś co pozwoli na rozbudowę za jakiś czas. Neta nadal mam o prędkości 200Mbit, bo w zupełności mi wystarcza, nie potrzebuję tak szybkiego lana, 1Gb spokojnie by wystarczył.

A z tą płytą asusa nie ma jakichś problemów z biosem na starcie? Nie trzeba wgrywać najnowszego, bo coś mi się rzuciło w oczy ostatnio w wątkach o asusie o tych aktualizacjach biosu.

Cytat

Adata S70 Blade za 299zł jest chyba najtańszym dyskiem PCI-E 4 z DRAMem.

To muszę poczytać o co chodzi z tym DRAMem, bo nie ogarniam tematu.

Bardzo dziękuję za pomoc, super że jest to forum i pomocni ludzie :)

Opublikowano

Nawet 5090 nie korzysta z PCI-E 5, za to jest wtedy niestabilna.

12 minut temu, zbyszek_KK napisał(a):

12 vs 8 faz dla procka - w tym widzę przyszłość i stabilność.

Ryzeny są oszczędne.

audio też nie ważne, bo korzystam z amplitunera

Neta nadal mam o prędkości 200Mbit, bo w zupełności mi wystarcza, nie potrzebuję tak szybkiego lana, 1Gb spokojnie by wystarczył.

Czyli spokojnie wystarczy ci Eagle.

Na wifi mi nie zależy zupełnie

Na Bluetooth też nie?

Opublikowano
2 minuty temu, Dirian napisał(a):

Osobiście wolałbym wziąć płytę B850 żeby mieć już PCI-e 5.0 dla GPU na przyszłość

PCI-e 5.0 dla GPU to pieśń przyszłości, zanim karty graficzne w przedziale cenowym w jaki celuję zaczną to wspierać, to zdążę zmienić płytę. Więc to raczej odpada, ale przemyślę, dziękuję.

mATX odpada, bo tam jest zawsze wszystko tak w kupie ściśnięte, no mam uraz i nie kupię więcej mATX, nie i uj:E

Opublikowano
Teraz, zbyszek_KK napisał(a):

mATX odpada, bo tam jest zawsze wszystko tak w kupie ściśnięte, no mam uraz i nie kupię więcej mATX, nie i uj:E

Nic nie jest ściśnięte, płyta ma takie same wymiary na szerokość, wszystko (gniazdo CPU, sekcja VRM, gniazda RAM, gniazdo GPU i górny slot na M.2) jest rozłożone identycznie jak na ATX. Jedyna różnica to to, że płyta jest krótsza, ale nie wsadzając dodatkowych kart (np. WiFi / dźwiękowej) kompletnie niczego to nie zmienia.

Kup co chcesz, tylko wyjaśniam, że nie ma tu żadnego "ścisku" ;) 

image.png.0c0fc3f7a13e00c77dc1b5df2d5b72b1.png

image.png.ad00c5060def40cb2ee3c9eea7ea26f6.png

Opublikowano
6 minut temu, kalderon napisał(a):

Ryzeny są oszczędne.

Tak a potem płyty się palą/padają. Zasilanie chcę stabilne, choćby miało być na wyrost tak samo jak PSU też wezmę jakieś 850W 80 plus bronze minimum i do CPU jakieś porządne chłodzenie. Chyba tą Ferę 5, może w dualu. Poza tym po jakimś czasie i tak wymienię tego 7500f na jakiegoś 8-rdzeniowca.

9 minut temu, kalderon napisał(a):

Na Bluetooth też nie?

Też nie, zupełnie mnie to nie interesuje. W ostateczności jak będę potrzebował bo z jakichś powodów sytuacja mnie zmusi to mogę podłączyć zewnętrzny adapter na USB, ale wątpię żeby mi to było do czegoś potrzebne.

Tak samo jak nie zależy mi na tym, żeby wiatraki się świeciły, nie chcę żadnych podświetleń rgb ani zwykłych. To ma wyglądać normalnie, skromnie a nie jak wujek wiesio na odpuście.

1 minutę temu, Dirian napisał(a):

Nic nie jest ściśnięte, płyta ma takie same wymiary na szerokość, wszystko (gniazdo CPU, sekcja VRM, gniazda RAM, gniazdo GPU i górny slot na M.2) jest rozłożone identycznie jak na ATX. Jedyna różnica to to, że płyta jest krótsza, ale nie wsadzając dodatkowych kart (np. WiFi / dźwiękowej) kompletnie niczego to nie zmienia.

Ok, kupię ATX:E Nie wiem, jakoś tak po prostu nie chcę mATXa ;) No i tak dla ścisłości to na ATX gniazda dla dysków m.2 chyba są bardziej od siebie oddalone ;) Nie wiem czy ma to jakiś wpływ, czy te dyski się grzeją, nie czytałem jeszcze o nich ale i tak chcę ATX:boink:

Opublikowano
3 minuty temu, Dirian napisał(a):

Zamiast Fera lepiej wziąć Freezer 36, wydajniejszy, o niebo lepiej wykonany i z cichszymi wentylatorami.

Tak zrobię, bardzo dziękuję za radę. On ma dość wysoki profil? Nie będzie kolidował z chłodzeniem sekcji zasilania/pamięciami na tym asusie ASUS TUF B650-PLUS GAMING?

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, zbyszek_KK napisał(a):

PCI-e 5.0 dla GPU to pieśń przyszłości, zanim karty graficzne w przedziale cenowym w jaki celuję zaczną to wspierać, to zdążę zmienić płytę

PCI-E 5 wspierają już RTXy 5000 i RXy 9000. Inna sprawa że nie przekłada się to na ich wydajność.

25 minut temu, zbyszek_KK napisał(a):

Tak a potem płyty się palą/padają.

Nic się nie pali, ani nie pada.

25 minut temu, zbyszek_KK napisał(a):

Chyba tą Ferę 5, może w dualu. Poza tym po jakimś czasie i tak wymienię tego 7500f na jakiegoś 8-rdzeniowca.

Dual dokłada głównie hałas. Chłodzenia któe wymieniłem bez problemu poradzą sobie np. z 7700 czy 7800X3D. Jak chcesz coś mocniejszego to Thermalright Peerless Assassin 120SE za 185zł jest trudny do pobicia.

Plusem Asrocka B850 A-pro jest też 12 portów USB z tyłu (Asus ma 'tylko' 8).

Solidny i cichy zasilacz:

https://hwbusters.com/psus/thermaltake-toughpower-gf-a3-850w-psu-review/10/

Edytowane przez kalderon
Opublikowano

ASRock B850M-X czy te mobo ogarnie nawet 9800x3d ? ;) chcę przejść z am4 na am5 i już w 2018r posłuchałem się kogoś żeby brać x470 z mocarną sekcją która przez tyle lat nic mi kompletnie nie dała i nie wiem czy jest sens pakować się w droższe mobo

Opublikowano (edytowane)

Myślę o takiej konfiguracji:

• MOBO: ASUS TUF B650-PLUS GAMING tylko zastanawiam się czy to jest jakiś błąd na stronie amazona, bo w opisie tej płyty obok zdjęcia jest "Gniazdo CPUBGA 413" "Technologia pamięci RAM DDR3" i inne kwiatki a w opisie poniżej jest już prawidłowa specyfikacja jaką ta płyta posiada. Chciałbym wziąć z amazon, bo jest 50zł taniej niż na morele.net
  • GPU: RX 7800 xt
  • CPU: Ryzen 7 7700 Rozumiem, że jeśli chcę skorzystać z tych rabatów, które @kalderon podrzucił https://amdcashback-25q1.gigabyteoffers.com/pl/land-pln?country_promotion=31# to zakupione z tych linków karta i procek się wliczą? Mógłby ktoś to dla pewności sprawdzić? Bo na proline jest jeszcze coś takiego jak cena detaliczna i wysyłkowa. I dla karty jest to odpowiednio 2099zł i 2150zł a dla procka 999zł i 1020zł. Rozumiem, że jeśli kupię z wysyłką, to za procek i kartę zapłacę łącznie 3098zł i później mogę złożyć wniosek o cashback (łącznie 200zł) z tej podanej strony i go dostanę, tak? To by była niezła opcja, bo procek po obniżce wyszedł by za 820zł, co jest tylko 170zł drożej od tego 7500f a tu dostaję 8 rdzeni i na coś takiego chętnie pójdę. A z kolei Gigabyte Radeon RX 7800 XT za 1980zł to też spoko opcja. Co do karty to chyba zostanę przy tym 7800 xt, bo do gry w 1440p powinien chyba w zupełności wystarczyć, przynajmniej na kilka lat? Tylko zastanawia mnie ten cashback, bo w odniesieniu do procków jest tam napisane pod spodem "*Ważne tylko, jeżeli kupisz w zestawie z produktem ze strefy A i/lub B", czyli jeśli kupię kartę i procka to kupują A i C, czyli cashback powinien się liczyć - dobrze to rozumiem? Wolę się upewnić, bo bez cashbacku to już sporo mniej atrakcyjna oferta.
  • DYSK: Adata XPG Gammix S70 Blade 1TB PCIe Gen4x4
  • RAM: GOODRAM DDR5 IRDM 32GB 2*16GB 6000 CL30 nie wiem czy warto dopłacić 35zł do GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 Taktowanie wyższe ale opóźnienia też wyższe - jest sens?
  • COOLER: Thermalright Peerless Assassin 120 SE
  • HDD WD Purple 4TB ze starego komputera jako magazyn
  • PSU: Fortron FSP HYDRO K PRO 850W

Co o tym myślicie?

No i brakuje mi jeszcze obudowy. Chciałbym coś przewiewnego, dobrze wentylowanego w cenie 200-300zł, ma być cicha, nie zgrzytać/skrzypieć, fajnie jakby miała jakieś gniazda USB z przodu, audio niekoniecznie bo słuchawki podłączam pod amplituner jeśli potrzebuję z nich skorzystać. Nie chcę żadnych podświetleń, ledów, rgb i innych cudów, najlepiej bez żadnego szkła. Nie wiem czy są takie, ale mogła by mieć nawet jakieś otwory/siatkę metalową na lewym panelu patrząc od przodu (prawy będzie stał obok ściany biurka więc tu wentylacja niepotrzebna. Koniecznie jeden wentylator z tyłu i przynajmniej ze dwa z przodu. Obecnie mam tak gorącą budę, że komp działa bez panelu bocznego, bo karta się za bardzo grzała:E 

Gdyby coś się komuś nasunęło, to bardzo proszę o propozycje, sam też będę czegoś szukał. I bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc i rady ;)