Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkich pierwszy post po przejściu z PCLab.pl :)

Przychodzę do was z pewnym problemem ponieważ sam nie jestem do końca pewien, jak i szukam potwierdzenia tego co wyczytałem w necie.

Posiadam karte 3080 Ti Gaming OC 12gb, od 3 lat w sumie wcześniej nie zwróciłem uwagi na to.

Płyta główna to : ASrock X670 E PRO RS
Procesor : 7900x3d (24 Linie PCI)
Zasilacz Evga SuperNova 3b 750w Gold
Ram DDR Gskille 6000mhz CL 36
M2 Jakas tam 1Tb ( Odpinałem ją i sprawdzałem GPU-Z czy cos sie zmieniło )

Po przesiadce na nowa platformę rok temu AM5 z PCI Express 5.0 przez głupi przypadek, wczoraj zwróciłem uwagę w GPU-Z na Bus Interface. Okazuje się ze karta pracuje mi z prędkością Bus interface 8x zamiast 16x.  Przeszukałem cale czeluści internetu w rozwiązaniu tego problemu. Od tego ze brakuje lini Pci ,po ustawienia w Biosie żeby zmienić prędkość slotu PCi na GEN3-5 po nawet ze procesor jest źle umiejscowiony i za mocno dociśnięty. Nic nie rozwiązało mojego problemu z tym ze karta cały czas pracuje na 8x.  Co ciekawe karta iGPU procesora pracuje na x16 ( wyłączyłem ją dawno temu, włączyłem tylko na testy )

Dotarłem jednak do informacji ( nie wiem na ile są prawdziwe ) ze karta może pracować właściwie, Chodzi o przesył danych związanych z PCI express 5.0. Podobno Slot Pci express 4.0 x16 to odpowiednik Slotu 5.0 x8 i tak też może się wyświetlać w GPU-Z tak jak w tym przypadku ??

Chciałbym to potwierdzić ewentualnie rozwiać moje wątpliwości co do tego wszystkiego. Będę mógł dalej szukać swojego problemu w hardware. Może zasilacz umiera lub kij wie co.

obraz.png

Edytowane przez Marcin2826
Opublikowano (edytowane)

Tak, w dalszym ciagu jest x8 4.0 jak mowilem testy zostaly juz przeprowadzone na rózne sposoby, sprawdzalem mase mozliwości, może wy jeszcze wpadniecie na jakis pomysl lub potwierdzicie ta teorie z PCI express 5.0

PS. Plan zasilania tez dalem na Wysoka wydajność

Opublikowano (edytowane)

Dzieki za informacje, mozliwe ze GPU zdycha :| nadmienie jeszcze ze w ustawieniach Biosu, Moglem zmienic PCI Predkosc na 8x8, 8x4x4 albo 4x4x4x4, nie moglem ustawic x16 :|