Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałem się poradzić a najlepiej zeby ktoś mi pomógł. Wrócę do sytuacji z przed kilku lat - grałem sobie na kompie. Na drugi dzien patrze a karta graficzna nie działa, kij wie dlaczego. Oddałem sprzęt do naprawy, kartę mi wymieniono ale się okazało ze w trakcie jak komputer był w naprawie to na mojego maila na wp - nie miałem wtedy jeszcze 1login wp ktoś się wkradł i zmienił mi chyba hasła na steam - atak był chyba z Rosji. Po tym zrobiłem ten 1login wp i od tamtej pory było w miare okej. Nie pamiętam podobnych rzeczy choć zdarzały się dwa ataki na twitterze. Ale ostatnimi czasy a tak na prawdę półtora tygodnia temu tak około dostałem info na gmaila chyba ze ktoś wszedł na moje konto na gmail i załozył sobie jakis digital ocean - więc wyciekły dane. Jak chciałem wejsc zeby sie zalogowac skoro na moje konto ktoś to zrobił to oczywiście nie ma takiego konta. To mnie przeraziło - kilka razy sprawdzałem czy ktos nic nie kupił. Na szczeście nic z tych rzeczy. Ale od tego własnie czasu zaraz był atak na facebooka i instagrama. Facebooka mi zawieszono bo jak wstałem rano 15 marca to patrze a niby ja jakiś spam wrzucałem ale nie mozna było otworzyc miniaturek ale cos było o krypto. Nagle facebook mnie zablokował,musiałem udowodnic ze to ja- dobra po 5 godzinach odwiesili. Oczywiście zmieniłem juz hasła na gmail, na wp, na facebooka,instagram - ale dzis i tak ktoś jakby wszedł na instagrama i sobie potwierdził mimo ze nie powinno tak byc - potwierdzenie ma przychodzic na facebook albo mail i ja decyduje kto jest kim. Do tego wczoraj nagle jakis atak na mojego netflixa - oczywiscie zmienilem hasło,nagle przyszedł sms ze ja niby chce coś zrobic w Sony App albo samym PS5 - oczywiscie zmieniłem od razu hasło w strachu o co chodzi.  Dzis rano przeglądałem sobie troche superbet bo lubie poobstawiac sobie rozne sporty - patrze po 7 a ktoś przed 6 wszedł na moje konto superbet i wypłacił sobie 60zł - przynajmniej takie info przyszło mi na mail na wp - zmieniłem hasło ale kasa pewnie przepadła ale będę pisał do supportu ale pewnie nic to nie da...  Z tego wszystkiego zmieniłem pin do konta bankowego, do karty pinu jeszcze nie zmieniałem. Z ciekawości wszedłem na ebay bo nie kupowałem tam z 5 lat - usunałem stara karte podpiętą. Patrze a zaraz było ze ktoś chciał tam wejść ale ebay nie pozwolił. Zmieniłem hasło i teraz mam potwierdzenie odciskiem palca.

Z tego wszystkiego juz nie wiem gdzie mam jeszcze coś do zmiany w sensie haseł.. dlatego chciałbym sie poradzic co tu robic - AVG free na telefonie, Avira na kompie nic nie widzą niby. Może kupic Nortona i mieć na telefon i kompa? Czy w ogole zmieniać numer telefonu - bo jestem w potrzasku i obawie sporej...
Po drugie - zmieniałem te hasła na login1wp i gmail ale gmail ma dostep do moich haseł - w sensie ze naciskam i sam wypełnia bo jak teraz mam tyle pozmienianych haseł to głowa mała. DO tego zrobiłem na microsoft też ze musi mi przyjść potwierdzenie ze to ja i jest jakis authenticator. Moge wam wrzucić fotki co,kto i gdzie niby probował sie włamać/włamał.
Wiem ze jedno było cos z dropbox co chciało miec mozliwosc potwierdzenia rzeczy na fb ale niby usunąłem.

Bardzo proszę o radę - sorry ze tak chaotycznie ale zajechało mnie to psychicznie..

Opublikowano

Pozbądź się wszystkich pirackich gier i programów wraz z instalatorami, crackami, aktywatorami i generatorami kluczy. Jeśli sam Windows też jest piracki, to zrób format i zainstaluj bez aktywacji wersję ze strony MS. 

Usuń również wszystkie pirackie i podejrzane programy oraz gry z telefonu. 

Jak już skasujesz wszystko, co może zawierać malware, to zrób kompleksowy skan antywirusowy wszystkich nośników danych, a także telefonu. Komputer możesz dodatkowo przeskanować Malwarebytes Anti-Malware.

Opublikowano (edytowane)

@AndrzejTrg też jestem ciekawy czy autor jest stałym bywalcem Port Royal i Zatoki Tortugi czy też w ogóle nie pływa po tych wodach

Zobaczymy jak wrzuci logi o ile w ogóle wrzuci ::)))

@Kakarotto  najnowsze wersje FRST są zawsze na --->> 

https://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/

a GMER-a wygląda na to że z oficjalnej strony i z większości innych stron nie da się ściągnąć bo linki są do oficjalnej strony

nie da się ściągnąć (żadnej wersji) - po prostu jakiś czas temu wyparowały jedynie stąd -->> 

https://www.fosshub.com/GMER.html

@Kris Jeżeli nawet masz Wina 11 to się nie przejmuj tym że najnowsza wersja Gmer-a jest pod 10 bo na 11 też bezproblemowo

działa (już sprawdzałem logi z Gmer pod 11)

Edytowane przez raven555
  • Like 2
Opublikowano
20 minut temu, raven555 napisał(a):

@AndrzejTrg też jestem ciekawy czy autor jest stałym bywalcem Port Royal i Zatoki Tortugi czy też w ogóle nie pływa po tych wodach

Zobaczymy jak wrzuci logi o ile w ogóle wrzuci ::)))

@Kakarotto  najnowsze wersje FRST są zawsze na --->> 

https://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/

a GMER-a wygląda na to że z oficjalnej strony i z większości innych stron nie da się ściągnąć bo linki są do oficjalnej strony

nie da się ściągnąć (żadnej wersji) - po prostu jakiś czas temu wyparowały jedynie stąd -->> 

https://www.fosshub.com/GMER.html

@Kris Jeżeli nawet masz Wina 11 to się nie przejmuj tym że najnowsza wersja Gmer-a jest pod 10 bo na 11 też bezproblemowo

działa (już sprawdzałem logi z Gmer pod 11)

Komorka nic mi nie znalazła a mam Nortona 360 - sprawdzało malware własnie i nic. 

Opublikowano

większość antywirusów nie wykrywa Rootkitów ani keyloggerów ale jeżeli udało Ci się go ściągnąć na komórkę to wyglądA na to że

jest czysta bo te syfy (przede wszystkim rootkity ) blokuja dostęp do stron z antywirusami, więc wrzuć komplet logów z FRST i GMER (zakładka Rootkit/Malware)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, raven555 napisał(a):

większość antywirusów nie wykrywa Rootkitów ani keyloggerów ale jeżeli udało Ci się go ściągnąć na komórkę to wyglądA na to że

jest czysta bo te syfy (przede wszystkim rootkity ) blokuja dostęp do stron z antywirusami, więc wrzuć komplet logów z FRST i GMER (zakładka Rootkit/Malware)

no moze tak - został mi tylko fb i instagram bo tam od tej niedzieli czy soboty wchodza i jakis ch.. wysyła kryptowaluty ze niby ja to reklamuje , facebook blokuje i potem mnie odblokowuje. 
No i próbują wejśc na Disney plus ale nie moge zmienic tam hasla jak nie kupie zadnego pakietu. 
Ale widze ze Norton mi zablokował gre jedną w sensie na forum pclab gośc polecał inna wersje PESa bo Konami nie robi juz nowych offline i Norton zaraz ją wywalił 

Z FRST na wrzucie dam - bo nie wiem które to trzeba
megawrzuta.pl/dvyvyzck

Godzinę temu, raven555 napisał(a):

ogolnie lipa bo w tym GMER nie moge właczyc wszystkiego do skanowania tylko Rejestr,Pliki i usługi -starczy?
a tu GMER ale szybki skan bo widziałem ze na necie tez tak robili i im wykrywalo
megawrzuta.pl/ohsl1lpz

Edytowane przez Kris
  • Mar_s zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...