Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej wszystkim :)

jestem w trakcie wymiany jednostki lub upgradu poszczególnych części - niestety zatrzymałem się w 2019(obecny PC) jeśli chodzi o obecne podzespoły. Poniżej obecna konfiguracja:

Procesor AMD Ryzen 5 3600, 3.6 GHz, 32 MB, BOX (100-100000031BOX)

Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER Gaming OC 3X 8GB GDDR6 (GV-N207SGAMING OC-8GD)

Płyta główna MSI B450 GAMING PLUS MAX

Pamięć Ballistix Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB, 3000MHz, CL15 (BLS2K8G4D30AESEK)

Zasilacz SeaSonic Focus Plus Gold 650W (SSR-650FX)

Dysk SSD ADATA XPG SX8200 PRO 512GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (ASX8200PNP-512GT-C)

Chłodzenie CPU SilentiumPC Grandis 2 XE1436 (SPC154)

Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black (kupiona w 2014)

Tutaj pojawia się pytanie - czy warto zmieniać pojedyncze części czy może już wymienić wszystko a stary PC sprzedać? PC w większości będzie wykorzystywany do gier( w szczególności CS2 na rozdzielczości 2k + pojedyncze nowe tytuły). Budżet to około 9k PLN z ewentualną dopłatą, obecnie zastanawiam się czy nie zostawić GPU(nie wpływa na wyniki w cs2) i zmienić AM4 na AM5 z ryzen 7 9800x3D.

@edit:

Monitor 144HZ 2K - prawdopodobnie przejdzie jako dodatkowy, nowy 240/360 hz

Nie zależy mi na RGB - jeśli nie zmienia ceny to jest ok

Zastanawiam się nad zamianą wiatraka na AIO co zapewne przełoży się na zmianę obudowy - wstępnie Lian Li O11D

Edytowane przez Ad1k
Opublikowano

To zostawiłbym póki co GPU  + zasilacz(przed zmianą karty powinien wystarczyć?) a resztę wymienił:

CPU + płyta główna + ram + chłodzenie (jakieś aio ma sens?) + większa obudowa(fractal) + większy ssd -> tak 4-5k PLN, jesteś w stanie coś dobrać na intel/amd @Dirian?

Opublikowano

Wracam jednak do starej koncepcji, komputer będzie stał w takim miejscu że i tak lewa strona nie będzie widoczna więc jakiekolwiek okno nie jest mi potrzebne - lubię wykonanie fractala ale jeśli jest coś ciekawego do zaoferowania to chętnie przejrzę.