Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szukam możliwie taniego dysku 1tb który charakteryzuje się jak najdłużej utrzymanym transferem 450mb/s czyli max z interfejsu SATA. 

Mam w domu Intenso 1tb i pełną prędkość w trakcie kopiowania utrzymuje max do 350gb później spada do 100-140mb i teraz pytanie czy są podobne dyski z większym buforem poza oczywiście EVO 870 i MX500 bo ma być tanio ;)

Opublikowano

Dyski SATA/AHCi nie są tanie bo mało kto je kupuje.

MX500 1TB za 300 zł to chyba najtańszy sensowny taki dysk z DRAM (obciętym), w cenie Evo 870 jest KC600 ale to jest stówkę więcej.

Tanio ~200 zł to są trupy na S11 lub QLC czyli szkoda brać.

Opublikowano

Podepnę się żeby nie zakładać kolejnego tematu. Potrzebuję dysk do dziada z sygnatury (myślę bardziej o 500GB no ale kto wie). Polecacie tutaj MX500. BX500 jest wyraźnie tańszy. Pytanie brzmi "czy to rzeczywiście takie dziadostwo, że nie warto tego nabyć nawet do starego kompa?".

Opublikowano

Dobra, chyba sobie jednak podaruję zakup SSD sata do złoma z sygnatury. Crucial MX100 256GB, który tam widnieje znajduje się fizycznie w innym komputerze i ponowne przeniesienie go do poniższego zestawu jest dla mnie kłopotliwe (czasochłonne) - dlatego chciałem tego uniknąć. W takim zamontuję tego Crucial MX100 256GB do C2Q a do "maina" dokupię tanie m2 1TB (za ok 250 PLN). Muszę tylko wybrać model ale to już nie będę śmiecił w tym temacie.

• Like 1