Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Robiłem, przynajmniej tak mi się wydawało :hihot: obniżyłem na 1.15 V i ścieło to wydajność cpu o połowę. Miał gorsze wyniki niż 12400. Chyba że coś pomieszałem.

Trzeba CEP wyłączyć.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Bez urazy, ale nie czaję jednego.

Wklejenie tego screena i napisanie posta zajmuje więcej czasu niż wejście do BIOSu i ustawienie cep (o ile jest),  a mimo wszystko powstaje post o treści "Muszę zajrzeć do biosu za tym CEP."

Proszę wytłumaczyć zjawisko.

Edytowane przez wallec
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.03.2025 o 14:57, JacekRTX napisał(a):

@tomcug takie miałem wyniki na 1.15 V. Temperatura nie przekroczyła 60 stopni. Muszę zajrzeć do biosu za tym CEP.

625 punktów na i5 14600K, w Cinebench 2024 multicore? Ja na i5 12400F w pełni standardowych ustawieniach (PL1=65W, PL2=117W, TAU=28, itd. itd.) miałem 665 punktów. Może masz pełno tych monitoringów odpalonych w tle i tak zjadło wynik? Tak czy inaczej, na standardowych ustawieniach (PL1=125W, TAU=56s, test 10 minutowy) to wynik powinieneś mieć dużo wyższy.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, JacekRTX napisał(a):

U mnie wychodzi jak w pierwszych postach ok. 1280 pkt to i tak ciut za mało na multi %-)

W sumie, to nie wiadomo ile powinno być, bo nie wiem, czy ktoś przetestował ten procesor na jakichś ustandaryzowanych nastawach (np. na pierwotnej specyfikacji, czyli PL1=125W, PL2=181W, TAU=56s i bez grzebania z jakimiś UV, LoadLine i innymi) %-)

Edytowane przez Kyle